3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV. Rețeaua româno-siriană a traficului de migranți spre Europa: 4 milioane de...

EXCLUSIV. Rețeaua româno-siriană a traficului de migranți spre Europa: 4 milioane de dolari la un singur transport

Contrabandiștii de ființe umane profită de disperarea refugiaților din Orient, vânzându-le servicii de „călătorie” din care se îmbogățesc și prin care își alimentează cu bani gheață afacerea criminală. Dar cei care fug către Europa, deși plătesc mii de euro sau dolari pe un drum către Vest, nu sunt în nici un caz tratați ca pasageri la clasa întâi. Dimpotrivă, sunt aruncați în cala câte unui cargo sau înghesuiți în bărci de cauciuc, sunt de multe ori abandonați fără ca traficanților să le mai pese de soarta lor. Cine sunt acești răufăcători, foarte bine organizați, din spatele transporturilor navale ilegale cu migranți?

Investigație realizată de către Delphine Reuter, Cătălin Prisacariu, Giampaolo Musumeci, Hamoud Almahmoud, Nadia Al Shiyyab, Frédéric Loore, Jean-Yves Tistaert, Nikolia Apostolou și Safak Timur, cu sprijinul Journalismfund.eu

Marfa de pe Blue Sky M: aproape o mie de oameni. Noaptea dinspre 30 spre 31 decembrie 2014. Un elicopter al Pazei de Coastă italiene zboară deasupra unui cargo care se îndreaptă spre țărmul italian. Cargoul cu numele Blue Sky M nu răspunde apelurilor de identificare. Pare că vasul e abandonat, fără căpitan și fără echipaj. Iar vântul suflă cu putere și marea e agitată. Să fie un vas kamikaze, cu explozibil la bord? În orice scenariu însă, Blue Sky M trebuie controlat, așa că agenții Pazei de Coastă italiene iau decizia să coboare pe puntea cargoului. Iar la bord nu găsesc explozibili. Ci oameni. Sute și sute de oameni. Îngrămădiți în burta navei de mărfuri generale. Înțeleg pe loc că au de-a face cu încă un vas care transportă ilegal migranți în Europa. Paza de Coastă preia controlul vaporului, care e direcționat spre Gallipoli. După acostare, căpitanul Rani Sarkas, aflat la bord, dar care abandonase comenzile, e arestat.

Zeci de copii și mii de dolari de pasager

„Nu vom uita niciodată acea noapte”, ne-a povestit un reprezentant al unei agenții umani­ta­re care se afla la țărm când cargoul a ajuns la Gallipoli. “Erau 60 de copii la bord și o femeie chiar a născut în timpul călătoriei”. Prețul plătit de migranți pentru scurta excursie pe mare este foarte mare: fiecare pasager pare să fi dat între 4.500 și 6.000 $. Traficanții au încărcat 768 de migranți pe Blue Sky M, de la care au încasat între 3,5 și 4,6 milioane $. O sursă din interiorul Pazei de Coastă italiene ne-a explicat că o navă cargo precum aceasta este mijlocul de transport perfect pentru traficanți, care își cresc la maximum profitul și își reduc la minimum riscurile. Ba chiar există avantaje și pentru membrii echipajului, care pot dispărea ascunzându-se în mulțimea care coboară de pe vas. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul echipajului Blue Sky M, dar s-a întâmplat cu alte transporturi ilegale.

Căpitanul a încasat 25.000 de dolari pentru operațiune

O sursă din sistemul judiciar italian a arătat că fiecare membru al echipajului Blue Sky M a câștigat cam 5.000 de dolari, în timp ce căpitanul Rani Sarkas a fost plătit cu 25.000 de dolari. Le-a declarat polițiștilor că banii i-au fost dați soției sale, care locuiește în Siria, la Tartous. E posibil ca familia lui Sarkas să fi încasat și pentru alți membri ai echipajului implicați în operațiunea ilegală. Și Ali Assi Amer, inginerul-șef al navei, care a scăpat, a primit 25.000 de dolari de la capii rețelei de contrabandă cu migranți. Dar Sarkas nu a fost la fel de norocos sau de priceput ca alți traficanți: a fost condamnat pentru trafic de ființe umane la șase ani de închisoare și plata unei amenzi de milioane de euro. Hasan Badou, Ramez Suliman și Youssef Kashouf, de asemenea membri ai echipajului de pe Blue Sky M, au fost și ei condamnați la închisoare și la plata unor amenzi grele.

Căpitanul Sarkas, căsătorit și tată, cu legături și cunoștințe în multe porturi, a fost și intermediar în tranzacții cu cargouri vechi în numele unor clienți din Orientul Mijlociu. Sarkas a colaborat cu proprietarii unei nave numite Haddad 1 pe care aceștia încercau să o vândă. În septembrie 2015, Haddad 1 a fost capturată de autoritățile grecești după ce o inspecție la bord arătase că aceasta transporta arme. Nava a fost escortată până în Portul Heraklion, unde s-a descoperit că în containerele de pe Haddad 1 se aflau 5.000 de arme de foc automate. Vasul se află și acum în Portul Heraklion.

