15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialExamenul pentru permisul auto le dă bătăi de cap românilor: Cei mai...

Examenul pentru permisul auto le dă bătăi de cap românilor: Cei mai slabi șoferi sunt în județul Iași

Dacă la sesiunea din iunie a examenului de bacalaureat a fost înregistrat un grad de promovare de 72,9%, examenul pentru obținerea permisului de conducere este promovat la nivel național de doar 57,51% dintre absolvenții școlilor de șoferi.

La nivel național, în primul semestru din 2017 s-au prezentat la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere 278.881 de candidați și au promovat numai 160.378, adică 57,51%. Au picat la „traseu” 118.503 candidați. Doar în două județe au fost înregistrate procente peste 80%, la Brăila și Hunedoara, iar cea mai mică promovabilitate a fost înregistrată la Iași. În județul  Argeș, care în 2009 era fieful permiselor obținute fraudulos, procurorii estimând că fuseseră eliberate fără examen 3.500 de permise, acum mai puțin de jumătate dintre cursanți au trecut proba practică.

Marea atracție, permisul pentru autoturism

Promovabilitatea diferă mult și de la o școală de șoferi la alta. Sunt școli care înregistrează sistematic procente de promovabilitate de 70-80%, dar sunt și școli care nu au nici măcar un singur cursant care să obțină permisul de conducere. La Galați, de exemplu, din cele 34 de școli de șoferi care funcționează în județ, majoritatea au promovabilitate peste 60% și doar una ajunge la 80%. Dar sunt și două școli care nu au reușit să pregătească măcar un singur candidat atât de bine încât să ia permisul. Școala de șoferi Metalteam a înregistrat în primul trimestru din 2017 promovabilitate de 0%, dar ulterior a recuperat și din 5 candidați prezentați la examen au promovat 3. Școala de șoferi Budiris pare să fi făcut o tradiție în promovabilitatea 0%. În primele șase luni din 2017 a prezentat la proba practică 5 candidați, dar nu a luat niciunul „traseul”. În 2015, tot Școala de șoferi Budiris înregistra un rezultat similar. Atunci a instruit 5 candidați, din care au luat „sala” 40%, un singur candidat s-a prezentat la „traseu”, dar n-a luat examenul. Potrivit șefului Serviciului Permise Auto și Înmatriculări Galați, comisarul-șef Marian Cristinel Baciu, în primele 6 luni ale anului s-au prezentat la proba practică 7.443 de candidați și au promovat „traseul” numai 4.129, adică 55,47%.   

Școala de șoferi, afacere sau calitate?
Numai 8 din cele 34 de școli de la Galați au instruit în primul semestru între 200 și 300 de candidați. Multe din școlile care pregătesc un număr mare de candidați și-au format proprile sisteme de evaluări, foarte riguroase, candidatul intrând în examenul susținut la Poliția Rutieră numai după ce a trecut de aceste evaluări. Dar sunt și școli care se rezumă la simpla predare a cursurilor de legislație rutieră și „consumarea” orelor de traseu și sunt mai mult o afacere decât „școală”, așa cum ne sugerează titulatura. „Aici este vorba de unitatea de formare, de şcoala respectivă, care trebuie să îşi definească un statut. Vreau numai activitate comercială sau pun pe primul loc calitatea? Dacă vrea numai activitate comercială, i-a înscris, face dumping, le-a luat banul, a fabricat hârtii şi i-a trimis în sistem. Şi în sistem s-ar putea să scape şi unii total nepregătiţi. Da, categoric, asta este problema. Dar, dacă tu, unitatea de formare, ţi-ai realizat un standard de evaluare, nu se întâmplă acest lucru”, ne-a declarat George Ambrozi, instructor auto.

Cea mai mică promovabilitate, la categoria B
Mai apare o situație interesantă, care demonstrează că este foarte importantă și motivația candidatului la permisul auto. Promovabilitatea la categoria B este cea mai mică, în raport cu celelalte categorii de permise auto. La Galați, în primul semestru promovabilitatea la categoria B a fost de 52%. La categoriile A1, A2 (motociclete), BE (tiruri) și Tv (tramvai) promovabilitatea este de 100%. În privința motocicliștilor, este evident că pasiunea pentru motoare îi face să se pregătească mai bine, ca să nu amâne obținerea permisului. Viitorii șoferi de tir sau vatmanii se pregătesc cât mai bine pentru a nu rata obținerea jobului.

Cele mai citite

Lui Donald Trump îi trebuie Groenlanda pentru extinderea influenței SUA în emisfera vestică

Președintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce privește încercarea de a obține Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influență...

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...

Celebritățile pierd case și fug, în timp ce incendiile din Los Angeles se răspândesc

Jamie Lee Curtis, Mandy Moore, Maria Shriver și alte celebrități s-au numărat printre cele peste 100.000 de persoane forțate să-și evacueze casele O casă aparținând...
Ultima oră
Pe aceeași temă