17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarii vor studii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de şist

Europarlamentarii vor studii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de şist

Parlamentul European a propus, miercuri, studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea şi extracţia hidrocarburilor neconvenţionale, precum şi consultarea populaţiei.

Europarlamentarii au adoptat, în sesiunea de la Strasbourg, mai multe amendamente la legislaţia europeană existentă, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale, transmite Mediafax.

Totodată, eurodeputaţii au propus şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.

Citeşte şi Chevron obţine autorizaţie de construire pentru prima sondă de explorare a gazelor de şist, în Vaslui

„Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia noilor priorităţi ale Europei. (…) Fracturarea hidraulică suscită îngrijorări. Am prevăzut criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru ca publicul să fie implicat”, a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE). Propunerea sa a fost votată de 332 de europarlamentari, astfel că Zanoni a obţinut mandat de negociere cu Consiliul pentru revizuirea Directivei privind studiile de impact asupra mediului (EIA).

Documentul se aplică atât proiectelor publice, cât şi celor private.

Legislaţia actuală priveşte proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puţin 500.000 de metri cubi pe zi. În condiţiile în care randamentul pentru forajul de gaz de şist este adeseori inferior, deoarece este realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatări nu sunt supuse evaluărilor de impact. Deputaţii vor ca aceste evaluări să fie obligatorii şi, în cazul gazelor de şist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconvenţionale extrase.

Citeşte şi Chevron a început explorările gazelor de şist în Constanţa

Propunerea include măsuri de combatere a conflictelor de interese între contractanţi şi persoanele care realizează studiile. Amendamentele eurodeputaţilor cer ca experţii să aibă competenţa tehnică necesară pentru realizarea studiilor. Ei trebuie să fie independenţi, atât în raport cu contractantul, cât şi cu autorităţile.

De asemenea, deputaţii propun şi măsuri care să asigure informarea şi consultarea publicului.

Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Bidonul de Aur

Probabil bântuit de împlinirea, în curând, a cincisprezece ani de când a rămas doar cu dragostea Mihaelei sale, subconştientul afectat al lui Mircea Geoană...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă