7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialEroi cu deficienţe

Eroi cu deficienţe

În ciuda handicapului fizic, elevii Şcolii speciale nr. 1 din Constanţa au câştigat zeci de medalii la diverse competiţii sportive.

Din 2004, elevii Şcolii speciale nr. 1 din Constanţa au reuşit să intre în topul competiţiilor sportive organizate pentru ei, mai ales de către Fundaţia Special Olympics. De atunci, aceşti copii cu cerinţe educative speciale, dotaţi însă cu multă voinţă şi perseverenţă, au adunat în palmares sute de premii. Coordonaţi de profesorii Elena Popescu şi Petre Virgil, s-au dovedit a fi cei mai buni la fotbal, atletism şi gimnastică. „Nu este nici un copil, chiar dacă sunt scutiţi de medic, care să nu vrea să facă mişcare. Noi facem aici educaţie fizică adaptată şi pentru fiecare copil găsim câte o sarcină motrică în care el să se desfăşoare”, ne-a spus prof. Elena Popescu, cea care este a doua mamă pentru aceşti copii.

Şi anul şcolar curent a debutat cu dreptul pentru Şcoala specială nr. 1. Între 15 şi 17 octombrie 2010, câteva fetiţe ale unităţii de învăţământ, împreună cu patru eleve ale Şcolii nr. 39 „Nicolae Tonitza”, au participat la un turneu naţional de baschet unificat, desfăşurat la Buzău. Competiţia a fost strânsă, cu multe emoţii pentru toţi participanţii, însă fetele s-au clasat pe locul I, cu toate că s-au pregătit pentru această întrecere doar două săptămâni. Echipa constănţeană a fost invitată pentru un meci demonstrativ la Bucureşti. „Am învins nişte echipe din Bucureşti care au avut mai mult timp de pregătire. Participăm la aceste competiţii în condiţii absolut similare cu orice competiţie sportivă. Au făcut o echipă puternică. Partenerii dintr-o şcoală normală ne pot ajuta pe noi şi împreună putem să realizăm integrarea socială a copiilor. Să se simtă la fel ca ceilalţi copii”, a completat dascălul.

Elevii Şcolii speciale nr. 1 din Constanţa au mai câştigat, pe 4 şi 5 decembrie, zece actuali şi foşti elevi ai Şcolii speciale nr. 1 au câştigat 5 medalii de aur, 8 de argint şi 9 de bronz la un turneu internaţional de gimnastică, organizat în Bucureşti. S-a concurat la bârnă, sol şi sărituri. „Am lucrat pe o bancă aici, cu partea întoarsă, pe post de bârnă, iar acolo chiar ne-am trezit că a trebuit să lucrăm pe o bârnă adevărată. Am fost foarte uimită că ele (n.r. – concurentele Constanţei) au avut acest curaj să urce de pe o bancă de 20 cm la o aşa înălţime. Dar fiind acolo atmosfera de concurs extraordinară, ele s-au antrenat şi au demonstrat că şi ele pot. Şi au putut. Ni s-a recunoscut munca prin medaliile acelea de aur”, mai spune prof. Popescu.

Pasionaţi de bocce

Şi elevii, dar şi dascălii constănţeni sunt tot timpul în pas cu noutăţile pe plan sportiv şi caută soluţii pentru promovarea mişcării. În acest sens, cei doi profesori de sport ai Şcolii speciale nr. 1 au iniţiat o activitate care a ajuns la a patra ediţie. Mai precis, în lunile februarie-martie, tineri din toate fundaţiile şi din şcolile speciale vin, la sala Tomis, să facă o oră de sport. Evenimentul „Şi noi putem face sport” constă în organizarea unor ateliere unde se lucrează prin rotaţie, astfel încât fiecare participant să practice, timp de o oră, mai multe sporturi. Ca noutate, elevii acestei şcoli se întrec şi la „bocce”, un sport cu bile asemănător bowling-ului pe iarbă, cunoscut ca un joc specific francez.

O muncă dificilă

„Este dificil de lucrat cu aceşti copii, pentru că fiecare are nevoile lui speciale. Fiecare are un nivel de pregătire, o dezvoltare psiho-somatică şi atunci noi, profesorii, trebuie să găsim modalităţi de a-i implica în mişcare. Să îi facem să dorească mişcarea. Să se joace. Suntem întotdeauna atenţi la toate materia¬lele sportive care apar şi luptăm să le asigurăm mingiuţe, cerculeţe etc. Unii sunt total amotrici. Trebuie să îi ajutăm să facă o săritură, să le dezvoltăm deprinderile motrice de bază. Trebuie tratat diferenţiat. Este o orientare metodică, care la noi se aplică cel mai mult faţă de şcolile de masă, acolo unde există cât de cât o omogenitate.” Elena Popescu, profesor de educaţie fizică şi sport.

Cele mai citite

Atenționare meteo: Vânt puternic și ploi moderate în următoarele zile, cod galben în zonele montane

Codul galben vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț, Suceava, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad și Bihor Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică...

Cutremur devastator în Tibet: cel puțin 95 de morți și 130 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți dimineața regiunea Tibet, la ora locală 9:05, în zona Tingri, poarta de acces spre Everest. Seismul s-a...

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă