14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialEnergie neconventionala pentru Navodari

Energie neconventionala pentru Navodari

Conducerea administratiei locale Navodari a afectat o suprafata de teren dezvoltarii industriale a orasului. Consiliul Local a aprobat planul urbanistic general in care este inclusa zona Canal – lac Tasaul – terminalul feroviar, unde ar putea sa se dezvolte activitati economice. O prima investitie ar putea fi cea legata de producerea energiei neconventionale.

Solutia de producere a energiei electrice si termice a fost prezentata primarului Tudorel Calapod de specialisti germani. „Suntem preocupati de gasirea unor alternative energetice prin care sa scadem costurile aferente furnizarii apei calde si caldurii pentru locuitorii orasului.
Pentru noi este o problema furnizarea apei calde in regim non-stop. Cum de anul viitor nu se vor mai acorda subventii pentru energia termica, solutia prezentata mi se pare buna pentru Navodari”, a declarat Tudorel Calapod.
Pentru amplasarea centralei de biogaz pentru producerea energiei electrice si termice sunt necesare trei hectare de teren, suprafata ce se regaseste in zona efectata de administratia locala dezvoltarii industriale.

Materie prima pentru incalzire

Specialistii germani sustin ca pentru producerea biogazului pot fi folosite cerealele, resturile menajere, vegetale si gunoiul de grajd. Tudorel Calapod este de parere ca procurarea combustibilului pentru producerea biogazului nu este o problema. Consiliul local a fost solicitat sa elibereze autorizatiile necesare infiintarii unor ferme de animale, la Lumina si Corbu functioneaza doua crescatorii de pasari, iar resturile vegetale si cerealele ar putea fi furnizate de asociatiile agricole care isi desfasoara activitatea pe aproximativ 1500 de hectare. Pe de alta parte, exista o asociatie a localitatilor, grupate in jurul orasului Navodari, iar fiecare dintre ele ar putea colecta resturi menajere.
De anul viitor, daca va fi primita in UE, Romania trebuie sa se alinieze la prevederile europene conform carora o parte din necesarul de energie sa fie asigurata prin solutii neconventionale. „Parteneriatul public privat ar fi cea mai buna solutie pentru o astfel de investitie, pentru care Consiliul Local ar putea obtine finantare din fondurilor structurale. In bugetul local am prevazut trei miliarde de lei pentru cofinantari, iar constructia unei astfel de centrale ar putea fi una dintre ele. Daca ne mai gandim ca centrala poate fi amplasata chiar langa conducta care transporta agent termic de la Midia, nu vor mai fi necesare investitii legate de constituirea unei retele noi”, a spus Calapod. Conducerea administratiei locale Navodari trebuie sa furnizeze nemtilor date privind numarul de beneficiari pentru caldura si apa calda si cantitatile de conbustibil puse la dispozitie pentru producerea biogazului.

Cele mai citite

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...

Diferențe semnificative între numărul de bancomate în mediul urban și rural din România

Conform Băncii Naționale a României (BNR), România dispune de 8.750 de bancomate în mediul urban, în timp ce în mediul rural sunt doar 1.077. Deși...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă