13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialEveniment • Eveniment • Eveniment

Eveniment • Eveniment • Eveniment

Recital extraordinar la Sala Radio
Pe 16 martie, de la ora 19.00, Orchestrele si Corurile Radio va invita la un recital extraordinar, generat de un eveniment deosebit atat pentru prota­gonisti, cat si pentru publicul meloman, inaugurarea orgii de concert a Salii Radio, dupa restaurarea acesteia.
Proiectul destinat restaurarii orgii construite in Cehia in 1960 s-a finalizat, cu succes, spun specialistii, astfel ca de acum inainte publicul se va putea bucura din nou de sonoritatile acestui minunat instrument ce face parte integranta din imaginea Salii Radio. Este cea mai mare orga din Romania si una dintre cele mai mari din Europa, cu 7.600 de tuburi. Orga, instalata in incinta salii de concerte, nu a mai cunoscut de jumatate de secol nici o imbunatatire sau reparatie, ajungand ca in ultimii ani sa nu mai poata fi folosita la adevarata ei capacitate. Reparatia a presupus o refacere integrala a instrumentului, operatiune ce a constat in mai multe etape: demontarea si transportarea componentelor in Cehia la aceeasi firma care a construit-o, remontarea piesa cu piesa, dupa ce a fost reparata, in Sala Radio, urmata de realizarea acordajului, deloc simpla, ce a durat doua luni.
Invitata speciala a acestei seri este Jennifer Bate, din Marea Britanie, instrumentist care se numara printre primii organisti ai lumii. Invitata detine un repertoriu impresionant in domeniul creatiilor pentru orga, de la lucrari ale secolului al XVIII-lea la compozitori moderni. O cariera de exceptie ce include recitaluri in peste 50 de tari, ce  s-au bucurat de un succes remarcabil si care i-au adus titlul de "Personalitatea anului", acordat in 1990 de un juriu special din Franta. Este al treilea artist din Marea Britanie – dupa Sir Georg Solti si Sir Yehudi Menuhin – omagiat cu aceasta distinctie.

RECITAL ORGA
Solist: Jennifer Bate.
In program: J.S. Bach – Tocata si Fuga in re minor; R. Schumann – Canon in si bemol minor; F. Liszt – Fantezie si Fuga pe tema de Bach; C. Franck – Preludiu, Fuga si Variatiuni; A. Guilmant – Scherzo (din Sonata nr. 5); L. Vierne – Impromptu; L. Boellmann – Suita Gotica.
SALA RADIO (Str. General Berthelot nr. 60-64, tel. 021.312.30.08), marti, 16 martie, ora 19.00. Pret bilet: 10 – 20 lei.

 

"Mega Kilipirim", editia a X-a – Distinse placeri intelectuale (foto 2)
Da, cam asta si-a propus Dalles R’evolution. Fie ca vorbim de librarie, fie ca ne gandim la spatiul destinat expozitiilor sau targurilor tema­tice, Sala Dalles incearca sa ofere trecatorilor o zona in care sa cumparam alt fel de lucruri, pe care sa le privim cu drag, sa aiba o anumita simbolistica si mai ales sa ne reprezinte. Ele pot fi cadouri pentru cei dragi, in cazul targurilor, carti si mu­zica pentru noi sau pentru cei apropiati. Iar cand aceste lucruri pe care ni le dorim de mult reprezinta… un kilipir, trebuie neaparat sa intram la "Mega Kilipirim", targul de carte, muzica, film si antichi­tati, aflat deja la cea de-a zecea editie.
Targul se desfasoara la Sala Dalles in perioada 12 – 21 martie, exact cand meteorologii ne semnaleaza ca primavara isi intra in drepturi, asa ca luati-va partenerul de brat si treceti-i pragul! Editia extinsa de anul acest vine cu o oferta imbunatatita de carte romaneasca, carte de import, produse audio-video, obiecte de  anticariat si numismatica. Discounturile pornesc de la 30% si pot ajunge pana la 70%. Kilipirim 2010 este Mega pregatit cu editii de colectie, mu­zica buna, fotografii din secolul al XIX-lea, antichitati, dar si jocuri logice si carti pentru cei mici. O prezenta inedita o constituie primul e-book reader co­mercializat in Romania, care incorporeaza o biblioteca electronica in limba romana. Cumparatorii vor primi cadou un card de memorie ce contine 101 carti fundamentale ale literaturii romane. Nu va lipsi la aceasta editie nici traditionala tombola. La finalul targului, patru castigatori vor pleca acasa cu cate 3 kg corespunzatoare domeniului preferat.
Cafeneaua Dalles va gazdui in aceasta perioada o expozitie de fotografie care va cuprinde 60 de lucrari premiate de Nikon in 2009. 

 

CONCERTE

 

ORCHESTRA FILARMONICII "GEORGE ENESCU"
Dirijor: Ronald Zollman.
Solist: Dominique Merlet.
In program: Capoianu – Variatiuni cinematografice; Schumann – Concertul pentru pian si orchestra; Ceaikovski – Simfonia nr. 6.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), joi, 11 martie, vineri, 12 martie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 40 lei.

RECITAL CAMERAL
Solisti: Neluta Nicolae – soprana; Madalina Stan – soprana; Mihai Cojocaru – chitara; Lidia Butnariu – pian.
In program: Gershwin, Bizet, Gimenez, Delibes, Sor, de Falla, Lacuona.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mica (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), miercuri, 17 martie, ora 19.00. Pret bilet: 8 – 16 lei.

FAUST (foto 3)
Dirijor: Rasvan Cernat.
Solisti: Hector Lopez, Horia Sandu, Vicentiu Taranu, Ion Dimieru, Crina Zancu, Antonela Barnat, Gabriela Dragusin.
OPERA NATIONALA BUCURESTI (Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 70-72, tel. 021.314.69.80), duminica, 14 martie, ora 18.00. Pret bilet: 7,42 – 63,60 lei.

 

EXPOZITII

DARUL MAESTRILOR
Arta plastica. Puteti admira picturi in ulei, grafica, tehnici mixte, acuarele si sculpturi apartinand maestrilor Vasile Grigore, Traian Badean, Niculae Iorga, Horia Cucerzan, Mihai Sarbulescu si Vladimir Dan Petrescu. Expozitia este organizata de Elite Art Club UNESCO si Elite Art Gallery.
GALERIA DE ARTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI (Str. Academiei nr. 15). Expozitia este deschisa pana pe 15 martie, intre orele 11.00 si 19.00.

JURNAL DE MODA… MODA FEMININA LA 1900
Moda. Expozitia, organizata in colaborare cu alte muzee din Bucuresti, dar si din tara, se doreste a fi o trecere in revista a evolutiei modei feminine, cu deosebire a celei de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, perioada cunoscuta sub numele de "la belle epoque", cand au avut loc transformari spectaculoase in ceea ce priveste modul de concepere si prezentare al toaletelor.
MUZEUL NATIONAL COTROCENI (Bd. Geniului nr. 1, tel. 021.317.31.07). Expozitia este deschisa pana pe 31 martie si poate fi vizitata de marti pana duminica, orele 9.30 – 17.30.

ROMÂNII DIN VECINATATEA IMEDIATA
V – BUCOVINA
(foto 4)

Fotografie. Organizata de Institutul "Fratii Golescu" pentru relatii cu romanii din strainatate si Clubul Taranului, expozitia se afla la cea de-a cincea editie, de aceasta data tema fiind Bucovina, in memoria victimelor masacrului de la Fantana Alba. Valentin Eliseu, autodefinit drept "fotograf din placere si din intamplare" este de profesie grafician si activeaza ca realizator de filme de desene animate si director de animatie.
MUZEUL TARANULUI ROMÂN (Sos. Kiseleff nr. 3, tel. 021.317.96.60). Expozitia este deschisa pana pe 28 martie.

SECVENTE DINTR-UN INCEPUT
Pictura. Expozitia cuprinde o selectie din lucrarile artistei Antonia Ionescu ce atesta cautari ale unor modalitati de exprimare originale, moderne, dar care sa defineasca o stare de permanenta cautare, printre lumini si umbre, a adevarului.
SOCIETATEA ROMÂNA DE RADIODIFUZIUNE  (Str. General Berthelot nr. 60-64, tel. 021.312.30.08). Expozitia este deschisa pana pe 15 martie.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă