» Ideea de a face atelaje de transport rustice s-a dovedit foarte profitabila pentru Directia Silvica
Directorul Directiei Silvice Bistrita, Gheorghe Ivan, a declarat, ieri, ca institutia pe care o conduce se afla in negocieri cu o companie franceza care doreste sa incheie un contract de exclusivitate pentru achizitionarea tuturor trasurilor confectionate de atelierul din incinta Centrului de Fructe de Padure Bistrita. Proiectul construirii atelajelor a fost demarat in urma cu circa doi ani, cu costuri minime. Micul atelier de confectionat trasuri, sanii sau sarete din cadrul Directiei Silvice Bistrita s-a dovedit, insa, repede o investitie cum nu se poate mai profitabila pentru institutie. De la un inceput timid cu numai doi tamplari, cu cateva fotografii ale unor atelaje si un patent din Ungaria, trasurile Directiei Silvice Bistrita au ajuns acum sa fie marca inregistrata la Oficiu de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Trasurile bistritene sunt omologate pentru circulatia pe drumurile publice si sunt dotate cu sisteme de franare si de amortizare, cu suprastructura din lemn cu tapiserie de culori diferite.
"Asteptam o firma franceza la negocieri, au fost deja si si-au manifestat intentia de a cumpara toata productia", a explicat Gheorghe Ivan.
Directia Silvica Bistrita comercializeaza in mod uzual, in jur de 2-3 atelaje pe luna, la preturi ce variaza intre 5.000 de lei pentru o sanie si chiar 18.000 de lei pentru o trasura. Cele mai mici preturi le au saretele, care costa intre 3.700 si 4.100 de lei. Toate atelajele sunt confectionate manual, iar pana in prezent principalii clienti au fost proprietarii de pensiuni turistice din Mures, Satu Mare, Maramures, Suceava, Timis si Piatra Neamt, care doreau sa le ofere clientilor mijloace originale de promenada.