Nici unul dintre cele 11 proiecte depuse de concurenţi nu i-a mulţumit pe membrii juriului.
Concursul organizat de Asociaţia Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 pentru realizarea unui sistem integrat de comunicare în Cluj-Napoca s-a încheiat cu un eşec. Nici unul dintre cele 11 proiecte depuse de echipele participante nu a fost considerat suficient de bun pentru a fi premiat.
În schimb, trei proiecte au primit menţiuni, iar juriul a recomandat formarea unor echipe multidisciplinare care să găsească o soluţie pentru această problemă. Noul sistem integrat de comunicare din Cluj-Napoca ar trebui să reprezinte în acelaşi timp un simbol al oraşului, un totem care să marcheze intrările în Cluj, dar şi un sistem care să permită comunicarea culturală în interiorul comunităţii.
La concursul care viza găsirea unei soluţii pentru această problemă s-au prezentat 11 echipe de arhitecţi. Însă juriul a considerat că nici un proiect nu a fost suficient de bun pentru a fi premiat. Totuşi, trei proiecte au primit menţiuni. Unul dintre ele sugera o poartă, altul presupunea realizarea unor siluete umane, iar celălalt amintea de un turn de cetate. Toate aceste idei pot fi dezvoltate într-un proiect mult mai profund, spune arhitectul Ionel Vitoc, membru al juriului.
”O echipă multidisciplinară ar putea să găsească o soluţie mult mai completă la problema comunicării integrate în oraş”, spune preşedintele filialei clujene a Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş.
Noul sistem de comunicare ar urma să servească atât pentru comunicarea culturală din cadrul proiectului Cluj – Capitală Europeană a Tineretului în 2015, cât pentru demersurile care vizează candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.