Avem o bursa romaneasca cu o lichiditate zilnica foarte scazuta, cu mult sub nivelul mediu anual. Ne punem intrebarea fireasca: sa fie aceasta atingere a volumelor minime actuale de tranzactionare rezultatul unei evaluari incorecte privind valoarea reala a actiunilor din piata sau sentimentul de incredere in economia tarii este sifonat?
Pornind de la acest prim aspect, am fost curios sa vad cum s-au comportat investitorii straini de pe pietele de capital internationale, asa ca am analizat rezultatele obtinute de fondurile HEDGE din toata lumea, bazat pe raportarile a 4281 fonduri. In luna aprilie, la nivel de performante observam o crestere cu 1,76% a mediei agregate a fondurilor HEDGE si o scadere, in medie cu 1,12%, pe tot anul 2008, in timp ce randamentul indicelui american S&P500 a fost de ± 4.87% in luna aprilie si – 5,04% in 2008. Trebuie retinut faptul ca, pe anul 2007/2006, cresterile medii ale fondurilor au fost de 10,55%/11,99%, iar pe ultimele 12 luni de 4,75% (data referinta 28 aprilie).
Media maxima pe regiuni a fost de 29,86% pentru anul 2006 in America Latina, 36,35% pentru 2007 si 1,89% pentru 2008 – amandoua in Orientul Mijlociu. Pentru luna mai, rezultatele preliminare arata o tendinta pozitiva. Concluzia este ca, in timp, avem o reducere a randamentelor acestor fonduri si, deoarece in anul 2008 avem pierderi, exista sanse slabe pentru atingerea nivelurilor anilor anteriori.
Structural, activitatea fondurilor HEDGE a realizat, in luna aprilie, una dintre cele mai mari cresteri in sectorul energetic, 4,5% (existand aceleasi premise si in viitor), apropiata de cea de 4,66% din sectorul tehnologic, dar foarte departe de -0,84% a sectorului financiar. De remarcat este mentinerea unui interes sporit pentru pietele emergente in cadrul fondurilor HEDGE, care in luna aprilie au contribuit cu o crestere de 2,46% comparativ cu – 3,42%, la nivelul anului 2008.
Pentru bursa noastra, pe baza rezultatelor sectorului energetic la nivel mondial si a influentei pietelor emergente la nivel international, vom analiza in paralel doua actiuni energetice – Transelectrica si Transgaz – listate la BVB, cu atat mai mult cu cat autoritatile au anuntat o posibila listare a inca 5% din actiunile TGN. O analiza simpla fundamentala arata ca TGN/TEL se prezinta astfel: 11,65/38,44 PER 2007; 1,57/0,83 P/B 2008; 2,4/0,81 P/S 2007; -33%/93% rata profitului in Q1 2008/2007.
Graficul prezentat este zilnic, din ultimele 6 luni, si compara evolutiile celor doua mari companii cu capital majoritar de stat. Perioada este saraca in date istorice, deoarece listarea TGN a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie 2008. Totusi avem suficiente informatii oferite de indicatorii de baza tehnici, dar si de comparatia liniilor a trei medii mobile: de 10, 20 si 50 de zile combinata cu semnalele MACD si STS.
Comparativ, vom constata la inceput o pozitionare superioara a actiunii TGN fata de actiunea TEL, in ciuda unei volatilitati mai crescute a celei dintai. In ultimele doua luni, pretul actiunii Transgaz a reusit sa intre intr-un canal de consolidare mai accentuata, care incearca sa se stabilizeze pe un palier superior minimului anterior din luna mai. Pe fondul general al BVB, corelat cu evolutia burselor internationale, se constata un dezinteres mai mare din partea investitorilor, care de 7 zile nu au reusit sa miste directia trendului mai mult de ±0,68%/-0,40% in jurul unei valori de echilibru. Chiar astazi, pe baza iesirii din piata a unui mare investitor, pretul TGN a incercat o scadere ceva mai solida si cred ca in zilele urmatoare vom constata testarea unui prim prag de suport din zona 220 lei.
Pe un fond general mai putin favorabil si atata timp cat SMA 10 este inferior lui SMA 20, investitorii speculatori, care predomina acum piata, nu vor dori sa faca presiuni mari asupra pretului actiunii si vor genera intrarea intr-un echilibru usor instabil. Presupun ca tendinta va fi de scurta durata si va fi determinata, in primul rand, de o revenire a lichiditatii actiunii in zona actuala de supravanzare semnalata de indicatorul statistic STS (13,96) si in al doilea rand de o schimbare a directiei de scadere prezentata de oscilatorul MACD, care a intrat in zona negativa (-0,43).
O depasire negativa a nivelului pretului, din zona 220 lei, poate marca o accentuare a scaderii si implicit incercarea testarii noului prag de suport, unul mai solid, din zona lui 218 lei.
In paralel, evolutia actiunii TEL a avut minime mai accentuate, fara a se stabiliza mai multe zile la rand, asa cum s-a intamplat la TGN, in zona lui 213 lei, pentru nu mai putin de 5 zile alternative. Constatam, in ultima parte, o violenta mai mare din partea speculatorilor TEL, care au depasit, pe ansamblu, topurile realizate de TGN, ceea ce exprima o dorinta mai mare a acestora de a-si marca profiturile relative la valori cat mai ridicate, ceea ce marcheaza o incredere mai mare in aceasta actiune. Estimez ca aceasta tendinta avantajoasa a actiunii TEL vs TGN se va pastra si in continuare. Ma bazez si pe tendinta SIFS de a cumpara masiv actiuni de la TEL, insa fara a avea surprize mari.