21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialEuropa vrea procesul comunismului

Europa vrea procesul comunismului

Textul adoptat pe 14 decembrie 2005 si care urmeaza sa fie votat maine contine un proiect de Rezolutie, un proiect de Recomandare, precum si Raportul lui Goran Lindblad. Straniu cum a fost nevoie ca un suedez sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca de mult politicienii din fostele tari comuniste… Va prezentam mai jos extrase din cele trei documente.

Proiect de Rezolutie

(…) Regimurile comuniste totalitare care au dominat Europa Centrala si de Est in secolul trecut si care sunt inca la putere in mai multe tari ale lumii au fost, fara exceptie, caracterizate prin violari masive ale drepturilor omului. Aceste incalcari au diferit in functie de cultura, tara si perioada istorica si au inclus asasinate si executii colective si individuale, moarte in lagare de concentrare, infometare, deportari, tortura, sclavie si alte forme de teroare psihica in masa.
Crimele au fost justificate in numele teoriei luptei de clasa si principiului dictaturii proletariatului. Interpretarea celor doua principii a legitimat „eliminarea” celor daunatori constructiei noii societati si, prin urmare, dusmani ai regimurilor comuniste totalitare. Un mare numar de victime in fiecare din tarile avute in vedere au fost propriii cetateni ai acestor tari. Acesta a fost cazul in special al popoarelor din fosta URSS ,care au depasit de departe alte popoare in privinta numarului de victime. (…)
Prabusirea regimurilor comuniste totalitare din Europa Centrala si de Est nu a fost urmata in toate cazurile de o ancheta internationala a crimelor comise de acestea. Mai mult, autorii acestor crime nu au fost adusi in fata justitiei de catre comunitatea internationala asa cum a fost cazul cu oribilele crime comise in numele national-socialismului (nazismului).
Ca urmare, publicul cunoaste foarte putin despre crimele comise de regimurile comuniste. Partidele Comuniste sunt legale si active in anumite tari desi, in anumite cazuri, ele nu s-au distantat niciodata de crimele comise de regimurile comuniste in trecut.
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei este convinsa ca una dintre preconditiile pentru evitarea unor crime similare pe viitor este cunoscuta istoriei. In plus, evaluarea morala si condamnarea crimelor comise joaca un rol important in educarea tinerelor generatii. O pozitie clara din partea comunitatii internationale ar putea deveni un punct de reper pentru actiunile lor viitoare.
Adunarea considera ca victimele crimelor comise de regimurile totalitare comuniste care sunt inca in viata sau rudele lor merita compasiune, intelegere si recunoasterea suferintelor lor.
Regimuri comuniste sunt inca active intr-o serie de tari ale lumii unde continua sa fie comise crime. Perceptiile privind interesul national nu ar trebui sa impiedice alte tari (democratice – n.n.) sa critice actualele regimuri comuniste totalitare. Adunarea condamna cu putere toate aceste violari ale drepturilor omului.
Dezbaterile si condamnarile care au avut loc pana acum doar la nivel national in unele dintre tarile membre ale Consiliului Europei (CE) nu ii pot oferi comunitatii internationale o scuza pentru a nu adopta o pozitie clara in privinta crimelor comise de regimurile comuniste. CE are obligatia morala sa faca acest lucru fara intarziere. (…)
APCE condamna cu putere violarile masive ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste totalitare si exprima compasiunea, intelegerea si recunoasterea sa victimelor acestor crime.
Mai departe, APCE cheama toate partidele comuniste sau postcomuniste din statele membre ale CE, care pana acum nu au facut acest lucru, sa reevalueze istoria comunismului si propriul lor trecut si sa se distanteze in mod clar de crimele comise de regimurile comuniste totalitare si sa le condamne fara nici un fel de ambiguitate.
APCE crede ca aceasta pozitie clara a comunitatii internationale va deschide drum reconcilierii. Totodata va incuraja, speram, istoricii din toata lumea sa isi continue cercetarile pentru a determina obiectiv ceea ce s-a intamplat.

Proiect de Recomandare

(…) APCE considera ca exista o nevoie urgenta ca sa aiba loc o dezbatere internationala exhaustiva si profunda asupra crimelor comise de regimurile comuniste. (…) APCE este convinsa ca CE, fiind o organizatie care apara statul de drept si drepturile omului, ar trebui sa adopte o pozitie clara fata de crimele comise de regimurile comuniste.
Prin urmare, APCE cere Comitetului de Ministri sa:
– formeze o comisie alcatuita din experti independenti care sa colecteze si sa evalueze informatiile si legislatia legata de violarile drepturilor omului de catre diferitele regimuri comuniste totalitare;
– adopte o declaratie oficiala de condamnare internationala a crimelor comise de regimurile totalitare comuniste si sa exprime compasiune, intelegere si recunoastere pentru victimele acestor crime, indiferent de nationalitatea lor;
– lanseze o campanie de informare publica la nivel european in privinta crimelor comise de regimurile comuniste;
– organizeze o conferinta internationala asupra crimelor comise de regimurile comuniste cu participarea reprezentantilor guvernamentali, parlamentarilor, a mediului academic si a ONG-urilor;
– ceara statelor membre ale CE care au fost conduse de regimuri totalitare comuniste sa:
– formeze la nivel national comisii compuse din experti independenti care sa stranga si sa evalueze informatiile privind violarile drepturilor omului sub regimurile comuniste care sa colaboreze strans cu comisia CE.
– isi revizuiasca legislatia nationala astfel incat sa se conformeze in intregime Recomandarii Rec(2000)13 asupra politicii europene privind accesul la arhive;
– lanseze o campanie de informare nationala privind crimele comise in numele ideologiei comuniste, inclusiv prin revizuirea manualelor scolare, introducerea unei zile memoriale pentru victimele comunismului si infiintarea de muzee;
– incurajeze autoritatile locale sa ridice monumente inchinate victimelor regimurilor totalitare comuniste.
Aceste documente ce urmeaza sa fie adoptate de APCE au fost insotite de Goran Lindblad de un „memorandum explicativ”, un raport alcatuit de parlamentarul suedez in urma unor discutii cu istorici prestigiosi, precum Stephane Curtois, autorul Cartii Negre a Comunismului, cu disidenti, precum Vladimir Bukovski, si a unor vizite efectuate in Rusia, Bulgaria si Letonia la invitatia colegilor sai din aceste tari. Interesant ca nici unul dintre parlamentarii romani de la APCE nu s-a gandit sa ii adreseze lui Goran Lindblad o invitatie similara.
Raportul, gandit ca o evaluare politica a crimelor comunismului, are meritul ca distruge o data pentru totdeauna mitul atat de drag occidentalilor de stanga ca ideile comuniste au fost bune, dar ca oamenii care le-au aplicat au fost rai si subliniaza ceea ce in Occident este un tabu: similitudinea dintre nazism si comunism.
In concluziile raportului, Lindblad afirma ca „pare sa se confirme ca dimensiunea criminala a regimurilor comuniste nu a fost rezultatul circumstantelor, ci, mai curand, a fost consecinta unor politici deliberate, elaborate de fondatorii acestor regimuri inca dinainte de a prelua puterea. Liderii comunisti istorici nu si-au ascuns niciodata obiectivele; dictatura proletariatului, eliminarea opozantilor politici si a categoriilor de populatie incompatibile cu noul model de societate”.
Lindblad atrage atentia ca ideologia comunista oriunde a fost aplicata, fie in Europa, fie in alta parte a lumii, a constat INTOTDEAUNA (subl.ns.) in teroare de masa, crime si violari pe scara larga ale drepturilor omului. „Analizand consecintele implementarii acestei ideologii, scrie Lindblad, nu se pot ignora consecintele implementarii unei alte ideologii a secolului 20, anume nazismul. Desi caracterul criminal si condamnabil al ideologiei naziste este incontestabil de cel putin o jumatate de secol, ideologia comunista nu a primit o condamnare similara. Foarte rar, crimele si criminalii au fost adusi in fata Justitiei. (…) Ca raportor, cred ca nu trebuie sa mai existe nici o intarziere in condamnarea internationala a ideologiei si regimurilor comuniste.”

Cele mai citite

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă