5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialEvaziune fiscala de 500 de miliarde de lei

Evaziune fiscala de 500 de miliarde de lei

Evaziunea fiscala a atins cote-record in anul 2005. Potrivit unui raport intocmit de Garda Financiara Constanta, prejudiciul total constatat este de aproximativ 500 de miliarde de lei. In 2006, insa, se asteapta ca suma sa se apropie de 1.000 de miliarde de lei.

Cele mai importante rezultate s-au obtinut, in anul 2005, in ceea ce priveste comercializarea cerealelor si a altor produse agricole. Potrivit comisarului-sef al Comisariatului Regional, Cristian Radu, au fost verificati un numar de 237 de agenti economici, dintre care 190 au si fost sanctionati, si s-au aplicat amenzi in valoare totala de 323 miliarde de lei. Anul 2006 a debutat spectaculos in aceasta privinta: de la inceputul sau si pana in prezent, prejudiciul produs bugetului de stat de trei firme care desfasoara comert cu cereale depaseste 110 miliarde de lei. Este posibil ca situatia sa se schimbe daca, in viitor, la tranzactiile cu cereale se va introduce taxarea inversa, la fel cum s-a intamplat in cazul fierului vechi, domeniu unde frauda fiscala s-a redus semnificativ. De altfel, marile focare evazioniste, cum ar fi cel din Cuza Voda, nu se mai ocupa de fier vechi, ci de comertul cu cereale.

Petrol, bauturi alcoolice si… deseuri

Comisarii Garzii Financiare au efectuat, in decursul anului 2005, un numar de 220 de actiuni de control la agentii economici care produc si comercializeaza bauturi alcoolice, sanctionand 128 dintre ei cu amenzi in valoare de 11,7 miliarde lei si confiscari de 270 de milioane. Acestia au intocmit patru dosare penale pentru un prejudiciu de 106,8 miliarde lei.
In ceea ce priveste deseurile reciclabile, Garda Financiara a verificat 104 agenti economici, dintre care 67 au fost sanctionati cu amenzi contraventionale in valoare de 1,34 miliarde si s-au confiscat produse in valoare de 96 miliarde lei. De asemenea, s-au intocmit dosare penale cu un prejudiciu calculat de 49,5 miliarde lei. Comisarii Garzii au continuat si actiunile in domeniul petrolului si produselor petroliere. Au fost verificati 69 de agenti economici, dintre care au fost sanctionati 33, carora li s-au aplicat amenzi in valoare de 1,1 miliarde lei si confiscari de 14 miliarde lei, intocmindu-se noua dosare penale cu un prejudiciu de 16,8 miliarde lei.

Anchete complexe

Instrumentarea unui caz de evaziune fiscala poate dura cateva luni de zile, in functie de complexitatea acestuia. In cazul in care in joc intra si societati cu sediul social in alt judet, procedurile devin mai complicate, pentru ca se cere sprijinul Garzii Financiare din judetul respectiv, care se solicita obligatoriu in scris. Mai mult, administratorii societatilor nu mai fraudeaza bugetul cu acte. Documentele lor contabile sunt impecabile la prima vedere; pur si simplu, ei efectueaza tranzactii fara sa le mai mentioneze in nici un registru, ceea ce face munca Garzii Financiare cu atat mai anevoioasa. De aceea, in majoritatea cazurilor, comisarii actioneaza la sesizarea cetatenilor.

Primele cazuri din 2006

Primele cazuri de evaziune fiscala din 2006 au fost constatate chiar in debutul anului. Nici nu se asezasera bine sarmalele de sarbatori ca evazionistii s-au si apucat de lucru. De exemplu, pe 5 ianuarie, la punctul de lucru din comuna Ciocarlia de Jos al SC Burc Endy SRL, s-a constatat ca se comercializau bauturi alcoolice spirtoase fara a fi marcate cu banderole fiscale. Comisarii Garzii Financiare au aplicat o amenda contraventionala in valoare de 200 de milioane de lei si au dispus confiscarea bauturii spirtoase netimbrate. Un alt exemplu este cel al SC Tempo Invest SRL Basarabi, care a fost sanctionata cu un miliard de lei pentru aprovizionare cu produse petroliere fara documente de provenienta, confiscandu-se totodata cantitatea de 24 tone de produs petrolier, in valoare de 229 milioane de lei. Pe langa controalele in domeniile devenite deja traditionale, Garda Financiara Constanta promite sa atace, in 2006, si unele sectoare de activitate care, pana acum, au fost trecute cu vederea, dar despre care s-au primit sesizari de grave incalcari a legislatiei in vigoare.

Cele mai citite

Cine ne apără de autointitulații procurori fiscali – BĂNCILE? Cazul Apador CH- ING

Sub pretextul luptei contra spălării banilor, unele bănci din România abuzează de relația de putere asupra clienților: închid conturi discreționar, sechestrează banii din ele,...

Probleme pentru FCSB! Campioana pierde doi titulari din defensivă înainte de meciul cu FC Botoșani

Convocările la echipele naționale aduc dificultăți pentru FCSB, care nu va putea conta pe doi jucători importanți în partida din Liga 1 împotriva lui...

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...
Ultima oră
Pe aceeași temă