8.3 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialEste sau nu Micki spaga un patriot?

Este sau nu Micki spaga un patriot?

Prin 2004 am enervat cumplit guvernul de atunci pentru ca am ridicat inclusiv la Bruxelles problema banilor de publicitate prin care ministerele cumparau presa (cam cum a inceput sa practice doamna Udrea mai nou). Era tocmai pe cand Romania trebuia sa incheie negocierile de aderare si subiectul pica prost, o asa interventie grobiana pe piata presei s-a lasat cu o mustruluire in Raportul de tara. A pune Guvernul pe jar tocmai intr-un asemenea moment de inalta importanta s-a lasat cu ceva reprosuri cum ca nu am fi patrioti.
Nu stiu de ce in Romania "patriotismul" are prostul obicei de a se confunda cu punerea batistei pe tambal. Monica Macovei a fost intrebata intr-un interviu despre legarea fondurilor europene de chestiunea justitiei si a declarat: "Nici eu nu v-as da bani dvs. daca nu as fi sigura ca-i folositi corect. (…) Daca politicienii, judecatorii, CSM-ul nu rezolva problemele, atunci cred ca trebuie sa folosim presiunea externa, asa cum am folosit-o pentru orice schimbare reala din 1990 pana acum.

 

Vreau sa avem garantia ca banii nu se duc in buzunarul lui Ionescu, ci spre binele comunitatilor si dezvoltarea tarii". Mircea Geoana a acuzat aceste declaratii ca reprezinta "o atitudine antinationala" si a facut un apel la conducerea PDL "pentru a analiza daca aceste declaratii sunt conforme cu statutul unui europarlamentar roman. Monica Macovei a facut un gest ostil la adresa intereselor romanesti".
Interesant este ca atat PSD, cat si PDL isi propun in mod oficial in programele politice pentru europarlamentare ridicarea monitorizarii pe justitie. Mircea Geoana si Traian Basescu se cearta in declaratii de presa si isi arunca pisica unul altuia, semn ca macar sunt bine informati si au auzit si ei ca raportul Comisiei Europene va fi foarte critic.

Remarc incapatanarea cu care Monica Macovei isi sustine liber opinia chiar si atunci cand contravine cu linia oficiala a partidului din care acum face parte. Ea sparge un consens destul de ilogic intre PDL, PSD si PNL, despre care vorbeam acum doua saptamani aici. Practic, toate cele trei partide sustin incheierea monitorizarii, chiar daca din motive diferite. Argumentul ca Romania pierde din prestigiul sau in UE este unul temeinic si pot accepta ingrijorarea politicienilor din acest punct de vedere. Insa din perspectiva mai larga a intereselor societatii romanesti nu mi-e la fel de clar de ce trebuie sa ne angajam cu totii in mod heirupist sa presam Comisia pentru a inceta monitorizarea. Am facut ce am promis inainte de 2007? Nu, evident. Mai avem dosare politice blocate in Parlament? Da. Avem tratament preferential pentru dosarele de coruptie, mai ales unde sunt implicati demnitari? Da, evident. A inlaturat CSM conflictele de interese ale membrilor sai?

 

Nu. Atunci, de ce sa ne bucuram ca se incheie monitorizarea? Este asta lipsa de patriotism? Ma indoiesc. Lipsa de patriotism este, de pilda, sa tii dosarele in Parlament, sa dai sentinte cu suspendare pentru coruptie, sa incasezi doua salarii ca sef de instanta si membru CSM. Este un exemplu bun atunci cand lipsa de patriotism se confunda cu nesimtirea.
PDL este intr-o situatie bizara pentru ca, desi a sustinut indeplinirea criteriilor angajate inainte de aderare, acum doreste incetarea monitorizarii, desi nu indeplinim acele criterii. Monica Macovei este in situatia bizara de a avea dreptate impotriva curentului general. Iar PSD este in pozitia confortabila in care a sabotat coerent lupta cu coruptia si acum se pune in fruntea curentului care cere incetarea monitorizarii. Se petrece un transfer simbolic de legitimitate: nu coruptia este problema, ci monitorizarea. Iar usurinta cu care Mircea Geoana vorbeste despre atitudini antinationale arata ca PSD vrea sa capitalizeze orgoliul national ca arma electorala. Avem bube in cap in Europa? Macovei este de vina, dar si aia care ne critica, nu noi care votam prostii in Parlament.

Mai mult, liderul PSD imparte si biletele de voie pentru intrarea in Parlamentul European. In aceasta logica, putem sa facem mizerii la noi acasa, dar cand iesim in lume ne imbracam frumos, ascundem gunoiul sub pres si zambim frumos la poza. Tot in aceasta logica, eu ar trebui sa ma intalnesc cu expertii de la Comisia Europeana si sa le zic: bai, fratilor, oricate prostii am fi facut meritam sa scapam de rusine, macar suntem buni patrioti! Nastase a importat legal bideul din China, Micki spaga ramane cu ce a furat, daca nu ne-ati convins atatia ani sa-i condamnam, asta e viata! C’est la vie adica, noi suntem patrioti!
Ne putem intreba in mod legitim daca monitorizarea mai este sau nu eficienta si daca legarea de fondurile europene reprezinta o amenintare credibila pentru decidentii romani. Este interesant sa scriem studii si sa discutam aceste chestiuni pe la conferinte. Dar daca se pune chestiunea in termeni de patriotism, atunci imi pare rau, eu refuz sa fiu genul acesta de patriot. Sunt Micki spaga si Adrian Nastase destul de patrioti si pentru mine.

Cele mai citite

ANAT vrea un secretar de stat cu experiență în industria turismului

Reprezentanții Asociației avertizează că numirea cuiva din afara industriei, riscă să compromită direcția strategică a turismului Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT)...

Vreme neobișnuit de caldă pe 8 ianuarie: Unde se vor înregistra 18 grade

Astăzi, 8 ianuarie, vremea aduce temperaturi primăvăratice, mai calde decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. În Dobrogea și Bărăgan, maximele vor ajunge...

Mikel Arteta dă vina pe minge pentru înfrângerea Arsenalului cu Newcastle: „Este înșelătoare”

Antrenorul spaniol al lui Arsenal a invocat caracteristicile mingii utilizate în Cupa Ligii pentru justificarea înfrângerii cu 0-2 în fața lui Newcastle. Arsenal a pierdut...
Ultima oră
Pe aceeași temă