Ministrul Sanatatii vrea sa treaca in subordinea sa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar primii la care a cautat sustinere pentru ideea lui au fost cei din PSD. Miza: controlul asupra fondurilor Casei.
Ministrul Eugen Nicolaescu a recunoscut ca una dintre temele pe care le-a discutat cu liderii PSD la intalnirea de luni a fost trecerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in subordinea ministerului. "Intentionez sa trec Casa la minister, pentru ca de cele mai multe ori ea nu face politica ministerului. Daca un om e nemultumit de Casa, el vine tot la minister. Asa ca noi raspundem pentru greselile altora, ceea ce nu e corect", ne-a declarat Eugen Nicolaescu. Ministrul vede aceasta mutare ca pe un pas spre "descentralizare, fluentizare si eficientizare". "Astfel, o putem controla mai bine, se pot utiliza mai bine fondurile, le putem cere socoteala pentru ce fac. Acum, plimbam hartiile si cate doua luni intre minister si Casa", ne-a mai spus Nicolaescu. In ce priveste consultarile cu PSD, ministrul are o explicatie: e nevoie de o sustinere politica larga pentru o decizie atat de importanta, iar PSD a fost doar primul partid pe lista de consultari. Surse din PSD spun insa ca nu vad cu ochi buni aceasta mutare si ca tema a fost discutata in contextul in care Nicolaescu a incercat sa convinga PSD sa nu sustina motiunea impotriva sa.
Actualul presedinte al CNAS, Vasile Ciurchea, nu are nici o problema cu eventuala schimbare. "Nu ma intereseaza in subordinea cui e, ci sa functioneze bine", spune el. In schimb, fostul sef al CNAS, Cristian Vladescu, demis de actualul ministru, crede ca miza sunt fondurile Casei si ca mutarea contravine programului de guvernare, care se faleste cu descentralizarea: "El face asta pentru a putea decide tot. Il va avea in subordine pe seful Casei, ii va putea spune ce sa faca, iar fondurile trec la minister. Acum, ministrul trebuie sa negocieze cu Casa modul in care se cheltuiesc banii".
» Banii
Fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, este cel care a scos CNAS din subordinea ministerului si a facut-o structura autonoma. "In orice tara, ministerul face politica, iar Casa e un instrument tehnic care deserveste populatia. Controlul politic al banului public e anormal. Trecerea ei in subordinea ministerului inseamna control asupra circulatiei banilor. Exista foarte multi bani care pot fi redistribuiti, mascat, in alte directii", explica Mircea Cinteza.