13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialExclusivitate RL: Interviu cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden

Exclusivitate RL: Interviu cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden

Presedintele Traian Basescu nu a pierdut sprijinul administratiei Obama, iar Statele Unite vor continua sa aiba o colaborare stransa cu "orice presedinte roman ales in mod democratic", spune vicepresedintele american, Joseph Biden, intr-un interviu acordat in exclusivitate Romaniei libere, cu ocazia vizitei sale de astazi in tara noastra.
Relatia bilaterala stransa dintre SUA si Romania este bazata pe un set de valori si interese comune, iar Statele Unite sunt "ferm angajate" in continuarea ei, in aceiasi parametri, considera Biden.
Sosirea acestuia la Bucuresti, parte a unui turneu care a mai cuprins Polonia si va continua in Cehia, are loc in contextul in care administratia americana a anuntat revizuirea planurilor de constructie a scutului antiracheta, a reevaluarii misiunii din Afganistan si a resetarii relatiilor cu Rusia.

 

Intr-un moment apropiat aniversarii a 130 de ani de relatii diplomatice, vicepresedintele SUA considera Romania "un aliat strans si un prieten de incredere". Cele doua tari, care urmaresc impreuna consolidarea relatiilor transatlantice, securitatea energetica, promovarea investitiilor si a comertului, impartasesc, de asemenea, dorinta ca Republica Moldova si celelalte tari vecine sa continue procesele de reformare si democratizare. Dupa cum afirma Joseph Biden, "Statele Unite se angajeaza sa sprijine aceste eforturi".
Referitor la razboiul din Afganistan, vicepresedintele american afirma ca "varianta retragerii SUA nu este luata in considerare" la Washington si ca o decizie in privinta strategiei SUA in aceasta tara va fi luata, in cateva saptamani, dupa consultari cu statele aliate, inclusiv Romania. 

» Bine ati revenit in Romania, domnule vicepresedinte. In contextul modificarii planurilor legate de scutul antiracheta, vizitele dumneavoastra in Polonia si Republica Ceha nu sunt o surpriza, insa cea din Romania, da. Asadar, de ce va aflati in Romania?

Joseph Biden: SUA considera Romania un strans aliat si un prieten de incredere in abordarea unei intregi game de provocari globale. In acest moment, in care ne apropiem de aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice, parteneriatul nostru este unul strans si vital. Colaboram pentru a raspunde la provocarile secolului 21, atat prin cooperare bilaterala, cat si multilaterala, inclusiv in cadrul NATO si UE. Relatia noastra este bazata pe valori si interese comune, ca de exemplu consolidarea relatiilor transatlantice si securitatea energetica, investitii si promovarea comertului. Avem aceeasi dorinta ca tarile vecine Romaniei, inclusiv Moldova, sa continue procesul de democratizare si reformarea pietei libere si ne angajam sa sprijinim aceste eforturi.

» Se pare ca exista o buna cooperare militara intre SUA si Romania. Fortele americane sunt stationate pe teritoriul romanesc, iar soldatii romani si americani lupta umar la umar in Afganistan. Cu toate acestea, si noi, si restul lumii asteptam anuntarea noii strategii americane in Afganistan, fiindca in acest moment nimeni nu stie ce se va intampla. Vom asista la o crestere semnificativa a numarului de soldati americani in Afganistan sau la o reducere semnificativa a numarului de soldati si a scopurilor propuse? Ce ar trebui sa faca Romania, in calitate de aliat al SUA: sa trimita mai multi soldati sau sa isi retraga trupele?

J.B.: As vrea sa incep prin a clarifica situatia: desi presedintele SUA nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste viitoarea abordare a SUA in Afganistan, trupele americane raman in aceasta tara. Varianta retragerii SUA din Afganistan nu este luata in considerare. SUA continua sa analizeze atent viitorii pasi pe care ii vor face in Afganistan si Pakistan. Presedintele discuta cu membrii cabinetului sau si cu consilierii pentru a se asigura un consens asupra obiectivelor noastre, a modului de abordare pe care il vom adopta in vederea atingerii acestor scopuri si a resurselor puse la dispozitie. Ne asteptam ca acest proces sa se incheie in cateva saptamani, nu luni. Desigur, inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste resursele, este esential sa ne consultam indeaproape cu acele state care participa la misiune, inclusiv cu Romania si celelalte tari aliate, membre NATO sau tari care au participat cu trupe la misiunea ISAF.

Destructurarea si anihilarea retelei teroriste Al Qaeda si ale fortelor extremiste aliate raman principalele obiective ale presedintelui Obama in Afganistan si Pakistan. Ne pastram angajamentul ferm de a ajuta populatia din Afganistan si Pakistan sa-si sporeasca propriile capacitati prin sustinerea eforturilor acestora impotriva extremistilor si prin responsabilizarea – atat a lor, cat si a noastra – in scopul realizarii progreselor.

In cele din urma, solutia pentru Afganistan trebuie gasita de poporul afgan, si nu impusa din afara. Acest lucru indica importanta cruciala a dezvoltarii unor forte afgane de securitate si a unei guvernari autohtone capabile, atat la nivel national, cat si la nivel local. Stategia noastra necesita eforturi militare si civile cuprinzatoare, desfasurate in comun de trupele noastre si de experti civili. Numarul de soldati americani din Afganistan tocmai a fost suplimentat anul acesta cu 21.000 de soldati. Acestora li se adauga sute de experti civili. Este prea devreme sa facem o evaluare completa a impactului acestor suplimentari de personal.
» Vizita dumneavoastra la Bucuresti coincide cu o perioada de mari framantari politice inaintea alegerilor prezidentiale de luna viitoare. In acest context, unele voci sustin ca Administratia Obama nu l-ar sprijini pe Traian Basescu. Exista vreun sambure de adevar in aceste afirmatii?

J.B.: Nu, n-as spune. SUA vor continua sa aiba o colaborare stransa cu orice presedinte ales in mod democratic. SUA si Romania au o stransa relatie bilaterala bazata pe un set de valori si interese comune. SUA sunt ferm angajate sa continue aceasta alianta. Sunt sigur ca aceasta relatie se va mentine la acest inalt nivel, indiferent de rezultatul alegerilor. Sper ca prezenta la urne va fi foarte ridicata in ziua scrutinului, este un lucru foarte important.

 

Senator la 29 de ani
Joseph Biden s-a nascut pe 20 noiembrie 1942, in Scranton, statul Pennsylvania. In 1953, familia Biden se muta in Claymont, Delaware. Joseph Biden a obtinut diplome la  Universitatea din Delaware si Facultatea de Drept din Syracusa si a lucrat la New Castle County Council. La 29 de ani a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari alesi in Senatul american. La cateva saptamani dupa alegere, familia Biden este lovita de tragedie, sotia, Neilia, si fetita lor, Naomi, de numai un an, fiind ucise, iar ceilalti doi fii – grav raniti intr-un accident rutier. A depus juramantul de senator la capataiul fiilor sai aflati in spital si a inceput sa faca naveta cu trenul zilnic la Washington, practica pe care a mentinut-o in intreaga sa cariera in Senat. In 1977, vicepresedintele Biden s-a casatorit cu Jill Jacobs si au impreuna trei copii si cinci nepoti.

Ca senator de Delaware timp de 36 de ani, s-a impus drept lider in promovarea unor importante schimbari pe plan intern si international. Vreme de 17 ani, in calitate de simplu membru sau de presedinte al Comisiei juridice a Senatului, senatorul Biden a devenit renumit pentru initiativele privind reforma dreptului penal. A activat incepand din 1997 in cadrul puternicei si influentei comisii de Relatii Externe a Senatului. Ca presedinte al acesteia, a jucat un rol important in politica externa a Statelor Unite. In alegerile prezidentiale din noiembrie 2008, Joe Biden l-a secondat cu succes pe Barack Obama pe ticket-ul Partidului Democrat, devenind al 47-lea vicepresedinte al Statelor Unite. Vicepresedintele Biden si-a asumat un rol major in conturarea politicii externe a SUA fiind desemnat de presedintele Obama in luna februarie sa rosteasca primul discurs major de politica externa al actualei administratii.

"Sloganul nostru este: «Nimic fara voi!»"
Vicepresedintele american Joe Biden se intalneste astazi cu Traian Basescu si cu contracandidatii acestuia, Mircea Geoana si Crin Antonescu. El urmeaza sa rosteasca la Biblioteca Centrala Universitara un discurs despre politica americana fata de Europa Centrala.
Al doilea om in stat dupa presedintele Barack Obama, Joe Biden, se va afla astazi la Bucuresti, unde va avea intalniri mai intai cu angajatii ambasadei americane, dar si la nivel inalt: cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Emil Boc, plus liderii principalelor partide implicate in campania electorala, social-democratul Mircea Geoana si liberalul Crin Antonescu. Intalnirea cu cei trei candidati cel mai bine cotati in cursa pentru fotoliul de presedinte cu numai o zi inainte de startul campaniei electorale in Romania ar putea sugera ca Biden nu vrea ca vizita sa sa fie interpretata ca reprezentand sustinerea SUA pentru un anumit candidat. Vizita lui Biden la Bucuresti este importanta si pentru ca este pentru prima data de la alegerile prezidentiale americane cand un membru al Administratiei Obama include in turneul sau european si Romania. Biden si-a inceput vizita europeana marti in Polonia si o va incheia sambata in Cehia.

In scurta sa vizita la Bucuresti, vicepresedintele american va mai sustine si un discurs la Biblioteca Centrala Universitara, unde va vorbi despre relatiile Statelor Unite cu Europa Centrala. Miniturneul lui Biden in cele trei tari – Polonia, Romania si Cehia – vine la numai o luna dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat o revizuire a politicii americane privind scutul antiracheta, care trebuia sa fie amplasat in Cehia si Polonia, si este menit sa reafirme interesul SUA pentru aceasta regiune. Noul proiect de scut antiracheta care ar trebui sa protejeze regiunea de un eventual atac al Iranului ar avantaja insa Romania, al carei teritoriu ar putea fi acoperit integral. Dintre statele incluse in programul de vizitare, numai Romania are un parteneriat strategic cu SUA, semnat inca din 1997 si care acopera mai multe domenii, cum ar fi securitatea nationala, cel economic, cel militar sau riscurile neconventionale.

In baza acestui parteneriat, SUA a sustinut Romania pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica si i-a acordat in 2001 statutul de "economie de piata". In 2005, Romania a permis preluarea controlului americanilor asupra a patru baze militare romanesti de la Marea Neagra: Mihail Kogalniceanu, Babadag, Cincu si Smardan. Potrivit unor analize ale expertilor americani, vizita in Romania a lui Biden este un semnal pentru Rusia, care ar trebui sa inteleaga ca SUA au astfel acces la zona spatiului fostelor state sovietice. Totodata, Biden a dat ieri, la Varsovia, asigurari ca imbunatatirea relatiilor cu Rusia nu se va face in detrimentul tarilor din Europa Centrala si de Est: "Sloganul SUA este «Nimic fara voi»".(Cristina Dobreanu)

Cele mai citite

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă