13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. Zeci de şefi de bănci, oameni de afaceri şi notari,...

EXCLUSIV RL. Zeci de şefi de bănci, oameni de afaceri şi notari, acuzaţi de FRAUDE. Blaga NEAGĂ implicarea. Oana Mizil este implicată, dar NU învinuită. Cine este Liviu Pop care apare în dosar

Mai mulţi bancheri acuzaţi că acordau credite in baza unor acte falsificate au fost ridicaţi, joi dimineaţă, de DIICOT. Sunt implicati – in afara de sapte directori si sase ofiteri de cont de la BRD  si VolksbanK- si patroni influenti de firme din Bucuresti, patru notari, mai multi evaluatori de bunuri. Au fost aduse  la DIICOT – structura centrala din Bucuresti-, circa 90 de persoane, dintre care 58 au calitatea de invinuiti, iar celelalte – de faptuitori si martori.

Invinuiti disparuti de la domicilii; intre ei si Dumitru Crestin, care s-ar afla in Dubai. Se suspecteaza scurgeri de informatii de la Curtea de Apel Bucuresti sau de la un serviciu secret.

Intre cei invinuiti ar fi Lucian Cojocaru, vicepresedinte Volksbank, (fost director BRD) , Dana Bajescu, director sucursala BRD Dorobanti,   omul de afaceri Marius Locic si fratii Vasile si Dumitru Crestin. Ar mai fi implicata si sotia lui Marius Locic in obtinerea unor  credite prin ipotecarea unor bunuri imobiliare, motiv pentru care a fost citata la DIICOT pentru  declaratii. In privinta notarului Paula Rosenberg, sotia naistului si, de curand, a senatorului PSD Damian Draghici, a fost citata la DIICOT pentru audieri, dar nu exista deocamdata confirmari oficiale de invinuire in acest dosar. De asemenea, ar fi citat si un fost  ministru în regimul Ceauşescu, Sava Tipa, dar nici in privinta lui nu exista confirmari oficiale de invinuire.

 Marius Locic a declarat presei, inainte de a intra la audieri, ca e nevinovat si ca „cineva din comertul fructelor si legumelor se razbuna. Probabil l-am deranjat”.

In acest al doilea dosar al fraudelor bancare sunt implicate 35 de societati comerciale , beneficiare de credite in baza unor acte falsificate ( supraevaluarea garantiilor imobiliare)

Cei care ar fi  conceput ingineria financiara ar fi oamenii de afaceri  fratii Crestin, care astazi n-ar fi fost gasiti nici la domiciliile lor, nici la firmele pe care le detin. Potrivit insa unor informatii extrajudiciare, Vasile Crestin ar fi fost deja dus la DIICOT pentru audieri, in timp ce Dumitru Crestin (partenerul lui Cristian Burci)  s-ar afla in Dubai. Cristian Burci nu este implicat in fraudele bancare, sustin sursele noastre. Cei doi frati Crestin mai au un frate, Ioan, implicat si el in afaceri imobiliare.

Se suspecteaza faptul ca cel putin Dumitru Crestin ar fi  beneficiat de scurgeri de informatii fie de la instanta Curtii de Apel Bucuresti, care a emis mandatele de perchezitii, fie de la contactele lui din serviciile secrete, cu care a colaborat cel putin in trecut, spun sursele noastre.

Unul dintre cei suspectati ca i-ar fi averitizat pe unii dintre cei anchetati ar fi un judecator care s-a abtinut sa emita mandate de perchezitii, motivand ca este ruda cu unul dintre invinuiti. Precizam ca legea ii obliga pe magistrati ca in astfel de situatii ( grade de rudenie) sa se abtina de la a judeca, elibera mandate de perchezitii sau de interceptari. E putin probabil ca judecatorul care se abtine sa nu-si imagineze ca imediat dupa abtinere a fost pus sub supraveghere, potrivit uzantelor.  Ramane suspiciunea potrivit careia scurgerile de informatii ar fi de la un serviciu secret.

N-ar fi prima data cand fratii Crestin  beneficiaza de informatii secrete care i-ar avantaja. In anul 2004, beneficind de informatii  ( atunci, de la ofiteri de informatii-surse) potrivit carora urmau sa fie arestati pentru fraude cu produse petroliere, fratii Crestin s-au autodenuntat si au scapat de inculpare deoarece nu incepuse inca urmarirea penala impotriva lor  in acel dosar.

Dumitru Crestin a trimis un comunicat ziarului Adevarul, in care sustine (la persoana a treia) ca este in tara si ca nu este cercetat de DIICOT

In privinta fratilor Crestin, informatiile sunt insa contradictorii. Potrivit unui comunicat de presa primit de Adevarul (cotidian preluat de Cristian Burci, partenerul lui Dumitru Crestin in multe afaceri) , Dumitru Crestin ar fi sustinut ca este in tara, ca nu a fost perchezitionat domiciliul sau si ca el personal n-ar fi implicat in dosarul fraudelor bancare in suma totala de peste 85 de milioane de euro. In comunicat se mentioneaza ca Dumitru Crestin are doi frati- Vasile si Ioan,  -si o sora.

DIICOT a refuzat sa clarifice situatia juridica a fratilor Crestin „pana la finalizarea audierilor”, care probabil vor dura pana vineri dimineata.

Citeşte şi De ce a fost arestat şeful „Reţelei bancherilor”. Vezi MOTIVAREA Tribunalului Bucureşti

Pagubele, produse la aceste doua banci – BRD ( filialele Dorobanti si Unirii din Bucuresti)  si Volksbank  – , depasesc 85 de milioane de euro, anunta DIICOT. Una dintre banci – BRD, spun surse judiciare-  ar avea cea mai mare parte din prejudiciu, circa 77 milioane de euro. 

Banii imprumutati  de cele 35 de firme erau plimbati pentru a li se pierde urma, cei implicati fiind acuzati si de spalare de bani. De asemenea, sunt acuzati de  inselaciune si falsificare de documente.

Probele principale ale procurorilor sunt documente bancare, notariale, expertize de bunuri mobiliare, interceptari de convorbiri telefonice si ambientale. Ar exista denunturi ( ale unui condamnat  in alte dosare), dar si  autodenunturi.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDELOR BANCARE. Cum lucra fostul şef al Poliţiei pentru reţeaua bancherilor

Ca sa scape de arestare, fratii Crestin i-au denuntat pe sefii SRI Prahova, care le-au protejat infractiunile ani la rand

Fratii Dumitru si Vasile Crestin, in urma cu peste 10 ani, erau implicati in multiple infractiuni, intre care si in furturi de produse petroliere si contrabanda cu aceste produse in dosarele publicate in serial de Romania Libera sub genericul  „Filiera SRI Prahova”. Dupa ce seful SRI Prahova, Corneliu Paltanea, a fost demis, beneficiind de informatii ca demiterea s-ar datora protectiei pe care o acorda infractorilor, fratii Crestin s-au autodenuntat. In declaratiile si probele puse de ei la dispozitia procurorilor, au fost inculpati si condamnati cu executare fostul sef SRI prahova, Paltanea, adjunctul acestuia, Daniel Bucur, alti ofiteri.

Fratii Crestin au scapat deoarece s-au autodenuntat inainte de inceperea urmaririi penale in dosare.

Dupa privatizarea rafinariilor,  se pare ca cei doi frati s-au specializat in preluare de active ale statului, apoi in imobiliare, bunuri cu care , prin supraevaluare , ar fi implicati si in fraude uriase bancare la BRD si Volksbank.

De asemenea, in gruparea lor  infractionala, potrivit unor surse neconfirmate oficial, cei doi frati l-ar fi cooptat si pe omul de afaceri Marius Locic, aflat in impas financiar din cauza unui alt dosar penal in care, de altfel, a fost  condamnat la inchisoare de prima instanta, alaturi de (inca) senatorul PSD, generalul in rezerva Catalin Voicu ( fosta garda de corp al lui Ion Iliescu in timpul Revolutiei din decembrie 1989), precum  si de judecarorul Florin Costiniu, fost sef al sectiei civile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

DIICOT a precizat pentru RL : Oana Mizil NU a fost pusa sub invinuire

Surse citate de Realitatea TV susţin că în acest scandal al fraudelor bancare ar fi implicată şi Oana Niculescu Mizil, care a câştigat la alegerile parlamentare din 9 decembrie un nou mandat de deputat în Colegiul Nr. 23 din Bucureşti.

Oana Niculescu Mizil ar fi implicată în scandalul fraudelor bancare în contextul în care este partenera de viaţă a primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, care se află în relaţii bune cu fraţii Creştin  si cu Locic. Ea a luat uni mprumut bancar de circa 1,7 milioane de euro, iar de peste sase luni nu a mai platit ratele.

DIICOT a infirmat oficial pentru Romania Libera ca Oana Niculescu Mizil ar fi invinuita in acest dosar.


Liviu Popa, fostul sef al Politiei Romane, confundat  de presa  cu seful filialei Volksbank, Liviu POP. DIICOT precizeaza pentru RL : fostul sef IGPR, Liviu POpa Nu este implicat

Un post TV si agentii de presa au vehiculat ca implicat in acest scandal si numele fostului sef al IGPR, Liviu Popa. In realitatea, surse judiciare spun ca e vorba de Liviu POP, seful filialei Volksbank Satu Mare, care ar fi fost pus sub invinuire in acest dosar.

