18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialEuropa – dezbinata in fata crizei

Europa – dezbinata in fata crizei

» Liderii Uniunii Europene, reuniti la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, nu au reusit sa ofere imaginea unui continent unit in fata provocarilor crizei.

» In ciuda acordurilor privind finantarea FMI, a statelor din afara zonei euro, dar si a partenerilor externi de la frontiera estica a UE, summitul a dezvaluit tensiunile generate de criza intre membri si tendinta centrifuga ce ameninta intreaga constructie comunitara.

» Sub presiunea cresterii generale a somajului, guvernele statelor UE devin tentate de protectionism.

Sefii de stat si de guvern din statele membre UE au convenit la finalul saptamanii trecute sa aloce 75 miliarde de euro suplimentare la contributia blocului comunitar pentru finantarea Fondului Monetar International, sa dubleze pana la 50 de miliarde fondul de ajutorare – in colaborare cu FMI – a economiilor UE din afara zonei euro si sa ofere 600 milioane ca ajutor pentru vecinii din Est. Acordurile, inclusiv cel privind proiectele energetice, si zambetele largi cu care liderii au incercat sa arate ca UE este unita in fata provocarilor crizei nu au fost insa suficiente pentru a risipi temerile privind tendinta centrifuga a celor 27 de tari comunitare prinse in vartejul crizei economice globale.

 

Compromisurile gasite la Bruxelles au fost umbrite de controversa repatrierii productiei Renault din Slovenia, de disensiunile privind fondul de ajutorare a statelor cu probleme din interiorul zonei de circulatie a monedei unice si de tensiunile – in final inabusite – dintre Estul si Vestul blocului comunitar cu privire la circulatia capitalului intre institutiile financiare occidentale si subsidiarele lor din statele nou-intrate in Uniune. Tentatia protectionismului, de care a fost acuzata Franta, linia Germaniei, care a semnalat ca nu este dispusa sa plateasca toate facturile crizei, precum si atmosfera generala extrem de tensionata au la origine dificultatile economice dure cu care se confrunta, acasa, fiecare dintre liderii UE, chiar si tarile cele mai bogate.

Somajul – crestere pe toata linia
Cea mai grava problema a UE in acest moment este cresterea generala a somajului, care, conform estimarilor Comisiei Europene, va atinge pragul de 10% in 2010, pe ansamblul blocului economic european. Potrivit organizatiei patronale BusinessEurope, citata de AFP, in 2009 4,5 milioane de europeni vor ramane fara slujba. La finalul anului trecut, rata generala a somajului in UE era de 7,6%, conform Eurostat, organismul de statistica al Executivului UE, insa aceasta cifra nu ofera detaliile individuale ale fiecarui stat in parte. In Spania, tara cu cel mai ridicat somaj, procentul celor fara slujba era aproape dublu (14,08%), iar perspectivele – deloc imbucuratoare. Asa cum explica recent pentru BBC Jose Feito, reprezentant al Confederatiei Patronale Spaniole, rigiditatea pietei muncii – care implica un cost ridicat pentru orice concediere – urmeaza sa genereze un nou val de concedieri, pentru ca firmele disponibilizeaza preventiv, inainte ca problemele economice sa faca insuportabile costurile inerente renuntarii la o parte din angajati.

 

Statele baltice sunt in dificultate in egala masura: Letonia s-a confruntat recent cu miscari sociale grave, generate in parte si de somajul de aproape 13%, Lituania a avut si ea convulsii sociale motivate in parte de nivelul de 10% al aceluiasi indicator. Tot in proportie de aproximativ 10% din populatia apta de munca sunt si somerii din Irlanda, unul dintre statele UE puternic afectate de criza, dar si cei din Slovacia. In Germania, retinerea cancelarului Angela Merkel de a lansa noi planuri de relansare, fie ele nationale sau europene, poate fi justificata de rata somajului (8%) si de nevoile ulterioare de finantare a programelor de asistenta sociala. Dupa tensiunile create de disponibilizarile anuntate sau deja operate de investitorii straini, la sfarsitul saptamanii trecute a venit si randul marilor angajatori germani sa treaca la reduceri de personal. Potrivit Financial Times, grupul siderurgic ThyssenKrupp a anuntat vineri 3.000 de disponibilizari, ca urmare a dificultatilor cu care se confrunta o data cu intregul sector mondial al productiei de otel. In Marea Britanie, in Franta, Italia si Olanda, somajul este in crestere accelerata.

Productia industriala, in cadere
Pe langa cresterea somajului, dificultatile sunt dublate de o scadere generala a exporturilor, generata de reducerea cererii si de blocajul financiar. Potrivit Institutului National de Statistica si Studii Economice de la Paris, comertul mondial a scazut in ultimul trimestru al anului 2009 cu 6% – un record pentru ultimele patru decenii. Reducerea exporturilor intra- si extracomunitare a dus la o reducere a activitatii, in special in zona industriala a statelor din spatiul monedei unice europene. Potrivit cifrelor Eurostat publicate la finalul saptamanii trecute, productia industriala in cele 16 state care folosesc euro a scazut cu 3,5% in ianuarie, fata de decembrie, si cu 17,3%, fata de inceputul anului 2008. Ambele procente sunt cifre-record pentru ultimii 19 ani.

» 4,5 milioane de europeni vor ramane fara slujba anul acesta.

» Summitul antisomaj, inoportun
Liderii europeni, desi atentionati de reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor contra caracterului "exploziv" al somajului, au renuntat la organizarea unui summit extraordinar privind piata muncii, prevazut pentru luna mai. Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Belgia au estimat ca ar fi mai adecvata o reuniune restransa intre presedintia UE, Comisia Europeana si partenerii sociali. Motivatia a fost ca un summit informal privind locurile de munca ar fi suscitat "asteptari prea puternice" inaintea alegerilor europene din iunie.

Potrivit premierului belgian, Herman Van Rompuy, "nu dorim sa dam impresia ca autoritatile pot garanta locul de munca printr-o supralicitare de initiative". "Summitul" in 27 a devenit astfel o "troica" unde reprezentantii statelor membre vor fi doar presedintia ceha a UE si Suedia si Spania, care ii vor succede. Reprezentantii patronatelor si sindicatelor europene considerau acest summit drept o "intalnire-far", intrucat "cresterea somajului are caracter exploziv pentru coeziunea sociala in Europa", iar "estimarile sunt mult mai grave decat credem in acest moment". Premierul si ministrul de Finante luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care prezideaza grupul statelor euro, a admis ca "este foarte dificil sa pui europenii de acord intre ei, chiar in ce priveste politicile muncii".

Cele mai citite

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă