17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecial"Evident" si "stim"

„Evident” si „stim”

Boc: "Evident ca exista un protocol secret intre PNL si PSD". Pe ce s-o fi bazat "evidentul" lui Boc? O sa apara cumva si protocolul, sub forma de "biletel"? Declaratiile presedintelui PD devin tot mai sforaitoare. Neindoielnic, cu dreptul unei instante, stie de protocolul secret: "stim ca acest protocol contine clauze de genul cooptarii PSD-ului". Cu acest "stim", alegatorii din Pocreaca nici nu-si mai pun intrebarea daca Boc va veni vreodata in dinti cu protocolul secret. Daca zice domnul Boc "stim" si "evident", sigur asa este. Invocand respectul pentru opinia publica, evident, Boc sustine ca PNL si PSD au datoria sa scoata la iveala "protocolul". Trucurile cu "evident" si "stim" au rolul de a tine electoratul in tensiune si de a-i induce ideea ca doar liderii PD au dreptate, ceilalti nu.
Presa poate face presupuneri, dar nici ea nu poate da un verdict de genul "evident, PD a facut tot felul de oferte PSD". Toata vanzoleala este legata de dorinta de a scapa de Tariceanu, poate cedeaza si el, cum a fost nevoit Ciorbea. Cum poti sa schimbi Guvernul fara sprijinul Parlamentului, doar negociind capul lui Tariceanu? Degradarea actului de guvernare s-ar fi produs, subit, dupa plecarea PD din Executiv. Acum o tin langa ca nu este posibil ca un guvern sa reziste cu 20%. Guvernul Vacaroiu avea cu 7 procente mai mult. N-a acuzat nimeni, atunci, PD ca vota in sprijinul partidului de guvernamant. si Guvernul Nastase a avut sprijin conjunctural sau structural. De 17 ani, in Parlament n-a cazut nici o lege organica.
Boc repeta ca o melita ca guvernul este cel mai rau din istoria Romaniei. Pana acum opt saptamani, cand se aflau si democratii la guvernare, zicea ca este cel mai bun. si presedintele sustinea ca este cel mai performant. Ce s-a intamplat in opt saptamani? Ce n-a mai fost performant?
Cu "evident" si "stim", PD dicteaza tuturor ce sa faca. Boc dadea indicatii PSD sa voteze motiunea de cenzura. Dupa vot, a privit-o ca pe un succes (115 la 112), apoi s-a contrazis – ca neparticiparea la vot a PSD inseamna solidaritatea cu PNL. "Nu avem ce negocia" – se ratoia Boc cand era intrebat daca a discutat cu PSD, dar dorea ca acesta sa voteze patimasa motiune, hilarianta parodie. PD n-a facut altceva decat sa arunce in derizoriu institutia motiunii, gen politic pe care l-a ridicat la rangul de absurd.
Schema PD este simpla: se acutizeaza conflictul intre premier si presedinte, iar in aceasta perioada PD si satelitul sau PLD profita de pe urma simpatiei electorale fata de presedinte.
Consultarea a avut rolul de a-l mentine pe presedinte in ofensiva si a mentine vasele comunicante favorabile electoral spre PD si PLD, care sa prefigureze o majoritate prezidentiala. S-a mimat dialogul. Cata vreme se mentin fierbinte tensiunea politica, criza, PD spera ca ar putea sa mai creasca. si-a calculat gresit efectele. Nu stie inca ce inseamna plictiseala electoratului.
Tot propaganda este si inducerea unei alte idei, dinspre acelasi Boc: ne confruntam cu activarea clauzei de salvgardare, cel mai mare rau pe care il poate trai Romania in acest moment. Fara argumente si cu oarece satisfactie. Bine ca a aparut presedintele CE, Barroso, care ne-a spus-o ritos – lasati-va de speculatii (dar este si ingaduitor cu democratia "vie" de la noi)!
Ne asteptam in continuare la tactica de gherila. Atmosfera dintre Victoria si Cotroceni va fi la fel de glaciala. Tot circul cu informatia de pe surse – "Nu ma las pana nu distrug PNL"! – a fost si el inutil. Liberalii l-au acuzat tot timpul pe presedinte ca vrea sa distruga PNL, nu mai avea nevoie sa lanseze informatii pe sub mese. Insasi convocarea la Cotroceni avea drept scop daramarea Guvernului. In doi ani, cand erau membri ai Executivului, pedistii au cerut tot timpul ca Tariceanu sa plece. Solutia PNL-PD-PLD era insotita, inca de la formularea ei, de excluderea premierului. Metoda este si ea verificata: ii pui in carca adversarului fapte dusmanoase, pe care nu le-a infaptuit, il draculezi, apoi ii faci varza argumentele pe care i le-ai atribuit ceva mai devreme.
Daca PNL se lasa inghitit de PD, iar Tariceanu depunea armele, si astazi Guvernul Tariceanu era unul bun si performant.
Guvernul Tariceanu II va rezista daca: va fi in stare sa explice zilnic procedurile de derulare a fondurilor europene si tot zilnic stadiul accesarii banilor, absorbtia lor; va elabora politici publice, va avea initiative.

Cele mai citite

Acțiunile chinezești înregistrează cea mai mare creștere din 2008, stimulate de măsurile economice ale Beijingului

Acțiunile chinezești au înregistrat luni un avans spectaculos, marcând cea mai mare creștere din 2008, pe fondul optimismului că pachetul de stimulente economice și...

Contribuția Bucureștiului la PIB-ul național, în scădere la un minim al ultimului deceniu

Bucureștiul și-a redus semnificativ contribuția la PIB-ul național în 2023, ajungând la 29,4%, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, față de 37%...

CE contestă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) legea suveranităţii din Ungaria

Comisia Europeană a anunţat joi că dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta legea de protejare...
Ultima oră
Pe aceeași temă