1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. Aşezămintele Sfântului Mina – o nouă lovitură imobiliară a lui...

EXCLUSIV RL. Aşezămintele Sfântului Mina – o nouă lovitură imobiliară a lui IPS Teodosie

Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din Constanţa. Aflat pe malul Lacului Tăbăcăriei din Mamaia, acest obiectiv este vizitat anual de zeci de mii de turişti, dar şi constănţeni. Trebuie spus însă că Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” nu este una bisericească, cu personalitate juridică, constituită de Biserică, ci o organizaţie nonguvernamentală, constituită în scopuri determinate prin statutul acesteia, şi colaborează cu Biserica Ortodoxă Română. Ea a fost înfiinţată în 1993 de către preotul Nicolae Picu. Primăria a concesionat aproape 2.000 de metri către fundaţie. Cei de la Sfântul Mina au construit acolo un centru pentru copiii cu dizabilităţi, un centru de zi pentru persoanele nevoiaşe şi o biserică de lemn în stil maramureşean.

Fostul episcop al Tomisului, Lucian, a binecuvântat biserica şi aşezămintele şi l-a numit paroh pe preotul Picu. Toate veniturile pe care le realizează biserica in prezent, deloc mici, merg către Arhiepiscopia Tomisului. Biserica Aşezămintelor este una dintre cele mai importante din Constanţa, cu un număr foarte mare de credincioşi, cu peste 200 de cununii şi peste 100 de botezuri într-un an şi cu venituri de aproximativ 200.000 lei, la care se adaugă alţi 350.000 lei din vânzarea de lumânări şi colportaj. Toţi banii sunt rulaţi prin Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina. Această biserică este încadrată ca biserică de parohie, deşi parohia a fost înfiinţată după construirea lăcaşului şi nu există enoriaşi clar delimitaţi, nici măcar o locuinţă arondată, iar proprietatea este a Asociaţiei „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” şi nu a aşa-zisei parohii. Consilierii parohiali sunt aleşi la întâmplare, din tot oraşul.

Teodosie: Donaţi imobilele voastre sau vă caterisesc preotul!

Cu toate că veniturile mergeau spre Arhiepiscopie, arhiereul Tomisului, IPS Teodosie, a început anul trecut demersurile pentru ca întregul ansamblu să treacă în proprietatea Arhiepis­copiei, deşi biserica a fost sfinţită în anul 2010, iar actele (extrasul de carte funciară) referitoare la proprietatea bisericii au fost trimise centrului eparhial înainte de sfinţirea edificiului. În plus, terenul este proprietate publică a statului spre neschimbare, fiind parte a unui parc, dat în folosinţa asociaţiei pe toată durata existenţei construcţiei.

După aproape 20 de ani de la înfiinţarea asociaţiei şi de la începutul demersului referitor la construcţia bisericii şi după doi ani de la sfinţirea mare a lăcaşului de cult, Arhiepiscopia Tomisului solicită transferul imobilului – biserica de lemn – în patrimoniul Arhiepiscopiei, fără nici un motiv temeinic. Mai mult, preotul Picu este ameninţat că va fi pedepsit pentru faptul că biserica nu este proprietatea Arhiepiscopiei. Preotul Picu nu a fost niciodată preşedintele asociaţiei şi nu a avut nici o putere juridică în acest sens. El a fost preot slujitor şi promotorul lucrării.

Membrii asociaţiei şi-au dat seama că în realitate se doreşte preluarea întregului ansamblu eclesiastic, inclusiv clădirea de lângă biserică, în care de peste 10 ani funcţionează un centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi, un birou pentru un proiect desfăşurat împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, o cantină a săracilor şi un oficiu pentru preoţii slujitori (oficiul parohial). La începutul lunii februarie, Arhiepiscopia a trimis o adresă, prin executor judecătoresc, prin care se notifică transferul dreptului de proprietate al celor două imobile – biserica şi ”oficiul parohial”. În preambulul documentului se mai spunea cum preotul Nicolae Picu, în mod fraudulos, a ”înstrăinat” bunurile biseri­ceşti, imputându-i-se şi suma din ultimii 14 ani prin care biserica a folosit banii (cu aprobarea Arhiepiscopiei şi cu controale periodice) pentru ajutoare sociale. În afara notificării, membrii consiliului director susţin că au fost sunaţi şi ameninţaţi prin diferite metode, unii chiar de IPS Teodosie personal, solicitându-li-se să doneze cele două imobile.

Tavitian: “Nu aş fi crezut că voi trece prin astfel de momente”

Harry Tavitian, unul dintre cei mai mari pianişti români, un nume recunoscut internaţional în lumea jazz-ului, este unul dintre membrii fondatori ai Aşezămintelor Sfântul Mina. El a decis acum să se lupte cu sistemul bisericesc pentru a sprijini şi a păstra fundaţia intactă. “Pentru mine, dimensiunea religioasă e cea mai importantă. De aici îmi iau energia şi echilibrul pentru tot ce fac în viaţă – familie, cariera mea de pianist de jazz şi toate celelalte. Nu aş fi crezut că voi trece prin momente precum cele de acum, în 1994, când a început construcţia Bisericii Sfântul Mina. Părin­tele a ridicat întâi o cruce de lemn pe malul lacului. Eram o mână de oameni la slujbă, seara. A ­urmat iarna şi s-a slujit într-un cort militar, lumea a început să afle şi să se adune. În doar trei ani a reuşit să termine biserica – un monument arhitectonic de mare valoare şi o emblemă a Constan­ţei. De curând, părintele a terminat şi Centrul Arca pentru persoane cu handicap. Cum în acest moment Arhiepiscopia Tomisului are bunurile sub sechestru pentru datorii, Centrul le-a intrat în vizor. Asociaţia filantropică «Aşeză­min­tele Sfântului Mare Mucenic Mina», care a construit biserica şi este proprietarul acesteia, a fost şantajată de Arhiepiscopie: dacă nu le donează biserica şi Centrul Arca, părintele va fi caterisit. Părintele a ales să îşi păstreze demnitatea şi nu a acceptat, aşa că a fost caterisit pentru vini imaginare, ca şi alţi preoţi din Constanţa. Biserica e a noastră, a credin­cioşilor, şi nu vrem să fie transformată în SRL. Au fost semne cutremurătoare prin care Sfântul Mina şi-a arătat puterea: unul din preoţii care slujea aici, trimis de ani buni de Arhiepiscopie, s-a dat peste cap cu maşina, cu alcoolemie de 2,4 la mie. El nu a fost caterisit, ci numai suspendat şi am auzit că ar putea sluji din nou la Eforie.Alt preot trimis cu forţa să facă Sfântul Maslu a făcut atac cerebral în tinda bisericii şi apoi a murit. Hristos, adevăratul conducător al Bisericii, spune să ne iubim vrăj­maşii. Am mulţumit în mai multe duminici arhiepiscopului Tomisului pentru că prin acest mare dar pe care ni l-a făcut în Postul Mare – izgonirea păstorului nostru – a ieşit la iveală adevărata zidire a părintelui: cea din sufletele credin­cioşilor, mulţimea faptelor bune pe care le-a făcut, inima bună a dânsului, credinţa nezdruncinată, puterea iubirii întru Hristos.“

Replica Arhiepiscopiei: Potrivit legii, totul e în proprietatea BOR

Purtătorul de cuvânt al Arhie­pis­copiei Tomisului, Călin Gavri­laş, ne-a precizat că imobilul reprezentat de biserica Aşe­ză­mintelor trebuie să aparţină Arhiepiscopiei, potrivit legilor Bisericii Ortodoxe Române. “E drept că «Asociaţia Aşeză­min­tele Sfântului Mare Mucenic Mina» a ridicat biserica din fonduri proprii, dar şi din donaţii ale enoriaşilor sau firmelor, dar ei nu o pot trece în patrimoniul lor propriu. Se pot trece doar drept ctitori. Pentru că fostul preot Nicolae Picu a fost complice la întabularea bisericii pe numele Asociaţiei, biserica a decis revocarea lui din funcţia de paroh. Trebuie înţeles că, potrivit legii, toate bisericile şi lăcaşurile de cult sunt de drept proprietatea bisercii şi la fel se întâmplă, de exemplu, la catolici”.

În acest moment, biserica este întabulată pe numele Asociaţiei, dar Arhiepiscopia Tomis a deschis un proces în care revendică imobilul, mai spune Gavrilaş.

Caterisiri

Alte cazuri de caterisiri abuzive la Constanţa

Peste 60 de preoţi caterisiţi de IPS Teodosie numai în ultimii ani. În unele cazuri motivele sunt puerile şi ţin de interesele financiare ale ierarhului. Florentin Leica este un credincios care a cheltuit o avere pentru a ridica o biserică în Eforie Nord. În noua biserică slujeau preotul Vasile Guriţă şi fiul acestuia, Ciprian. Numai că IPS Teodosie a intrat în conflict cu preotul paroh Vasile Guriţă. Pretextul l-au consti­tuit canapelele din biserică – acestea, în opinia ierarhului, nu erau conforme cu rânduiala ortodoxă. De fapt, IPS Teodosie îşi dorea un alt paroh la noua biserică. Preotul Guriţă a fost gonit din biserică cu ajutorul trupelor ­DIAS, în ciuda opoziţiei enoriaşilor şi a ctitorului Florentin Leica. Marius Mustaţă este un alt exemplu de cum împarte dreptatea Teodosie. După ce a fost omul de încredere al lui IPS Teodosie la construirea Mănăstirii de la Dorna Arini, metoc al Arhiepis­copiei Tomisului, acesta a fost caterisit. ­Rejudecat de Consistoriul Mitropolitan – instanţa Patriarhiei pe aceleaşi capete de acuzare puse de preotul Neculai Poalelungi de la Arhiepiscopia Tomisului, preotul Marius Mustaţă a fost găsit nevinovat şi repus în drepturi. Cu toate acestea, Teodosie nici acum nu l-a repus în drepturi şi nici nu-i dă dezlegare să plece în altă episcopie.

Cele mai citite

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă