18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialExodul medicilor a golit spitalele

Exodul medicilor a golit spitalele

În ultimii ani, din unităţile sanitare gălăţene au plecat 350 de medici şi asistenţi medicali, ajungându-se ca la „Urgenţă” să lucreze 14 voluntari.

 

Din cauza exodului peste hotare a medicilor şi asistentelor, unităţile spitaliceşti din judeţul Galaţi se confruntă cu o lipsă de peste 170 de medici şi peste 280 de asistenţi medicali. Cea mai mare unitate medicală, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei”, înregistrează un deficit de 66 de medici, de 110 cadre medii, 6 persoane din personalul superior de alte categorii, cum ar fi chimişti sau biologi, precum şi 76 persoane din sistemul auxiliar. Una din cauzele deficitului este faptul că numărul posturilor deblocate este insuficient, conducerile spitalelor făcând o veritabilă echilibristică pentru angajarea unui medic. „Nu există posturi. Există un necesar de personal, dar nu există posturi pentru că legiuitorul a dat verdictul <<la 7 plecaţi, unul angajat>>. În reţeaua sanitară din Galaţi au fost 7 posturi pe care se puteau face angajări şi au fost repartizate 3 la spitalul judeţean. Prin promovarea unui medic ca şef al Sectiei Obstetrică-Ginecologie, se va mai vacanta un post şi va mai fi angajat un medic”, ne-a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi, instituţia ce are spitalul în administrare.

Sancţionaţi de trei ori

În opinia sa, stabilirea normei de personal ar putea aduce o rezolvare a situaţiei: „Sper ca odată cu stabilirea gradului de ierarhizare a spitalelor, să vedem şi norma de personal, pentru că, aşa cum am mai spus, în ceea ce priveşte reţeaua de sănătate publică aflată în administrarea CJ Galaţi am fost sancţionaţi de trei ori. O dată prin impunerea plafonului de salarii, ceea ce este cel puţin hilar, pentru că spitalele este adevărat că sunt instituţii publice, dar ele funcţionează într-o relaţie contractuală cu casa de sănătate, fiind prestatoare de servicii. Nu poţi să pui plafonare de salarii pe de o parte, iar pe de altă parte să se facă plafonarea pe număr de personal. Cea de-a treia măsură restrictivă este ordonanţa care impune că «la 7 plecaţi, unul angajat»”, a mai adăugat Eugen Chebac.   Text Box:

„Urgenţa” funcţionează cu 14 voluntari

Nici unităţile medicale de urgenţă nu sunt scutite de deficitul de medici şi cadre medicale. Potrivit datelor DSP Galaţi, şi Serviciul de Ambulanţă Galaţi are nevoie de 15 medici, 34 cadre medii şi 36 de angajaţi auxiliari. Situaţia este la fel de complicată şi la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei”, care ar avea nevoie de încă 30 de angajaţi pentru a-şi desfăşura normal activitatea. În condiţiile în care toate posturile sunt însă blocate, UPU funcţionează datorită unor oameni care, deşi nu primesc nici un ban, lucrează ca asistenţi ori brancardieri. Este vorba de cei 14 voluntari fără de care UPU nu are face faţă solicitărilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă