Modul in care conducerea defunctei Asociatii Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti Constanta a patronat toate ilegalitatile comise in ultimii zece ani in domeniu a ajuns pe masa judecatorilor. O multime de dosare sunt in lucru, marea majoritate avand ca subiect bani incasati la negru. Numai intr-un singur caz, cel al SOCOM METAL, veniturile au fost de aproape zece ori mai mari decat inscrisurile din facturi.
Neregulile au iesit la iveala cu ocazia unui proces intentat de cativa salariati ai SOCOM METAL patronatului societatii cooperatiste. Restructurarea activitatii firmei si concedierea salariatilor, pe motiv ca nu mai este de lucru, i-au determinat pe muncitori sa inainteze, anul trecut, mai multe sesizari catre ATCOM, in calitatea acesteia de for superior. Protestatarii au reclamat faptul ca in evidentele contabile s-au inregistrat venituri nereale, mult mai mici decat incasarile efective, lucru care a adus cooperativa in pragul falimentului. Presedintele ATCOM a inghitit „galusca” cu facturile emise de SOCOM METAL, nu a verificat veridicitatea documentelor contabile si, drept urmare, a dat dreptate conducerii societatii. S-a regizat o adunare generala „de paie” si totul a intrat in legalitate.
Zece la suta pe factura, restul in buzunar
Raportul de expertiza a fost o adevarata surpriza. Pentru un singur beneficiar, o persoana fizica Stefan Taran, s-au efectuat lucrari in 2004 de peste 73 de milioane ROL, in conditiile in care in facturi nu au fost inregistrate decat putin peste 10 milioane ROL. Rezulta deci o diferenta de 63 milioane lei vechi, bani care nu figureaza in contabilitate. Acesta nu este un caz singular. Pentru efectuarea unei structuri metalice in beneficiul unei firme din Satul de Vacanta, SOCOM METAL a incasat 815.000 ROL in conditiile in care valoarea totala a lucrarii atinge, conform raportului, 9.000.000 ROL. Practic, intreaga activitate din ultimii ani a societatii s-a facut prin „ascunderea” veniturilor. Dupa ce au „zburat” toate incasarile, se intruneste adunarea generala extraordinara a actionarilor, unde se pune pe tapet lipsa banilor si se decide inchiderea sectiilor „neproductive”. Cazul cooperativei Ancora este celebru. Desi dupa 1989, Ancora detinea o linie tehnologica unicat in portul Constanta, a fost rapid falimentata, utilajele vandute la pret de fier vechi, iar in prezent din unitate nu a mai ramas decat o firma ruginita. SOCOM METAL ii ia pe urme societatii Ancora.
Sat fara caini
„Intrarea la apa” a facturilor este o practica la ordinea zilei in cooperatie. Numarul mare de mici societati si multitudinea de tarife pentru operatiunile de lacatuserie, strugarie, tamplarie etc, fac ca evidenta clara sa se piarda in scurt timp de la primirea comenzii si demararea efectiva a lucrarilor. Pana anul trecut, date fiind cumetriile dintre conducerea ATCOM si PSD, institutiile abilitate ale statului nu si-au bagat nasul in afacerile din cooperatie. Acum insa situatia s-a schimbat radical si dosarele au inceput sa curga. Se judeca sefi de cooperative intre ei, cu liderii ATCOM, salariati cu presedinti. Reorganizarea sistemului a reaprins vechile conflicte. Cooperatia s-a divizat in doua tabere: unii il sustin pe septuagenarul Moisi Caliminte, altii vor schimbarea.
Reintoarcerea la comunism
Cea mai mare batalie se duce pe patrimoniu. Noua lege a cooperatiei prevede vanzarea spatiilor comerciale si drept urmare toti ravnesc la un magazin sau depozit. Pana acum, aceste locatii se puteau doar inchiria, lucru care nu i-a impiedicat insa pe sefii cooperatiilor sa faca bani negri din concesionare. Reorganizarea s-a transformat intr-o goana dupa bani, care, in loc sa salveze sistemul cooperatist, il ingroapa. ATCOM s-a desfiintat, dar grupurile de interese au ramas aceleasi. Structura de conducere a fost restructurata intr-un mod cel putin hilar: s-a revenit la vechea titulatura din epoca de aur, Uniunea Judeteana a Cooperativelor Mestesugaresti. Si daca tot ne-am intors in comunism, nu avea rost sa fie schimbati conducatorii, asa ca presedintii au ramas aceiasi. Prin urmare, practicile evazioniste continua.