Cazul bătrânului Pavel Rentea, în vârstă de 62 de ani, din Craiova, care a murit după ce a fost bătut de un şofer pentru că trecea „prea lent” pe trecerea de pietoni, ridică în continuare o multitudine de semne de întrebare. În vreme ce medicii legişti din Craiova susţin că bătrânul nu a murit ca urmare a bătăii încasate de la şoferul nervos – iar procurorii au decis reţinerea şoferului pentru 24 de ore doar sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice -, familia victimei arată acuzator către anchetatori.
„Dacă un şofer care coboară din maşină în trafic şi ia la bătaie un bătrân aflat pe trecerea de pietoni nu este pericol public, nu ştiu ce să mai cred. Eu nu-l cunosc pe acest individ (pe şoferul agresor – n.r.), dar opinez că ar fi putut să intervină pe undeva (în desfăşurarea anchetei – n.r.). Rezultatele finale ale IML pot să vină peste trei săptămâni sau o lună”, spune Ionuţ Rentea, fiul victimei. Cosmin Drăgan, şoferul în vârstă de 22 de ani care l-a snopit în bătaie pe bătrân, are legături cu „Mândria” – unul dintre cele mai influente clanuri mafiote din Craiova, potrivit unor surse din poliţie.
Anchetatorii „Nu se pune problema pericolului public”!
Însă, în vreme ce familia victimei acuză, şoferul agresor a fost reţinut doar pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. „Cercetările în acest caz continuă, nu le-am încheiat. Concluziile preliminare ale medicilor legişti arată că bărbatul a murit în urma unui infarct miocardic.
Procurorul care se ocupă de caz a cerut un raport complementar la IML Craiova, ale cărui concluzii le aşteptăm în două-trei săptămâni. Nu pot spune cu precizie, dar în funcţie de concluzii se vor lua măsurile care se impun”, a declarat ieri prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian. Magistratul a mai ţinut să precizeze că şoferul care l-a bătut pe bătrân este cercetat în libertate pentru lovituri cauzatoare de moarte, după ce, iniţial, fapta a fost încadrată la ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „La ora actuală nu se pune problema pericolului public pe care l-ar reprezenta, ci dacă elementele faptei pentru care este cercetat, respectiv lovituri cauzatoare de moarte, subzistă”, a adăugat procurorul Gheorghe Stoian. Declaraţia acestuia vine după ce bărbatul de 62 de ani a ajuns, vinerea trecută, în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova ca urmare a bătăii pe care a încasat-o de la şoferul de 22 de ani. O zi mai târziu, bătrânul agresat sub ochii nepoatei sale a decedat.
Totodată, diagnosticul medicilor legişti din Craiova, pe baza căruia procurorii au decis să-l cerceteze în libertate pe şofer, ridică multe semne de întrebare şi din cauza incidentelor în care aceştia au fost implicaţi în trecut. Cel mai controversat caz l-a avut ca protagonist pe interlopul Serghei Gorbunov. Basarabeanul a fost eliberat condiţionat din penitenciar după ce o comisie de medici din Craiova a decis că acesta suferă de glaucom şi nu poate fi tratat în penitenciar. O anchetă ulterioară a stabilit că Gorbunov nu trebuia eliberat condiţionat pe baza certificatului medico-legal.
Craiova a mai fost şi în trecut martoră a unor incidente asemănătoare cu cel căruia i-a căzut victimă bărbatul de 62 de ani. Răzvan Mareş, un tânăr de 20 de ani, a fost împuşcat în cap, în 2007, pe trecerea de pietoni, de un alt craiovean, Alexandru Bogdan Popovici.
Raportul medicilor legişti întocmit în urma evenimentului menţiona că victima „prezintă invaliditate permanentă şi are capacitatea de muncă pierdută conform gradului I de invaliditate”. Agresorul nu a fost niciodată reţinut, iar ulterior a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Seria incidentelor de acest gen nu s-a oprit însă aici.
În octombrie 2009, bărbatul împuşcat pe trecerea de pietoni a ucis, la rândul său, o pensionară „pe zebră”. Tânărul avea, conform medicilor, invaliditate de gradul I, dar obţinuse, paradoxal, între timp permisul de conducere. Nici acesta nu a fost reţinut pentru uciderea bătrânei pe trecerea de pietoni.
Ce consecinţe a avut un incident similar în Suedia
Dacă în România moartea unui bătrân după ce a fost bătut pentru că trecea strada prea lent a rămas până acum nesancţionată, nu acelaşi lucru se întâmplă în Suedia, spre exemplu. Aici, decesul unei femei în vârstă de 78 de ani după ce a fost lovită cu pumnul de un şofer nervos a scos în stradă 1.000 de persoane în oraşul suedez Landskrona şi a culminat cu arestarea agresorului. Disputa soldată cu moartea bătrânei a început în momentul în care soţul acesteia a claxonat un alt şofer, care bloca un loc de parcare, iar şoferul a înţeles să-şi rezolve problema cu pumnii. Şoferul agresor a fost arestat şi pus sub acuzare.