13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialEvaziune-record - statul s-a ales cu praful de pe tobă

Evaziune-record – statul s-a ales cu praful de pe tobă

În urma celui mai mare caz de evaziune fiscală înregistrat în ultimii ani la Galaţi, în care statul a fost păgubit cu 20 de milioane de euro, nu au rămas decât încercările unei firme de lichidare judiciară de a vinde câteva hale de care nu prea pare nimeni interesat.

În martie 2011, ANAF a declanşat o amplă anchetă în cazul unei caracatiţe de firme care au păgubit statul cu 20 de milioane de euro, prin încasarea TVA aferente unor tranzacţii fictive. Principala firmă prin care au fost derulate tranzacţiile este fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci. Lichidatorul judiciar a scos la vânzare, de mai multe ori, sediul administrativ, halele şi utilajele fostei fabrici de mobilă, dar nu a găsit nici un cumpărător. Dacă pentru hala de producţie cu suprafaţa de 4.686 mp ceruse iniţial 781.110 lei, acum, la licitaţia de pe 15 ianuarie, lichidatorul a scăzut preţul la 694.320 lei.

Nici echipamentele, în valoare totală de 96.858 lei, nu au interesat pe nimeni. Cazul este anchetat de parchet, dar cum cercetarea zecilor sau sutelor de tranzacţii fictive ia timp, probabil că rezultatele nu vor apărea prea curând. Statul nu are nici o şansă să recupereze pagubele de 20 de milioane de euro.

Comerţ cu mobilă nefabricată

Tranzacţiile fictive au fost descoperite de inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti, care au observat, din 2009, acţiunile concertate ale unei grupări de administratori de firme care derulau tranzacţii fictive pentru care procedau la deducerea ilegală a TVA. În septembrie 2009, Mobimod SA Tecuci a obţinut o rambursare de TVA în valoare de 2,1 milioane lei, în urma unei achiziţii fictive de materii prime pentru producţia de mobilă, în valoare de 15,7 milioane lei. Marfa fusese trecută prin mai multe firme, Clau & Cocoi SRL Cluj, General Cons SRL din Jucu, Fifidal SRL Braşov şi Randaco SRL Braşov. Valoarea era de 15,6 milioane lei, din care 2,49 milioane TVA.

Randaco SRL a livrat materia primă la Mobimod SA Tecuci, care apoi s-a înregistrat cu o livrare de mobilă către Randaco SRL, în valoare de 14,24 milioane lei, din care 2,27 milioane TVA. A fost o livrare fictivă, pentru care nu există documente, fapt confirmat de un raport al Gărzii Financiare: „Din analiza înregistrărilor succesive de materie primă pe lanţul Clau & Cocoi SRL – General Cons SRL – Fifidal SRL – Randaco SRL către Mobimod SA Tecuci, identificate de către comisarii Gărzii Financiare Galaţi, în urma controalelor prin încrucişare, se deduce că toate operaţiunile înregistrate de către Mobimod SA, privind achiziţia de materii prime necesare producţiei de mobilă, presupusa producţie înscrisă în rapoartele de producţie aferente lunii iulie 2009 şi ulterior livrările de mobilă facturate către Randaco SRL Braşov, s-au demonstrat a fi fictive”.

Tranzacţii fictive cu utilaje

Caracatiţa returnărilor ilegale de TVA a inclus şi tranzacţii fictive cu utilaje „modernizate” la fel de fictiv. În 2004-2006, Mobimod SA a cumpărat 3 utilaje în valoare de 573.000 lei, de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, firmă ce deţine 85% din acţiunile Mobimod.

Cele 3 utilaje au fost supraevaluate în complicitate cu Randaco SRL. Pentru creşterea artificială a valorii utilajelor, Mobimod a încheiat cu Randaco un contract de modernizare a utilajelor, în valoare de 8,8 milioane de lei, din care 1,4 milioane lei TVA. Apoi, Mobimod a vândut utilajele la SC Consecom SRL Braşov, la preţul de 9,3 milioane de lei, din care 1,48 milioane TVA, ceea ce a permis deducerea TVA  de către Consecom SRL Braşov.

Printr-o operaţiune similară, la sfârşitul lui 2009, 27 de utilaje ale Mobimod, în valoare de 1,5 milioane au fost supraevaluate la o valoare de 51 de ori mai mare, de 77,5 milioane lei.

Mobimod a încheiat cu Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale contractul de „modernizare” nr 3/27.11.2009, în valoare de 51,4 milioane lei şi Intercom PSC SRL Bucureşti contractul nr 1/14.11.2009, în valoare de 26, 2 milioane lei, din care 4,2 milioane lei TVA. Apoi, Mobimod a vândut cele 27 de utilaje, la valoarea supraevaluată de 77,5 milioane leicu TVA de 12,4 milioane lei, firmei General Stein Construct SRL Chitila. Mobimod nu a încasat contravaloarea facturii creând posibilitatea firmei din Chitila să încaseze rambursarea de TVA.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă