După o zi grea la serviciu singurul lucru pe care vrei să îl faci când ajungi acasă este să îţi plângi de milă în timp ce te îndopi cu o pizza? Când eşti deprimată începi să visezi la o ciocolată? Iar când eşti fericită că ai făcut ceva bine te răsplăteşti cu o prăjitură cam mare? Dacă te regăseşti în aceste descrieri atunci eşti o persoană care mănâncă emoţional, potrivit ivillage.com.
Oamenii care mănâncă ca un răspuns la emoţii au o problemă cu greutatea pentru că stilul lor de a mânca este dictat de sentimente. Ei nu mânâncă pentru că le este foame, ci pentru că mâncarea îi face să se simtă mai bine. Măncarea reprezintă pentru ei un medicament pentru stres, tristeţe, anxietate sau încântare. Însă rezultatul este unul nedorit: pierd controlul asupra regimului alimentar şi ajung să consume un număr mare de calorii, deci să se îngraşe excesiv.
Acest mod de a mânca va duce inevitabil la depresie care va fi tratată tot prin mâncare, astfel se va crea un cerc vicios repetat la nesfârşit.
Toţi oamenii sunt într-o oarecare măsură „mâncăcioşi emoţionali”. Trăim într-o societate orientată spre consum, în care măncarea este un aspect fundamental la vieţii de familie. Dar cum ştii că ai întrecut măsura cu mâncatul ca răspuns al unei stări emoţionale? Simplu, poţi să îţi dai seama că ai o problemă atunci când emoţiile tale îţi afectează sănătatea şi fericirea.
Dietele tradiţionale nu vor funcţiona dacă eşti un astfel de consummator deoarece majoritatea nu ţin seama de aspectele psihologice ale persoanei. Ele nu sunt realizate astfel încât să integreze şi soluţii pentru motivele care îi determină pe oamenii să nu le respecte restricţiile.
În cartea „Fattitudes”, psihologul american Jeffrey R. Wilbert spune că este necesar să descoperi care sunt emoţiile care te fac să mănânci şi să înţelegi conexiunea dinte acestea şi modul în care ele transformă o dietă într-un proces atât de dificil.
Psihologul crede că astfel vei putea să îţi organizezi stilul de viaţă într-un mod sănătos şi vei ajunge să alegi în mod conştient noul regim alimentar adoptat. El explică că doar prin conştientizarea emoţiilor care te fac să mânânci vei reuşi să renunţi la vechile obiceiuri şi să îţi controlezi greutatea.
De exemplu, dacă ai tendinţa să mănânci atunci când eşti stresată vei continua în acest ritm până când vei rezolva problema care îţi cauzează această stare.
Dacă vrei să renunţi la acest stil de alimentaţie trebuie să aplici următoarele sfaturi, spun specialiştii:
Concentrează-te pe cauză mai degrabă decât pe efect
Majoritatea oamenilor care mănâncă prea mult sunt supraponderali. Ei sunt preocupaţi să slăbească, de aceea se concentrează mai mult pe efectul problemei lor- adică greutatea, decât pe cauză – adică problemele emoţionale care îi determină să mănânce.
Dacă vei învăţa cum să îţi stăpâneşti apetitul atunci când treci printr-o perioadă mai stresantă vei constata că vei avea mai multă energie, o digestie mai bună, vei dormi mai bine, vei avea încredere în tine, în concluzie vei fi mai sănătoasă.
Te vei simţi mai bine dacă vei reuşi să treci peste acest stil de a mănca şi vei fi mai fericită când vei reuşi să mănănci mai puţin.
Cum să aplici acest sfat? Mai întâi identifică motivul pentru care ai vrea să mănânci mai puţin, în afara faptului că vrei să slăbeşti. Motivele pot fi îmbunătăţirea imaginii de sine şi a sănătăţii tale.
Gândeşte-te şi la modul în care te simţi nu numai la modul în care arăţi. Pierderea în greutate este benefică, dacă eşti supraponderală dar procesul va fi mai rapid dacă vei conştientiza beneficiile mentale şi fizice pe care le vei avea, în afara pierderii în greutate. Sănătatea fizică şi psihologică te vor face să te simţi mult mai bine decât ar face-o dacă te-ai concentra numai asupra felului în care arăţi.
Asumă-ţi responsabilitatea
Majoritatea persoanelor care au încercat ani la rând mai multe diete fără a avea rezultatele dorite se gândesc la mâncare în termeni restrictivi: ce au voie şi ce nu au voie să mănânce.
Acest mod de a gândi creează reguli şi restricţii care te vor determina să te gândeşti la mâncare într-un mod negativ. Chiar dacă vei urma cu stricteţe aceste reguli, la un moment dat vei fi ispitită şi vei ceda tentaţiei măcar o dată. Există şi posibilitatea să începi să mănânci mai mult decât înainte.
Astfel, în loc să respecţi cu stricteţe nişte reguli impuse de o dietă, conştientizează faptul că eşti liberă să mănânci ce vrei şi că tu eşti cea care trebuie să îşi stabilească nişte limite.
Dacă îţi vei asuma responsabilitatea faptului că tu eşti cea responsabilă pentru ceea ce mănânci, nu o dietă, vei face decizii mai bune în legătură cu regimul alimentar pe care îl poţi adopta. În acest mod vei deţine controlul asupra deciziilor tale, nu te vei simţi restricţionată şi vei reuşi să mănânci mai puţin.
Acceptă şi depăşeşte tentaţiile
Dacă accepţi faptul că eşti tentat să mănânci excesiv datorită emoţiilor tale, poţi folosi acest fapt pentru a rezolva situaţia şi pentru a ieşi din cercul vicios în care te afli.
Tot vei simţi nevoia de a mănca când vei fi tristă sau stresată, aşa cum o făceai în trecut. Dar dacă vei recunoaşte această dorinţă şi nu te vei teme că vei ceda, vei reuşi să o depăşeşti.
După ce vei exersa această gândire vei reuşi să stabileşti o conexiune mentală între mâncare şi obiceiurile sănătoase. Vei reuşi să depăşeşti frica de mâncare şi prin faptul că vei constata că poţi rezista tentaţiei de a mânca excesiv. Şi vei observa că o să mănânci din ce în ce mai puţin, doar atât cât îţi cere corpul tău.
Iar dacă tu vei alege să rezişti tentaţiei de a mânca atunci senzaţia se va estompa treptat, în timp. Vei deveni mai conştientă de foamea ta fizică şi îţi vei putea controla regimul alimentar.
Ce îţi recomandă femeile care au reuşit să depăşească acest stil de a mânca:
- Bea apă înainte de masă– unele femei spun că dacă au băut apă înainte de a mânca se simţeau atât de pline încât consumau mai puţine alimente.
- Mănâncă mai multe alimente sănătoase – ţine în frigider o pungă cu morcovi pe care să îi devorezi dacă simţi nevoia de a mânca ceva. Iar dacă vrei ceva dulce, mănâncă banane sau orice alt fruct.
- Ia o pauză înainte de a te îndopa – dacă vei sta puţin să te gândeşti (10- 20 de minute) înainte de a mănca ciocolata mult râvnită vei observa că apoi nu vei mai simţi nevoia să o savurezi. În acest timp poţi să faci exerciţii fizice sau orice altă activitate care îţi face plăcere-numai nu mânca!
- Ţine un jurnal – poate ţi se pare o soluţie stupidă dar multe femei care au trecut prin asta spun că faptul că au ţinut un jurnal le-au ajutat foarte mult pentru că le-au motivat să mănânce mai sănătos. Poţi să scrii cu ce alimente sănătoase poţi să înlocuieşti snacks-urile. În acest fel, data viitoare când ai o zi proastă vei avea o listă cu ce poţi să mănânci.
- Răsfaţă-te – pentru a reuşi să fie mai motivate, unele femei îşi ofereau diferite recompense atunci când reuşeau să treacă peste o tentaţie. Poţi să mergi la coafor, să faci o baie lungă sau să mergi la cumpărături, orice îţi va face plăcere şi îţi va ţine mintea ocupată astfel încât să nu te mai gândeşti la ce ai putea mănânca.
- Vorbeşte cu o prietenă – se pare că atunci când te simţi gata să cedezi îţi va face bine să vorbeşti cu o prietenă. Poate chiar vei reuşi să descoperi de ce te simţi deprimată şi totodată discuţia îţi va distrage atenţia şi vei uita că erai cât pe ce să asaltezi frigiderul.
- Distrează-te – joacă-te cu animalul tău de companie, mergi la o plimbare sau la un film. Dacă ai avut o zi proastă la serviciu asta nu înseamnă că trebuie să îţi continui ziua în acelaşi ritm, distrează-te şi te vei simţi mai bine.