Opozitia s-a hotarat sa speculeze epidemia de rujeola pentru a strange capital politic, in ciuda asigurarilor primite de la ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit carora situatia este tinuta sub control. In zilele urmatoare social-democratii vor depune la Camera Deputatilor o motiune simpla, la care vor subscrie si reprezentantii PRM. Conform declaratiei presedintelui PSD, Mircea Geoana, este „posibila si foarte probabila” si o motiune de cenzura pe tema pachetului de legi privind reforma in sanatate.
Pe de alta parte, opozitia s-a straduit ieri sa transforme o informare prezentata de Nicolaescu, in plenul Senatului, intr-un veritabil balci politic.
L-au lasat pe ministru sa astepte
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a raspuns ieri convocarii ce i-a fost adresata de senatori la sfarsitul saptamanii trecute. Sosit pentru a-i informa pe parlamentari cu privire la epidemia de rujeola, ministrul a profitat de intarzierea senatorilor pentru a clarifica in fata presei atat masurile luate in criza declansata in ultimele saptamani, cat si controversatele demiteri ale unor directori de spitale. Nicolaescu a tinut sa evidentieze „managementul prost” al directorilor care sunt si membri ai PSD. „Demiterile sunt pentru faptul ca eu apar banul public.
Cei care sunt acum demisi sunt cei care si-au batut joc de banul public”, a argumentat ministrul liberal. In ceea ce priveste motiunile anuntate de PSD, Nicolaescu s-a aratat destul de linistit. „PSD nu se pune de acord intre el, nu stie ce face la Senat si nu stie ce face la Camera Deputatilor”, a raspuns politic liberalul, punand si punctul de „i”: „PSD e un partid care se afla intr-o mare criza de identitate si de actiune”. In plus, ministrul a catalogat demersul opozitiei ca fiind unul „fals si demagogic”.
Jocuri politicianiste si demagogice
In replica, senatorii opozitiei au incercat sa transforme procedura parlamentara a informarii prezentate de ministru intr-un veritabil balci politic. Desi initial au votat pentru o simpla informare, alesii PSD si PRM s-au razgandit din mers, cerand in plen sa aiba loc si dezbateri. In plus, reprezentantii opozitiei au incercat sa devieze discutia de la epidemia de rujeola la demiterea unor directori de spitale, pe baza motivatiei ca Nicolaescu ar fi „un bun manager, dar un slab ministru al Sanatatii”. Cand au vazut pesedistii si peremistii ca nu au prea multe sanse de izbanda, au cerut sa se supuna la vot propunerile lor, dupa care au inceput sa se certe asupra votului: cine a votat de mai multe ori si pentru care coleg. Discutiile au continuat asa pret de mai bine de o ora. De abia dupa aceea i-au permis ministrului Nicolaescu sa prezinte informarea pentru care fusese chemat.
Nicolaescu se considera tinta unor atacuri „perverse”
In discursul tinut in fata Senatului, ministrul Sanatatii s-a referit punctual la aspecte legate de epidemia de rujeola, dar a raspuns si reprezentantilor opozitiei. El a catalogat afirmatiile unor membri ai PSD ca fiind „perverse” si s-a declarat „tinta unor atacuri de nedescris”.
In plus, Nicolaescu a afirmat ca-l uimesc aprecierile unor membri ai opozitiei care-l acuza ca ar fi dezinformat Consiliul Suprem de Aparare al tarii, in prezentarea facuta la solicitarea presedintelui Traian Basescu. Nicolaescu a declarat ca atacurile din ultimele zile sunt „expresia unor jocuri politicianiste, a unor interese meschine si ieftine”. In incheiere, ministrul Sanatatii a mai anuntat ca, dupa incheierea crizei, se va adresa Justitiei impotriva celor care au incercat sa castige capital politic prin atacarea sa.