8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialEurobarometru: Peste două treimi din români NU AU ÎNCREDERE în Guvern

Eurobarometru: Peste două treimi din români NU AU ÎNCREDERE în Guvern

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, transmite Mediafax.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru, realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi, 26% din români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.

Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.

Citeşte şi Ambiguitǎţi ale democraţiei participative în România

Pe de altă parte, 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale.

În acelaşi timp, 23% din români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan european.

Doar 6% din români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi doar 4% din români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.

Un procent de 8% din cetăţenii europeni consideră că aceste măsuri trebuie luate în SUA, în timp ce 6% din români au şi ei aceleaşi aşteptări de la administraţia americană.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Barcelona îl vrea pe Andrei Rațiu! „15.000.000 €! Se lucrează la transfer”

Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul român de la Rayo Vallecano, ar putea ajunge la FC Barcelona, conform presei catalane, care susține că echipa...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă