0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialEroismul, scos la mezat

Eroismul, scos la mezat

» Familiile unor veterani de razboi au scos la vanzare medalii si decoratii din al doilea razboi mondial, la preturi ridicole.

» Un mic intreprinzator constantean vinde in Tomis Nord astfel de bunuri adunate de la octogenari si nonagenari care au luptat pe frontul rusesc.

In urma cu mai bine de 12 ani, statul roman a dispus ca toti veteranii de razboi din timpul celui de-al doilea razboi mondial sa beneficieze de anumite drepturi, cum ar fi primirea unui teren pentru constructii sau a unei suprafete agricole. Cu ocazia acestei Legi 44 din 1995 s-a organizat la nivel national un recensamant al veteranilor de razboi. La Constanta au fost inregistrate 600 de persoane care au putut dovedi ca au facut parte din cadrul fortelor armate romane in perioada 1939-1945. In prezent, din totalul de 600, pe raza judetului mai traiesc aproximativ jumatate. Acestora li se adauga si peste o mie de vaduve de razboi, care conform legii au la randul lor dreptul la anumite avantaje. Lasand la o parte beneficiile prevazute de normele legale, trebuie spus ca  absolut toti veteranii care au supravietuit pana in anii 90 au primit din partea statului roman (fie imediat dupa razboi, fie la jumatatea deceniului trecut) numeroase distinctii, medalii, ordine si decoratii, unele de mare insemnatate. Eroismul lor a fost recompensat asadar prin aceste obiecte cu valoare mai mult morala. Treptat, dupa revolutie, o data cu liberalizarea pietei romanesti, astfel de insemne militare au inceput sa circule pe piata neagra de "antichitati". Recompensele din cel de-al doilea razboi mondial s-au alaturat astfel celor mai vechi (razboiul de independenta din 1877, primul razboi mondial etc). Acum, cand numarul veteranilor de razboi este din ce in ce mai mic, piata neagra din sector este pur si simplu asediata de astfel de obiecte. Adesea, cei care le vand sunt membri de familie ai veteranului trecut intre timp in nefiinta. Ordinele si decoratiile au trezit chiar interesul unor "liberi intreprinzatori" care s-au decis sa se implice in acest comert inedit, adunand obiectele respective de la diverse familii si scotandu-le la mezat, pe post de suveniruri.

"Valiza" cu minuni
De mai bine de un an cativa dintre acesti "intreprinzatori" colinda prin orasul Constanta, oferind spre vanzare zeci de medalii si decoratii adunate in valize ponosite. Se regasesc aici distinctii care mai de care mai ciudate, de la Ordinul "mama eroina" a Republicii Socialiste si pana la medalii din timpul razboiului "cel Mare". Preturile de pe strada variaza in functie de valoarea fiecarei piese in parte si de colectia din care face parte. "Cea mai frumoasa piesa a mea este crucea asta de merit, nemteasca, care face 175 RON, dar pentru mata o dau si cu un milion si jumatate (lei vechi)", declara Ilie N., unul din "ambulantii" care ofera astfel de "suveniruri" in plin centrul Constantei. Incercand sa ne convinga sa cumparam, omul ne spune mandru ca are preturi mai mici decat cele "de pe internet". In valiza sa minune se mai gasesc Ordinul Mihai Viteazul, Meritul Militar (clasele 1, 2 si 3) si Medalia "Barbatie si Credinta", toate oferite pentru doar cateva sute de mii de lei. Vanzatorul povesteste ca a primit "Mihai Viteazul" de la nepotul unui veteran decedat de curand. Sustine ca a dat bani grei pe ordin, dar vorbele sale par false, ascunzand de fapt o tranzactie foarte avantajoasa. Un alt vanzator ambulant de medalii si decoratii asemenea lui Ilie N isi face veacul prin Tomis Nord, oferta sa fiind una asemanatoare primului "comerciant".

Actele de curaj, socotite in euro
Pe Internet s-a dezvoltat in ultimii ani o piata a medaliilor, aici fiind oferite spre vanzare distinctii militare din intreaga Europa.
Cea mai interesanta oferta este cea de vanzare a unei adevarate colectii. Aceasta cuprinde 29 de piese, din perioada 1877–1989 si costa "numai" 2.500 euro. Se regasesc aici Steaua Romaniei din timpul Razboiului de Independenta, Virtutea Militara, Coroana Romaniei (1916) si medalii germane.
Pe aceeasi piata virtuala poti gasi si piese separate cum ar fi Crucea de Fier, clasa a doua, la numai 650 de mii de lei, dar si o medalie germana nazista (Ostemedaille), la aproape doua milioane lei vechi. Surprinzator, o insigna "aviator de frunte" din timpul Republicii Populare (instaurata dupa razboi si care a durat pana la adoptarea Republicii Socialiste) costa 80 de euro, in timp ce cele de marinar de frunte si tragator de frunte sunt la doar 50 de euro.
Toti cei implicati in vanzarea unor astfel de obiecte se plang ca nu este o activitate profitabila. Se contrazic insa singuri, tot ei afirmand ca desfasoara astfel de activitati de mai bine de zece ani. z

CONSECINTE
» Trecutul,
pe taraba
Acceptarea unui astfel de comert ambulant cu insemne militare reprezinta un precedent nedorit. Decoratiile primite in timpul celui de-al doilea razboi mondial au in primul rand o mare valoare morala. Locul lor este intr-un muzeu sau in colectii conservate conform metodologiei din domeniu. Este pacat ca astfel de piese sa devina simple podoabe "atarnate" pe post de breloc, in bordul unui taximetru. Singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi adunarea tuturor insemnelor importante din al doilea razboi mondial intr-un muzeu tematic.

» Piata instabila
"Valoarea de piata a acestor decoratii si insemne militare nu este foarte mare, dar oricum se face distinctie in functie de fiecare obiect in parte si de gradul de conservare al acestuia. La Muzeul de Istorie Constanta se regasesc piese din toate categoriile, astfel ca cele aflate acum pe piata nu trezesc un interes deosebit. Pentru a fi primita o piesa la noi se face o selectie foarte dura, tinandu-se seama de colectia din care face parte piesa, gradul de oxidare al acesteia etc. Medalii si decoratii din al doilea razboi mondial se gasesc si la cele cateva asa-zise mazagine de antichitati din oras, unde sunt tinute de-a valma si fara a fi conservate, ceea ce demonstreaza interesul scazut. Colectionarii din strainatate nu sunt nici ei foarte interesati de astfel de decoratii, ci mai mult de insemne din timpul regimului comunist, chiar daca acestea sunt mai noi."

Traian Cliante, istoric

Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Un cutremur de 3,7 grade Richter s-a produs sâmbătă în județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 grade s-a produs sâmbătă după-amiaza, la ora locală 16:36, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de...

Lasconi către Ciolacu: Face glume şi clipuri pe TikTok, dar nu are timp pentru protecţia unor copii vulnerabili

„ A trecut o săptămână de când am aflat de ororile din centrele de copii din Târgu Mureş şi premierul României nu a zis...
Ultima oră
Pe aceeași temă