16.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialErupţia din Islanda întoarce iarna

Erupţia din Islanda întoarce iarna

Harghita a fost lovită de un val de ger în noaptea de luni spre marţi. Meteorologii nu exclud o legătură între norul de cenuşă şi temperaturile scăzute.

Staţia meteo din Bucin, judeţul Harghita, a înregistrat luni noapte o temperatură de minus 1,3 grade Celsius, un record pentru această zonă în luna mai. „Minima de minus 1,3 grade Celsius este cea mai scăzută temperatură înregistrată în această lună în Harghita. Pe Vârful Bucin avem şi un centimetru de zăpadă, care s-a depus peste noapte”, ne-a declarat meteorologul Krisztina Lajos de la staţia Miercurea Ciuc. Nu doar la Bucin s-au înregistrat însă temperaturi scăzute, ci şi în alte zone ale judeţului Harghita. La Joseni şi Topliţa au fost 3,5 grade Celsius, la Miercurea Ciuc minima a fost de 4 grade, iar la Odorheiu Secuiesc meteorologii au înregistrat 4,8 grade Celsius.

Nici în Covasna temperaturile nu au fost mai blânde. La staţia meteo de la Întorsura Buzăului, minima termică înregistrată ieri a fost de 3 grade Celsius. Aceeaşi minimă termică este prognozată pentru azi şi pentru mâine, în timp ce maximele vor varia între 9 şi 11 grade. Localnicii de la Întorsura Buzăului, considerat polul frigului, spun că primăvara aceasta a fost mai friguroasă decât de obicei. „Pe noi nu ne sperie frigul, suntem obişnuiţi cu el. Însă azi dimineaţă (n.r. – ieri dimineaţă) a fost atât de frig, încât părea că ne-am întors în luna martie”, ne-a spus Viorel Sas, un localnic care lucrează în construcţii.

Vremea friguroasă ar putea afecta  şi culturile agricole. „Dacă acest val de temperaturi scăzute va continua ori dacă temperaturile vor scădea şi mai mult, există culturi agricole care ar putea fi compromise”, ne-a spus profesorul Iancu Morar, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Specialiştii Direcţiei Agricole Harghita cred că în special pomii fructiferi vor avea de suferit din cauza frigului din aceste zile.

Meteorologii nu au o explicaţie ştiinţifică pentru răcirea accentuată a vremii, dar cred că ar putea exista o corelaţie între norul de cenuşă vulcanică din atmosferă şi temperaturile scăzute înregistrate în aceste zile. 

Cele mai citite

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Îmbătrânirea populației, povara bugetelor

Declinul demografic, o amenințare majoră pentru stabilitatea financiară a României și a economiilor globale Îmbătrânirea populației reprezintă deja un factor de presiune semnificativă asupra finanțelor...

National Geographic include Brașovul în topul celor mai bune 25 de destinații de vizitat în 2025

Traseul de drumeţie Via Transilvanica este menţionat, alături de Braşov, în top 25 cele mai bune locuri de vizitat din întreaga lume Prestigioasa publicație National...
Ultima oră
Pe aceeași temă