26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Poliţiştii păzesc de zece zile drumurile blocate de zăpadă pe care...

EXCLUSIV. Poliţiştii păzesc de zece zile drumurile blocate de zăpadă pe care trebuia să le cureţe oamenii lui Liviu Dragnea

Deşi nu mai ninge de aproape o săptămână, patru  drumuri din Teleorman, judeţul dominat de vicepremierul Liviu Dragnea, sunt încă blocate cu zăpadă.

Deszăpezirea ar fi trebuit să fie realizată de firma Tel Drum, în spatele căreia s-ar afla, potrivit relatărilor din presă, liderul PSD. Societatea a câştigat în 2013 un contract de 68 de milioane de lei, pentru patru ani, tocmai pentru lucrări de deszăpezire a drumurilor judeţene din Teleorman.

O maşină de poliţie era parcată luni noapte de-a curmezişul la intrarea pe DJ504, dinspre Alexandria spre comuna Mârzăneşti. În faţa sa, un semn provizoriu de circulaţie care transmitea şoferilor că drumul este interzis. Cei doi poliţişti stăteau zgribuliţi în autoturism, căldura motorului autoturismului nu le era de ajuns. “Stăm aici de cinci zile”, ne-a răspuns unul dintre agenţii care păzesc şoseaua ce nu are mai mult de 12 kilometri. „Nu se poate trece, pentru că sunt bucăţi în care zăpada ajunge şi la şase metri. Nu a mai nins, dar încă e viscol, nu fac faţă frezele. O freză a rămas chiar blocată în câmp”, ne-a explicat acesta.

 La intrarea din satul Cernetu, un alt echipaj, de la Poliţia rurală, de data aceasta, făcea acelaşi lucru. De o săptămână, 24 de ore din 24, se asigură că nimeni nu intră pe drumul pe care autorităţile locale nu sunt în stare să-l elibereze deşi nu a mai nins în zonă de cinci zile. “Ne cam ţine din treabă,  am cam îngheţat, dar astea sunt ordinele. Sperăm ca în seara asta (luni – n.r.) să-i dea drumul. Din cauza vântului nu se poate face nimic”, ne-a oferit unul dintre poliţişti o explicaţie similară.

Am încercat şi noi să intrăm pe DJ 504, însă ne-am oprit după mai puţin de un kilometru. Singura porţiune circulabilă era cea deszăpezită de utilajele Primăriei din comuna Mârzăneşti. Dincolo de punctul în care se vede clar în zăpadă că acestea au întors, nemaifiind “jurisdicţia” lor, stratul avea luni noapte şi 20 de centimetri, suficienţi ca un autoturism să se împotmolească. Bătea vântul, într-adevăr, dar era evident că, în realitate, nu asta era problema reală, ci faptul nici măcar un utilaj nu a trecut pe acolo de câteva zile.

Prin comparaţie, un alt drum, între comunele Vităneşti şi Mârzăneşti,  dar peste care se trecuse cu lamele de mai multe ori, era circulabil, deşi şi acolo bătea vântul şi spulbera zăpada.

În schimb, autorităţile din Teleorman au preferat să ţină blocate non stop două echipaje de poliţie şi să le plătească acestora benzina folosită pentru a se încălzi, în loc să deszăpezească DJ 506. Drumul a fost inaugurat cu fast abia anul trecut şi de atunci e folosit de şoferii de tir români şi străini deoarece scurtează legătura între Alexandria şi Giurgiu cu câţiva zeci de kilometri.

O altă şosea închisă, la o săptămână după ce nu mai ninge, era  DJ 506, dintre comunele Ştorobăneasa şi Cervenia. Luni noaptea, un tractor şi un camion cu lame lucrau la deszăpezire. Însă, când am ajuns noi acolo, oamenii erau în pauză, tractorul rămăsese fără motorină. Dintr-un butoi urcat într-o altă camionetă, un bărbat trage combustibilul, printr-un furtun, cu gura, pentru a-l scurge într-o găleată. “E blocat pe aici, trebuie să ocoliţi. Bate vântul foarte tare şi aruncă zăpada la loc”, ne-a răspuns unul dintre muncitori. Apoi, când aude că suntem de la presă, acesta ne aruncă ironic: “Se deszăpezeşte la anul, dacă sunteţi de la ziar”.

CJ Teleorman: „Mai sunt trei tronsoane cu probleme”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Teleorman a confirmat, pentru România liberă, că drumul între Alexandria şi Cernetu este închis circulaţiei, dar a susţinut că pe cel între Ştorobăneasa şi Cervenia se putea circula, marţi dimineaţă, pe un singur fir.

În schimb, Petru Săvuşcă ne-a indicat alte două şosele care marţi la prânz sunt încă nepracticabile: cel între comunele Sfinţeşti şi Săceni şi între comuna Stegaru şi  limita cu judeţul Olt. „Nu e greu de deblocat aceste drumuri, însă în partea nord-vestică, a fost vânt pe câmp şi a dus la loc zăpada pe carosabil. Iniţial, au fost opt drumuri cu probleme, acum au rămas doar acestea”, a explicat şi reprezentantul CJ Teleorman de ce nu a durat o săptămână îndepărtarea zăpezii.

Astfel, încă mai erau troieniţi doi kilometri din tronsoul Sfinţeşi-Săceni, 650 de metri din tronsonul Stegaru-Olt şi porţiuni din Alexandria-Cernetu. „Sunt porţiuni de vale, în general, unde viscolul a adunat zăpada şi la înălţimi de patru metri. Se lucrează cu utilaje de mare putere şi sperăm că până diseară rezolvăm”, a menţionat Petru Săvuşcă.

Din afirmaţiile acestuia, reiese că firma care face deszăpezirea nu a făcut faţă problemelor venite o dată cu iarna. „Nu au putut să lucreze numai pe alea, pentru că erau în pericol şi altele să se blocheze”, a precizat Petru Săvuşcă.

continuare în pagina 2 – drumurile nu se închid niciodată în Finlanda

Deszăpezirea, făcută de firma de casă a lui Dragnea

Drumurile judeţene din Teleorman ar trebui îngrijite de Tel Drum, firma de casă a vicepremierului Liviu Dragnea. Potrivit investigaţiilor de presă, acesta a fost coleg de şcoală cu acţionarii societăţii care a câştigat în ultimii zece ani toate licitaţiile publice pentru reabilitarea drumurilor din judeţ şi dezăpăzire. De exemplu, în 2003-2004, Tel Drum a obţinut toate proiectele SAPARD pe drumuri, în valoare de 4,95 milioane euro, potrivit ziarelor centrale. “Dobrescu Liviu şi Gheorghiaş Mugurel au fost colegi de facultate. Dragnea a intrat în 1981 la facultate şi a rămas repetent în anul patru. Ceilalţi doi au intrat în 1983, dar erau prieteni şi colegi de trupă, cântau în trupa EGO. Primii erau chitarişti, iar Liviu Dragnea toboşar”, conform „Adevărul”.

Anul trecut, Tel Drum a obţinut, pentru încă patru ani, până în 2017, contractul pentru dezăpezirea drumurilor judeţene. Consiliul Judeţean Teleorman a încheiat cu această societate un contract de 68 de milioane de lei pentru servicii de întreţinere curentă pe timp de iarnă, pentru 802 kilometri de drumuri judeţene.

Finlanda: „Noi nu închidem autostrăzile în timpul iernii”

Închiderea unei autostrăzi în Finlanda are loc doar accidental, preţ de câteva ore, după producerea unui accident de circulaţie. Iarna nu poate fi un motiv pentru a pune lacăt pe drumuri, a declarat pentru România liberă Jukka Karjalainen, director de întreţinere la Agenţia finlandeză de Transport. Aceasta are în administrare 78.000 de kilometri de şosele naţionale (adică de 5 ori mai mult decât Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – CNADNR), din care 800 de kilometri sunt autostrăzi. “Noi nu închidem autostrăzile în timpul iernii, sunt doar cazuri de accidente ce duc la oprirea traficului 1-2 ore. Acestea pot avea loc din cauza condiţiilor meteo extrem de rele, precum carosabil foarte alunecos sau ninsori foarte puternice, respectiv mai mult de 30 de centimetri de zăpadă depusă în câteva ore şi vânt de peste 50 de kilometri la oră”, a menţionat Jukka Karjalainen.

Cele mai citite

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...
Ultima oră
Pe aceeași temă