» Bursa a primit deblocarea RMO cu veselie. Speram ca aceasta stare de spirit sa reziste pana la primele raportari trimestriale.
» Intr-o economie care se contracta, sumele deblocate din RMO in valuta pot amplifica riscul valutar pentru debitori.
» Mai multe companii au anuntat dividende bune. Merita pastrate actiunile ex-dividend? Profiturile din 2009 vor fi mai mici, deci si dividendele de anul viitor se vor contracta.
Pana la deblocarea creditului, un prim efect al reducerii la 0% a rezervelor minime obli-gatorii (RMO) in valuta, pentru pasivele cu scadenta mai mare de 2 ani, va fi scaderea dobanzilor la depozitele in euro. Nu sunt multe companii listate cu disponibilitati mari in valuta asa ca, pentru emitenti, asta are importanta mai mica. Poate ceva investitori cu plasamente in euro vor trebui sa se reorienteze. Vor alege bursa? In mod normal am fi avut ceva rezerve. Cine se uita insa pe un grafic al indicelui Dow Jones din perioada 1929-1933 observa ca indicele a cunoscut cateva perioade de revenire, care n-au reusit sa modifice trendul general, dar au oferit cateva guri de oxigen pietei, atragand totodata carne de tun pentru cei care doreau exituri mai profitabile. Am putea avea o astfel de miscare mai ampla dupa raportarile trimestriale, conform cliseelor "ceea ce era mai rau a trecut", "efectele injectiilor de lichiditate se vor vedea in curand", "bancile vor scapa de activele toxice si vor credita economia" etc.
Dupa care, corectiile pot reveni la fel de repede, iar cei care mizeaza pe scadere ar putea avea ocazia sa shorteze mai de sus. Alro isi continua politica de a distribui grosul profitului spre fondul de dividende (actionarul majoritar are 84% asa ca nu exista riscul ca banii sa ajunga in prea multe buzunare). In acest an, investitorii vor pleca acasa cu peste 80% din profit sub forma de dividende, adica 0,28 lei/actiune brut. Motiv pentru sedinte de ±15% la bursa, apreciere totala ce aminteste de cea a Alumil, randamentul la dividend fiind de peste 20% in momentul anuntului.
Pe langa Alro si Alumil, mai multi emitenti ofera in acest moment randamente onorabile la dividend (Transgaz, BRD, SIF Moldova, SN Orsova etc). Merita investit pe termen lung in ele din acest motiv? Noi nu ne-am grabi sa facem asta. Dupa trecerea datei de inregistrare, actiunile se ajusteaza de multe ori chiar cu valoarea dividendului. Apoi, profiturile din 2009 vor fi sensibil mai mici decat cele de anul trecut, deci va suferi si randamentul la dividend. Cat timp economia nu da semne clare de revenire, orice pariu cu bursa pe termen lung pare hazardat. Mai bine sa pierdeti o parte din crestere decat sa nu evitati cea mai mare parte din scaderea viitoare.
Sansele sunt mari ca ceea ce vedem acum sa fie o corectie ascendenta a trendului de scadere major inceput in august 2007. Inceputa la final de februarie, aceasta mai poate continua si in aprilie-mai sau poate chiar pana in vara. Pe parcurs vor fi si perioade de crestere sustinuta, asa cum am vazut in ultimele patru saptamani, si pauze sau ajustari bruste ale pietei." Iulian Panait