29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialEpuizarea titeiului, iminenta?

Epuizarea titeiului, iminenta?

» Rezervele mondiale de petrol si capacitatea zilnica de productie la nivel global ar fi cu regularitate umflate in rapoartele Agentiei Internationale a Energiei (AIE), din ratiuni politice. Surse din interiorul AIE, citate de cotidianul britanic The Guardian, sustin ca cifrele sunt exagerate la presiunea Statelor Unite, pentru a nu genera panica si o explozie a preturilor.

Potrivit surselor pe care the Guardian le citeaza sub protectia anonimatului, rapoartele anuale ale AIE cu privire la perspectivele economice si energetice ale omenirii sunt mult exagerate in privinta potentialului de crestere a productiei zilnice la nivel mondial. Mai exact, Perspectiva Energetica Mondiala publicata ieri de AIE sustine ca sistemul de exploatare a petrolului la nivel mondial poate face fata la o crestere a cererii considerata inevitabila pana in 2030, avand capacitatea de a mari productia de la 83 de milioane de barili pe zi, cat este in prezent, la 105 milioane.

Sursele cotidianului londonez afirma ca aceasta estimare, care in editiile din anii trecuti se ridica chiar si la 120 de milioane de barili pe zi, nu poate fi sustinuta cu dovezi solide si ca, mai mult, aceasta crestere a productiei ar fi imposibila, dat fiind ca lumea a trecut deja de "varful productiei" – un concept teoretic care sustine ca, asemeni unui put petrolier, rezervele modiale pot fi exploatate pana la un maximum posibil, dupa care intra pe o panta accentuat descendenta, care se incheie cu epuizarea totala.

"AIE prezicea, in 2005, ca productia poate creste pana la 120 milioane de barili pana in 2030, cu toate ca ulterior a redus aceasta estimare la 116 milioane, iar apoi la 105", afirma inaltul oficial AIE. "Multi din interiorul AIE (organizatie interguvernamentala cu 28 de state membre, pe ale caror analize si estimari isi bazeaza stategiile si alte guverne ale lumii – n.n) considera ca si nivelul de 90 sau 95 milioane de barili pe zi este imposibil, insa se tem ca pietele financiare ar putea fi cuprinse de panica daca cifrele ar fi publicate. In plus, americanii se tem de sfarsitul suprematiei petrolului, pentru ca acest lucru le-ar ameninta puterea reprezentata de accesul la resursele de petrol", adauga sursa anonima a ziarului londonez cu orientare de stanga. Un alt fost oficial AIE – de asemenea citat fara nume – confirma ca o lege nescrisa a organizatiei este "sa nu-i suparam pe americani". "Ne aflam deja in zona de varf a productiei de petrol. Consider ca situatia este cu adevarat grava."

» Varful productiei – un concept controversat
Teoria "varfului de productie" sau a "varfului lui Hubbert", botezata astfel dupa numele autorului ei, geofizicianul american Marion King Hubbert, statueaza ca "varful" este punctul din timp in care este atinsa capacitatea maxima de productie a unei resurse, fie ea petrol, gaz sau alt tip de mineral. Dupa acest moment, productia scade pana la epuizarea totala. Tot mai des citata de oficialii industriei energetice bazate pe hidrocarburi, teoria "varfului de productie" are contestatari importanti. Criticii, printre care se numara experti ai gigantilor energetici Royal Dutch Shell si BP, sustin ca adeptii teoriei isi bazeaza calculele exclusiv pe productia Arabiei Saudite, ca nu iau in calcul constrangerile economice fluctuante, care determina descoperirea si deschiderea de noi campuri de productie, si ca, in plus, refuza sa tina cont de depozitele alternative, precum nisipurile petrolifere sau sisturile bituminoase.

Cele mai citite

Schimbări în acordarea burselor școlare în noul an de învățământ

Ministerul Educației a modificat Metodologia de acordare a burselor școlare 2024-2025, după trei săptămâni de la începerea noului an școlar. Una dintre condiţiile pentru...

Armata israeliană spune că a lovit infrastructura Hezbollah de la granița dintre Siria și Liban.

Armata israeliană a declarat joi că avioanele sale de luptă au lovit infrastructura de la granița dintre Siria și Liban, folosită de Hezbollah, în...

Justiția face recrutări masive: Peste 14% din posturile de judecător și 25% de procuror, scoase la concurs

CSM anunță că are vacante peste 700 de posturi de judecători și tot atâtea pentru procurori Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a demarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă