15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarii cer acces nerestricţionat pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din...

Europarlamentarii cer acces nerestricţionat pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din UE

Toate statele UE ar trebui să permită acces nerestricţionat pentru români şi bulgari pe pieţele lor de muncă până la sfârşitul acestui an, potrivit rezoluţiei adoptate marţi de PE, relatează NewsIn.

Nu s-au înregistrat efecte negative în acele state membre care au permis accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, notează rezoluţia, redactată de Traian Ungureanu, PPE, şi adoptată prin ridicare de mâini.

„Cifrele oficiale, inclusiv cele de la Comisiei, demonstrează că muncitorii din Europa de Est nu au generat şomaj şi nici presiuni asupra sistemelor de ajutor social. Din contră,. influxul a adus creştere economică în ţările gazdă, creştere evaluată la circa 1% din PIB”, potrivit raportorului.

Europarlamentarii cer statelor membre să-şi revizuiască regulile pe perioadele de tranzţie şi solicită celor care încă impun restricţii pentru români şi bulgari să le ridice până la sfârşitul acestui an.

Pe termen lung, aceste restricţii pot avea un impact negativ asupra valorilor şi drepturilor fundamentale din tratatele UE, ca libera circulaţie, nediscriminarea, solidaritatea şi egalitatea în drepturi, subliniază PE.

Europarlamentarii au criticat şi recentele propuneri legislative din unele state membre de reimpunere a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii din unele ţări membre şi cer Comisiei să investigheze dacă astfel de politici încalcă directivele UE.

Europarlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu proasta transpunere în legislaţia naţională a directivelor europene privind libertatea de circulaţie a muncitorilor şi mai ales a directivei 2004/38/EC privind dreptul cetăţenilor şi a familiilor lor să circule şi să locuiască în deplină libertate în UE. Dacă este necesar, Comisia ar trebui să-şi folosească dreptul de infringement împotriva statelor care nu respectă directivele, subliniază europarlamentarii.

Actualele proceduri pentru recunoaşterea calificării profesionale figurează printre obstacolele impuse circulaţiei muncitorilor în UE, mai notează ei, cerând Comisiei să reformeze actualele reguli UE în acest domeniu.

În prezent, 10 state membre UE menţin restricţii pentru cetăţenii bulgari şi români: Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxembourg, Austria, Marea Britanie şi Malta.

Restricţiile pot fi menţinute încă doi ani, până în 2014, dacă ţările prezintă dovezi că potenţialii muncitori imigranţi din România şi Bulgaria reprezintă o povară.

Comisia Europeană şi Parlamentul European pot doar să le recomande statelor membre să îşi deschidă piaţa muncii.

Cele mai citite

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Norvegia ia în considerare construirea unui gard la granița cu Rusia, potrivit ministrului justiției din țară, Emilie Enger Mehl. Într-un interviu acordat NRK, ministrul...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă