16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialEste vitala o abordare onesta a trecutului

Este vitala o abordare onesta a trecutului

Democratul Tom Lantos este una dintre cele mai influente personalitati din lumea politica americana. Membru al Camerei Reprezentantilor de 26 de ani, face parte din Comisia pentru relatii internationale si este fondator si copresedinte al Caucusului pentru Drepturile Omului din Congres, organism bipartit si bicameral care investigheaza si combate abuzurile impotriva drepturilor omului din intreaga lume.

„Romania libera” i-a solicitat, in exclusivitate, reputatului politician american sa comenteze „dosariada” din Romania si pentru ca s-a nascut si a trait in Ungaria, unde s-a confruntat si cu nazismul, si cu comunismul, luptand impotriva ambelor orori ale secolului trecut. Tom Lantos cunoaste indeaproape si Romania, pe care a vizitat-o incepand din copilarie, din anii '30, apoi in anii '60, in excursii cu sotia si cele doua fiice, iar mai recent in calitate de membru al Congresului american. Afland din experienta proprie ce inseamna regimurile totalitare, domnia sa are autoritatea morala de a da un sfat sau de a face un comentariu in privinta „dosariadei” si a modului in care Romania ar trebui sa abordeze trecutul comunist.
Intrebat daca un proces al comunismului ar fi posibil, dupa modelul procesului nazismului, Tom Lantos a declarat: „Pot sa comentez in legatura cu procesele de razboi ale nazistilor, pentru ca le-am studiat cu atentie si exista toata documentatia necesara. Holocaustul a fost un fenomen istoric unic: uciderea in masa, deliberata, a sase milioane de oameni. Iar oamenii care au participat la aceasta crima trebuia sa fie adusi imediat in fata justitiei. In tarile care au fost sub dominatie sovietica, in fiecare caz situatia a fost diferita, crimele comise au fost diferite, documentele si dovezile pastrate prezinta o varietate de situatii si cazuri. (…) Dar sentimentul meu este ca, indiferent ce se intampla cu indivizii din fiecare tara, vital este – si putem face asta la fel de clar si in Romania, ca si in Polonia, Ungaria, Bulgaria sau oricare alta tara din regiune – sa educam viitoarea generatie asupra acestei perioade. Acest lucru este absolut critic. Iar speranta mea este ca in Romania, ca si oriunde in alta parte, acest proces sa continue”. Congresmanul american a precizat ca nu este „suficient de familiarizat cu situatia din Romania” (in privinta arhivelor fostei politii politice si a legislatiei cu privire la ele) pentru a putea face observatii si comentarii in cunostinta de cauza, dar ca din ceea ce a constatat in alte state fost comuniste sunt situatii in care unele dosare sunt distruse, caz in care nu se poate vorbi despre adevar si transparenta. „Este posibil ca dosare privind crime odioase sa fi fost distruse, iar criminalii nu vor fi niciodata cunoscuti si pedepsiti”, a exemplificat el.
Atat in declaratiile pentru „Romania libera”, cat si in conferinta de presa, Tom Lantos a subliniat importanta unei „abordari oneste a trecutului, inclusiv a partilor sale urate”, remarcand si ca statele din Europa de Est intampina dificultati in aceasta privinta. El a salutat progresele facute de Romania in studierea adevarului despre Holocaust si pentru consolidarea unei societati „nediscriminatoare, transparente, fara coruptie si care respecta fiecare individ”, exprimandu-si in acelasi timp aprecierea pentru angajamentul dovedit de presedintele Traian Basescu.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă