Primaria Bistrita nu mai
are locuinte sociale, dar nici nu foloseste fondurile guvernamentale pentru construirea lor
119 familii au cerut Primariei Bistrita locuinte sociale, insa fondul locativ nu este suficient pentru satisfacerea cererilor. In ciuda listei lungi de asteptare, administratia locala a returnat la sfarsitul anului trecut la bugetul de stat 300.000 de lei alocati de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru construirea de locuinte sociale, din cauza ca nu a reusit sa ii cheltuiasca.
Este vorba despre bistriteni care locuiesc in beciuri, baraci metalice si camere de camin insalubre dupa ce au ramas fara locuinte in urma aplicarii legilor retrocedarii sau din diferite alte motive.
33 de bistriteni locuiesc singuri, in case din Centrul Istoric al orasului, restituite fostilor proprietari si depind la batranete de viteza cu care Primaria le va atribui alte locuinte, in conditiile in care "stocul" actual de locuinte sociale al primariei este practic epuizat.
Dintre bistritenii care si-au pierdut locuinta in baza Legii 10/2001, o singura persoana a fost evacuata pana ieri. Restul au incheiat contracte de inchiriere cu proprietarii sau se judeca inca cu acestia. Alte 86 de familii nevoiase din Bistrita au depus cereri la Primarie, in speranta obtinerii unei locuinte sociale. Este vorba de familii numeroase de romi, de persoane cu handicap sau de pensionari.
Din cele 119 dosare depuse de bistritenii ajunsi in situatia de a solicita atribuirea unei locuinte sociale, 33 de dosare au fost deja respinse, pentru ca s-a dovedit ca persoanele in cauza fie au detinut locuinte in trecut fie nu au, pe buletin, domiciliul in Bistrita.
In ciuda numarului mare de cereri, Primaria Bistrita atribuie, anual, maximum una sau doua locuinte sociale. In acest ritm, pentru a acoperi nevoile actuale ale bistritenilor, ar trebui sa treaca circa 60 de ani.
Potrivit deputatului PNL Ioan Turc, fost viceprimar si initiator al unui proiect de construire de locuinte sociale, administratia bistriteana are in vedere constructia unor locuinte pentru nevoiasi si chiriasii din Centrul istoric, in zona ANL Subcetate si in localitatea componenta Viisoara.
PROBLEME
Chiriasii din Centrul Istoric care asteapta ajutor de la Primarie traiesc in conditii insalubre, in locuinte cu risc mare de prabusire. Pe de alta parte, ei nu pot investi in reabilitarea cladirilor, deoarece acestea au fost retrocedate. Majoritatea nici nu si-ar permite chirii de pe piata libera. Nu mai departe de anul trecut, un tavan dintr-un astfel de imobil s-a prabusit din cauza vechimii constructiei.