Rani Sarkas le-a explicat autorităților italiene că fusese recrutat printr-un bărbat cu numele Abu Haidar, din Tartous, să se ocupe de traficul de migranți. Sarkas a mai declarat că Haidar era liderul unei “agenții siriene”, dar sursa noastră din sistemul judiciar italian a arătat că, de fapt, Sarkas pare să acopere pe cineva mult mai important decât Abu Haidar. Cineva care a orchestrat toată operațiunea de trafic de migranți de la bun început.

Rețeaua de investigație

În ultimele patru luni, o echipă de opt jurnaliști din șase țări și un specialist în traficul de ființe umane au colaborat pentru a descoperi oamenii și firmele care fac profituri grase de pe urma călătoriilor riscante pe care le vând migranților și refugiaților care speră să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa. Unele din aceste călătorii au sfârșit dezastruos: navele s-au răsturnat ori s-au scufundat, ucigând toți pasagerii. În aprilie 2015, 800 de migranți s-au înecat când nava pe care se aflau s-a răsturnat în largul coastelor libiene.

Echipa de jurnaliști a discutat cu procurorii care investighează aceste cazuri, a cercetat documente comerciale și a verificat informațiile în diverse baze de date maritime. A rezultat, astfel, o listă cu nave suspecte folosite pentru a transporta migranți, aflate pe lista neagră din cauza activităților ilegale în care fuseseră implicate. Unora dintre vase le-a fost interzis accesul în apele teritoriale europene pentru încălcarea regulilor de siguranță maritimă; altele au încălcat embargo-ul impus Siriei; vase dintr-o a treia categorie au fost identificate de către Consiliul de Securitate al ONU ca mijloace de transport pentru traficul de armament. Echipa a descoperit că cel puțin 17 nave cargo au plecat din Turcia între septembrie 2014 și ianuarie 2015, transportând ilegal migranți (printre acestea: Sandy, Paris Zain, Vitriol, Merkur 1, Tiss și altele). În fiecare săptămână din această perioadă au avut loc operațiuni de salvare. În total, cel puțin 6.000 de migranți au fost îmbarcați la bordul acestor mijloace de transport care sunt nu doar vechi, dar și prost întreținute. Aproape toți migranții erau sirieni. Și toți veneau din Turcia.

În cazul Blue Sky M, de exemplu, pasagarii au fost îmbarcați pe coasta sudică a Turciei, în apropierea Siriei. Traficanții au folosit bărci mici pentru a transporta migranții de pe plaja de la Mersin până la cargoul ancorat în larg.

Conexiunea românească

Cei care fac bani din traficul de migranți sunt, în mare parte, sirieni care provin din Tartous și Latakia, cele mai mari porturi siriene aflate pe coasta siriană între Liban și Turcia. Această grupare de traficanți este eterogenă și aduce laolaltă armatori, agenții de import-export, marinari, căpitani de navă și tot felul de intermediari care lucrează cu toții împreună pentru profituri din ce în ce mai mari din afacerea ilegală cu trafic de migranți.

Unele dintre cargourile folosite pentru a transporta migranți din Turcia către Europa aparțin acelorași companii navale. Ceea ce arată existența unei rețele extinse de organizații și companii care lucrează împreună.

Surprinzător, însă, povestea cargoului Blue Sky M are mai multe legături cu Galați și Constanța decât cu Tartous și Latakia. Ani la rând, Blue Sky M a fost vândut, cumpărat și folosit de către oameni aparținând aceluiași grup de afaceriști din cele două orașe portuare românești. Cu toții sunt profesioniști de shipping, unii dintre ei având legături cu afaceri dubioase, inclusiv trafic de armament.

Port la Marea Neagră, Constanța e de multă vreme un paravan pentru tot felul de activități ilegale, dar și punct de intrare în Uniunea Europeană. Echipa de jurnaliști a reușit să identifice coloana vertebrală a organizației la Constanța și Galați, orașe unde diaspora siriană este foarte activă. Printre sirienii care se ocupă de afacerea traficului de ființe umane sunt și unii implicați în trafic de arme și țigări, iar alții au fost și condamnați penal.

Blue Sky M, în proprietatea martorului lui Omar Hayssam

În 2011, Saleh Emad, un sirian care locuiește la Galați, a cumpărat Blue Sky M de la Bittar Ahmad, un cetățean român de 51 de ani născut la Talkalakh, în Siria. Printre afacerile lui Bittar Ahmad s-a numărat și transportul de cherestea pentru Mustafa Tartousi, un sirian de 54 de ani care deținea companii de shipping la Constanța. În noiembrie 2014, Tartousi a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că și-a ajutat un fost partener de afaceri, pe Omar Hayssam, să fugă din România în timp ce era cercetat penal pentru răpirea a trei jurnaliști români în Bagdad în 2005. Hayssam a fost scos din țară în 2006 la bordul unui vas aparținându-i lui Mustafa Tartousi, Iman T, și transportat în Egipt. În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Fuga sa, în 2006, a dus la demisiile procurorului general al României și șefilor de servicii secrete. Bittar Ahmad a fost audiat ca martor în cazul Hayssam, de procurori, în 2006, și de către judecători, în 2014, în timpul procesului lui Mustafa Tartousi. Totuși, Bittar Ahmad nu a fost niciodată pus sub acuzare, deoarece anchetatorii nu au găsit dovezi că acesta ar fi avut legătură cu fuga lui Omar Hayssam din România.

După ce a cumpărat Blue Sky M, Saleh Emad a încheiat un contract cu Mikhael Deaibes (prin firma acestuia, Mike Shipping SRL), un libanez care locuiește la Constanța, pentru ca acesta din urmă să se ocupe de actele de agenturare ale navei, dar și ale altor două, Blue Sky S și Blue Sky E. Saleh Emad a contractat și firma Info Market SRL din Constanța, al cărei rol era să asigure certificatele de siguranță navală pentru Blue Sky M. La vedere, însă, proprietarul Blue Sky M este aproape imposibil de aflat oficial: deși Saleh Emad a admis, într-o discuție telefonică purtată cu echipa noastră de jurnaliști, că a cumpărat Blue Sky M de la Bittar Ahmad, cargo pe care l-a deținut până în 2014, nava nu este înregistrată pe firma deținută de el în România, Syrom Shipping SRL Galați.

Vânzarea navei în 2014, ne-a dezvăluit Mikhael Deaibes, s-a făcut printr-o companie offshore din Panama, Blue Sky Shipping Int SA. De altfel, în cazul multor nave, aceasta este procedura curentă: înființarea unei companii offshore care, în acte, să fie proprietarul vasului. Motivul principal al manevrei nu este neapărat ascunderea adevăratului proprietar, deși și acesta este valabil, cât protejarea proprietarului de plata unor eventuale daune în cazul unor accidente.

Offshore înființat special pentru vânzare

Cum a ajuns Blue Sky M să fie implicată într-o operațiune de contrabandă cu migranți și care era proprietarul navei în momentul preluării acesteia de către paza italiană de coastă? În mod foarte convenabil, cargoul a fost vândut cu numai câteva săptămâni înainte de operațiunea ilegală de trafic de ființe umane. Conform documentelor obținute de către echipa noastră de jurnaliști, cumpărătorul Blue Sky M a fost un alt sirian, Ahmad Haj Hamoud, de 31 de ani. Am intrat în posesia unei copii a pașaportului său, printr-o sursă din România, iar datele au fost ulterior confirmate de către Ministerul Transporturilor din Republica Moldova (Blue Sky M era înregistrat sub pavilion moldovenesc). În ciuda documentelor pe care le deținem, însă, nu există certitudinea că, într-adevăr, Ahmad Haj Hamoud ar fi cumpărătorul real al navei, câtă vreme tranzacția a fost efectuată prin companii offshore. Este sigur, însă, că în acte cumpărătorul e compania Junos International Inc., înființată în Belize (deținută, pe hârtie, de Ahmad Haj Hamoud), iar vânzătorul este Fairway Navigation Ltd din Insulele Marshall. Din documente mai reiese că vânzarea a avut loc pe 8 decembrie 2014, cu trei săptămâni înainte ca vasul să ajungă în Italia. Firma Junos International Inc., de altfel, pare să fi fost destinată acestei tranzacții: conform registrului companiilor din Belize, a fost înființată pe 18 noiembrie 2014.

Traseul contrabandei cu migranți: Bulgaria – Turcia – Italia

Operațiunea de trafic de ființe umane a început imediat ce cargoul Blue Sky M a fost vândut către Ahmad Haj Hamoud. La momentul vânzării, nava se afla în portul bulgăresc Varna, a navigat apoi prin strâmtoarea Dardanele spre portul turcesc Mersin. Pe 20 decembrie, a avut o avarie de motor la Tasucu, un port pe coasta sudică a Turciei – sau cel puțin asta a comunicat echipajul autorităților portuare. Tasucu e un port mic la 100 de kilometri vest de Mersin. Pe 28 decembrie, cu migranții probabil la bord deja, cargoul a navigat mai întâi spre Grecia, apoi spre Italia. Două zile mai târziu, Blue Sky M era capturat de către paza de coastă italiană.

 

Citește miercuri în “România liberă” cine este “gălățeanul” Saleh Emad, cu cine petrece căpitanul Blue Sky M în Constanța și de ce se află sub supravegherea polițiștilor de frontieră români și cum o familie de sirieni controlează de la Constanța o flotă care încalcă regimul de sancțiuni impus de UE Crimeei cucerite de Federația Rusă.

Cele mai citite

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...

Sindicaliștii Metrorex protestează în fața Guvernului

Sindicaliștii solicită creșterea salariilor și finanțarea adecvată a companiilor Metrorex Uniunea Sindicatul Liber din Metrou organizează miercuri, de la ora 14:30, un protest în fața...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU