4.8 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialErdogan: Turcia va găsi alți furnizori de energie decât Rusia

Erdogan: Turcia va găsi alți furnizori de energie decât Rusia

''Este posibil să găsim alți furnizori'', a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se la Azerbaidjan și Qatar îndeosebi, informează Agerpres.

Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, căreia îi livrează 55 % din necesarul de gaz și 30 % din cel de petrol. Ankara importă 90,5% din necesarul său de petrol și 98,5% din cel de gaz.

Turcia și Rusia trec printr-o gravă criză declanșată de doborârea avionului rusesc de către aviația turcă. Ankara afirmă că avionul a încălcat spațiul său aerian, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia a ordonat sancțiuni economice împotriva Turciei, îndeosebi un embargo asupra importurilor de fructe și legume turcești și a reintrodus vizele pentru cetățenii turci cu începere de la 1 ianuarie.

Erdogan a dat asigurări sâmbătă că nu există pentru moment nici un indiciu că aceste represalii afectează sectorul energiei, dar a confirmat că a semnat în această săptămână cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.

Moscova a anunțat, de asemenea, în această săptămână înghețarea proiectului de gazoduct TurkStream, care urma să permită transportul de gaz rusesc până în Europa prin Turcia, ocolind Ucraina.

Erdogan a calificat acest anunț drept ''o minciună''. ''TurkStream este un proiect la care noi înșine am tras linia de ceva vreme, deoarece Rusia nu răspundea cerințelor noastre'', a afirmat Erdogan.

Cele mai citite

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozăvești va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate într-o “oază de verdeață”, promit autorităților Terenul va fi refăcut complet, cu spații verzi, terenuri de joacă...
Ultima oră
Pe aceeași temă