Contactat telefonic, fostul sef al IGPR Liviu Popa ne-a declarat ca nu are nici o legatura cu acest dosar, ca sotia sa a contactat un credit la Volksbank  Satu- Mare in anul 2007, dar ca este la zi cu toate ratele si ca el n-a vorbit niciodata cu nici un sef de la aceasta banca si nici la vreo alta banca, deci n-are cum sa apara in interceptari. 

Realitatea TV: Vasile Blaga, implicat în scandalul fraudelor bancare. DIICOT infirma pentru RL  implicarea lui Blaga

Preşedintele PDL Vasile Blaga, despre care Realitatea TV a informat că apare în dosarul fraudelor bancare, a infirmat că ar avea vreo legătură cu acest scandal şi a subliniat că nu-i cunoaşte pe fraţii Creştin.

Întrebat dacă a vorbit cu cineva de la filialele Volksbank Satu Mare sau BRD Bucureşti pentru vreun credit bancar, Blaga a explicat n-a luat niciodată niciun credit şi că n-a intervenit pentru nimeni.

„Nu, niciodată. Niciodată. Nu aveam pentru ce. Nu am intervenit pentru nimeni niciodată în viaţa mea. Nici măcar pentru mine, că nu am luat niciun credit. Nu aveam pentru ce (…) Nu-i cunosc (pe fraţii Creştin – n. red.)”, a declarat Blaga pentru România liberă.

Ce spun specialistii

Specialistii contactati de Romania Libera spun ca e un obicei al infractorilor ca in convorbirile cu partenerii lor de afaceri ilegale sa invoce ca protectori diverse nume sonore din politica sau din sistemul judiciar.

Spre exemplu, fratii Crestin au invocat, in anii 1995-2001, numele sefului SRI Corneliu Paltanea ca protector, dar atunci s-au dovedit a fi reale sustinerile lor. Precizam ca Paltanea a fost ulterior condamnat definitiv, alaturi de alti ofiteri SRI Prahova. Fratii Crestin au scapat pentru ca s-au autodenuntat inainte sa inceapa urmarirea penala in acel dosar.

In alte dosare penale pe care le-au avut, fratii Crestin  au invocat drept protectori alte persoane cu putere care ulterior  s-au dovedit a fi  nereale.

Mai precizam ca fratii Crestin au fost parteneri de afaceri cu omul de afaceri Cristian Burci,  cu italieni, patroni de firme in Romania, dar suspectati in Italia de apartenenta la structuri mafiote.

In privinta lui Marius Locic, el chiar era in relatii apropiate cu primarul PSD al Sectorului 5 Bucuresti, Marian Vanghelie ( sotul Oanei Mizil, parlamentar PSD) si, pana la destructurarea unei alte grupari infractionale, chiar era protejatul generalului senator PSD Catalin Voicu. In acest dosar deja prima instanta de la Inalta Curte i-a condamnat pe inculpati, inclusiv pe Locic, la inchisoare, dar mai exista o cale de atac neepuizata inca, de aceea este inca in libertate ( daca nu va fi retinut astazi).

Perchezitiile se fac in Bucuresti, Satu-Mare, Ilfov , Valcea

Este al doilea mare dosar cu acelasi tip de infractiuni bancare instrumentat de DIICOT, cu ajutorul serviciilor secrete, in ultimele luni, in primul dosar gruparea infractionale fiind coordonata de celebrul general de Securitate (Directia de Informatii Externe) Dragos Diaconescu ( arestat preventiv), ajutat de Aurel Saramet, seful institutiei care garanta creditele din partea statului. Atunci insa paguba era de doar circa 4 milioane de euro.

In acest al doilea mare dosar cu prejudicii de peste 85 de milioane de euro, procurorii DIICOT au inceput, in aceasta dimineata,  48 de perchezitii domiciliare în Bucureşti şi in judetele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunile vizând destructurarea  grupului infracţional organizat,  specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor, din care fac parte cel putin 58 de persoane invinuite deja.

         Procurorii sustin intr-un comunicat de presa faptul ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, cei 58 de invinuiti  au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la doua unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

Mod de actiune 

       Activitatea infracţională a fost sprijinită din interiorul bancilor de către 7 învinuiţi având calitatea de directori generali sau directori comerciali a doua banci, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către 6 funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul  gestionării dosarelor de creditare.

         Membrii gruparii infractionala au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

         „Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către 4 învinuite,  având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea  înscrisă  anterior în contracte de vânzare – cumpărare  încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate  de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare” se precizeaza in ordonanta procurorilor.

        Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85  milioane de Euro.

La DIICOT au fost aduse deja 90 de persoane pentru audieri

        La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane intr-o prima faza , urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse fie masuri de retinere, fie de cercetare in libertate. Cei care si-au recunoscut faptele inainte de a fi pusi sub invinuire si nu au beneficiat de aceste credite, ci doar au participat , la ordinul sefilor, la intocmirea actelor sau la spalarea banilor, au calitatea de martori, spun surse judiciare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă