» Liderii G4 (Franta, Germania, Italia, Marea Britanie) au recomandat la unison "flexibilitate" in aplicarea Pactului de Stabilitate, care limita deficitul fiscal la 3% din PIB si datoria externa la 60% din PIB.
Liderii celor patru state europene membre ale G8 s-au reunit sambata seara la Paris in incercarea de a adopta un plan de actiune pentru limitarea efectelor crizei financiare asupra Europei. Reuniunea a avut loc dupa ce Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat varianta modificata a planului de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 de miliarde de dolari. Europenii au esuat in tentativa de a crea un fond de 300 miliarde euro, construit pe modelul american, dar au decis sa relaxeze, temporar, doua conditii inflexibile ale Pactului de Stabilitate, legate de deficitul fiscal si de datoria publica.
Propunerea, sustinuta de olandezi, de constituire a unui fond european de salvare a institutiilor financiare, similar celui american, a fost scoasa de pe agenda discutiilor in urma opozitiei cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Inca de la sosirea la Elysée, aceasta a declarat ca "fiecare tara trebuie sa isi asume responsabilitatile la nivel national" pentru a impiedica prabusirea sistemului bancar. Cu mai putin de un an inaintea alegerilor legislative, Angela Merkel nu si-ar fi putut permite sa sustina o astfel de propunere, extrem de costisitoare pentru contribuabilul german, principalul contributor la bugetul UE, explica AFP.
Guvernul german s-a intrunit insa de urgenta ieri, dupa minisummit, impreuna cu seful bancii centrale, pentru a gasi solutii de salvare a bancii Hypo Real Estate, al doilea creditor al pietei ipotecare germane, care lupta pentru supravietuire dupa esecul unei injectii de capital de 35 miliarde euro.
Declaratia finala a reuniunii de la Paris enumera 15 puncte asupra carora au convenit liderii G4, cel mai important fiind recomandarea flexibilitatii in aplicarea regulilor Pactului de Stabilitate. Potrivit Pactului, deficitul fiscal acceptabil este de 3% din produsul intern brut (PIB), iar datoria publica externa se limiteaza la 60% din PIB. "Flexibilitate nu inseamna vointa de a incalca acest pact", a precizat secretarul general de la Elysée dupa ce presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Junker, sustinut de presedintele Comisiei Europene, José-Manuel Barroso, a subliniat ca Pactul de Stabilitate trebuie respectat integral. Franta, care a mai facut in trecut obiectul unor notificari pe aceasta tema, ca si Germania, se apropie periculos de pragul maxim admis.
Initiativa Irlandei de a garanta 100% depozitele din sase banci nationale a fost criticata de Angela Merkel ca reprezentand o incalcare a regulilor concurentei.