4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialErori la final de mandat

Erori la final de mandat

Cea mai perversa consecinta a crizei generate de marirea lefurilor profesorilor ar fi cresterea in sondaje a PNL. Este o constatare facuta recent doar de consultantii angajati de liberali, care nu urmareste decat sa arate cat de bine actioneaza Guvernul pentru ca legea salariilor pentru sistemul de educatie, votata de Parlament, sa nu fie aplicata. Pur si simplu se pleaca de la prezumtia de nevinovatie, in conditiile in care toata lumea stie ca senatorii si deputatii penelisti au votat la unison majorarea cu 50 la suta a salariilor, fara sa se gandeasca la urmari. Alaturi de social-democrati, politicienii domnului Tariceanu s-au aflat in primul rand atunci cand sindicatele si-au aratat nemultumirea fata de nivelul scazut al salarizarii existente in invatamant.

 

Ca dovada ca premierul a recunoscut mai tarziu lipsa de responsabilitate a mai multor lideri PNL in momentul in care Camera Deputatilor a votat banii dascalilor. Fapt pentru care a fost obligat sa-l dea afara din Guvern pe ministrul Cristian Adomnitei, sperand ca in acest mod partidul sau isi spala toate pacatele. Spre deosebire de discursurile premergatoare evenimentului consemnat saptamana trecuta, Calin Popescu Tariceanu a devenit acum extrem de categoric cand vorbeste despre protejarea bugetului public. Nici nu vrea sa auda de majorarea ceruta de liderii confederatiilor sindicale care ameninta cu iesirea in strada in caz ca legea salarizarii nu se aplica. seful Executivului si-a dat seama tarziu de erorile facute de mai multi membri ai cabinetului sau care, prin declaratiile lor, au dat impresia ca majorarea salariilor cu 50 la suta este perfect posibila.

 

Pe toate caile se incearca sa se arunce toata vina pe Parlament, ocolindu-se cu intentie stangaciile unor ministri responsabili cu cheltuirea banului public. Faptul ca premierul a dat curs invitatiei venite de la Cotroceni este un semn ca Guvernul nu se simte bine in aceste momente de criza. Nu stiu daca Tariceanu s-a plans la Basescu de situatia in care s-a ajuns ca urmare a votului parlamentarilor. Este posibil. Intuiesc doar faptul ca premierul se gandeste la "raul" pe care ar putea sa i-l faca presedintele daca legea va ajunge pana la urma pe masa biroului de la Cotroceni pentru promulgare. Liderul liberal nu uita raspunsul dat in ziua de 1 octombrie la Constanta, cand seful statului, intrebat de ziaristi daca va promulga o lege care va majora salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar cu 50 la suta si ale celor din invatamantul universitar cu 74 la suta, a declarat: "Cum sa nu!".

 

Sigur, intre timp s-a vorbit despre prudenta si responsabilitate mai mult ca oricand, fapt ce demonstreaza ca locatarul de la Cotroceni priveste cu alti ochi revendicarile sindicalistilor. Guvernul a inteles de data asta ce banuia opinia publica: razboi cu sindicatele. A cautat conflictul cu lumanarea, pana i-a adus la Palatul Victoria pe liderii de sindicat. Imprejurarile actuale sunt insa in favoarea protestatarilor. Vad si ei in ce banet se scalda unii directori de agentii guvernamentale si de ce tratament se bucura clientela PNL. Cum sa lase din pretentii atat timp cat directorimea de stat incaseaza sume uriase fara ca, undeva, cineva sa se opuna? Unde este prudenta in cazul lefurilor de baroni platite din banul public? Cine si cum controleaza cheltuirea resurselor bugetare? Agentiile si autoritatile guvernamentale cui se subordoneaza? Dar Posta, CFR sau Romsilva? Sunt doua extreme aici: desteptii si fraierii.

 

Unii se imbuiba, altii protesteaza. Somnolenta guvernantilor a radicalizat o masa electorala cum n-am vazut demult. Cativa ministri au dormit in cizme, in conditiile in care pe la diferite seminarii sau conferinte de presa publice s-a vorbit despre grija fata de bugetul de stat si despre apararea interesului national. Felicitari pentru acceptarea dezmatului financiar prezent in unele institutii subordonate Guvernului! Aplauze pentru lefurile incredibile pe care le incaseaza sefii angajati la stat! Acum se fac retusuri prin fixarea unor grile. Se mai fac si planuri de lupta impotriva lui Basescu.

S-a bagat glontul pe teava ieri, dupa acuzatiile facute de seful statului care a suspendat sedinta CSAT. PNL putea sa incheie cei patru ani de guvernare fara dureri de cap. Adica fara convulsii sociale generate de decizii pripite si lipsite de logica economica. Abia atunci se putea spune ca urcarea in sondaje este reala. Vin alegerile si Guvernul sta cu grevele la usa. Profesorii si functionarii nu sunt dispusi la cedari. Din acest motiv, Executivul va fi obligat sa scoata castanele din foc inainte de campania electorala. Lucru ce le convine de minune adversarilor politici.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Vasul rusesc care s-a scufundat în Marea Mediterană, victima unui „act de terorism”, susține Rusia

Un vas cargo rus, numit "Ursa Major", care s-a scufundat în Marea Mediterană, a fost victima unui „act de terorism”, potrivit agenției de știri...
Ultima oră
Pe aceeași temă