Sefii de stat si de guvern europeni s-au reunit ieri la Bruxelles pentru negocierile finale cu privire la desemnarea primului presedinte al Uniunii Europene si a primului sef al Serviciului Diplomatic European (SDE) – momentul decisiv al implementarii Tratatului de la Lisabona, conceput pentru a aduce coerenta in functionarea blocului comunitar si pentru a intari rolul Uniunii Europene pe scena internationala.
Tratativele pentru ocuparea celor doua functii nu sunt insa o simpla formalitate, deoarece, cu numai cateva ore inainte de debutul dineului oficial de la Bruxelles, nici un nume din multitudinea vehiculata nu intrunea sustinerea tuturor statelor membre. Chiar si fara a spera la unanimitate – modalitatea cea mai onorabila, dar nu obligatorie de alegere a celor doi –, negocierile pentru gasirea macar a dublei majoritati calificate (a statelor si a voturilor alocate pe criteriul demografic) se anuntau extrem de dificile. "Vom avea noile figuri ale Europei joi seara?
Sincer, nu stiu. Se poate rezolva in cateva ore, poate va fi nevoie de toata noaptea", a avertizat premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, care asigura pana in decembrie presedintia UE.
Pe lista favoritilor pentru postul de presedinte, premierul belgian, Herman Van Rompuy, pare sa-si mentina pozitia de lider in fata luxemburghezului Jean-Claude Juncker si a olandezului Jan Peter Balkenende. In ultima perioada au aparut insa nume noi, precum cel al fostei presedinte letone Vaira Vike-Freiberga, in varsta de 71 de ani, care capitalizeaza valul "feminist" din ultimele zile, dar si dorinta statelor din Est de a avea o astfel de reprezentare la varful UE. Acest ultim criteriu este indeplinit si de Toomas Hendrik Ilves, un alt nume aflat in carti.
Incertitudinea cu privire la identitatea viitorului sef al SDE era ieri si mai mare, pentru ca alegerea depinde de cea pentru postul de presedinte. Cutumele consensului european cer satisfacerea unei paritati, insa ierarhizarea criteriilor dupa care aceasta sa fie atinsa este aproape imposibila. Daca presedintele va fi de centru-dreapta, cum este Van Rompuy, seful SDE trebuie sa fie de centru-stanga. Dar spaniolul Miguel Moratinos, italianul Massimo D’Alema si britanicul David Milliband – numele cele mai vehiculate – sunt toti de centru-stanga. Criteriile dihotomice nu se opresc insa numai la culoarea politica, liderii UE trebuind sa gaseasca un echilibru si intre statele mari si cele mici, intre cele vechi si cele nou-intrate in UE si, nu in ultimul rand, intre cele federaliste si cele mai putin entuziasmate de integrarea politica a Uniunii.
» Herman Van Rompuy
In varsta de 62 de ani, discretul premier belgian pare a fi optiunea greilor UE – Franta si Germania –, chiar daca la nivel oficial cele doua state refuza sa confirme aceasta optiune, limitandu-se sa declare doar ca vor sustine un candidat comun.
Discret si abil negociator al compromisului, Van Rompuy a plusat ieri pe cartea franco-germana. El a declarat ca "Turcia nu va fi niciodata parte a Europei" – o afirmatie melodioasa pentru urechile presedintelui francez si pentru cele ale cancelarului german.
» Vaira Vike-Freiberga
Ex-presedintele Letoniei(1999-2007) Vike-Freiberga, in varsta de 71 de ani, este sustinuta oficial de tara sa, de Lituania vecina, dar si de curentul politic tot mai vocal la Bruxelles care cere ca una dintre cele doua functii importante sa-i fie oferita unei femei. Inaintea negocierilor dintre liderii UE, "doamna de fier" a Letoniei, cum este supranumita, a ridicat miza paritatii de gen afirmand ca daca va fi aleasa va da Europei "o fata umana".
» Massimo D’Alema
Fostul premier italian, in varsta de 60 ani, este sutinut pentru postul de sef al diplomatiei europene de socialistii europeni si de Italia, in pofida conflictului dintre premierul Berlusconi si opozitia de stanga. sansele sale sunt insa serios puse la indoiala de trecutul sau in politica. D’Alema a fost membru al Partidului Comunist italian timp de aproape 20 de ani, devenind social-democrat o data cu partidul, fapt care starneste neincredere in estul UE. Criticii sai subliniaza si faptul ca nu stapaneste bine limba engleza.
» David Milliband
Tanarul minsitru de Externe al Marii Britanii, in varsta de 44 de ani, este unul dintre favoriti pentru postul de sef al SDE, chiar daca, in mod oficial, el a anuntat ca nu este disponibil pentru a prelua acest post. Milliband este totusi un candidat cu sanse, pentru ca multi analisti apreciaza ca declaratia sa nu este decat o forma eleganta de a-i proteja reputatia lui Tony Blair si pe cea a Partidului Laburist, din care face parte. In ciuda lipsei de sanse, Blair este sustinut oficial de guvernul de la Londra.