20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialEnel vinde activele „non-strategice“ din România. Vin chinezii?

Enel vinde activele „non-strategice“ din România. Vin chinezii?

 

Enel a anunțat că intenționează să vândă sucursala din România, dar și aface­rea din Slovacia. Anunțul grupului italian vine la o lună după ce a izbucnit scandalul ANRE-Enel, legat de umflarea facturilor consumatorilor.

Tranzacția din România include pachetul de 64,4% din acțiunile Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% din acțiunile Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, dar și întregul pachet al companiei Enel România SRL (deținută de Enel prin intermediul Enel Investment Holding BV). În ansamblu, afacerea grupului italian în țara noastră înseamnă 2,6 milioane de clienți, o cotă de piață de 34% și venituri în 2013 de 1,12 miliarde de euro (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare – EBITDA – de 289 milioane de euro).

De ce a decis Enel să vândă o afacere profitabilă? “Posibila vânzare a sucursalelor Enel din România face parte dintr-un program mai amplu de vânzare a activelor non-strategice în valoare de 6 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoria, program început încă din 2013. Până la această dată, circa 1,6 miliarde de euro în vânzări au fost finalizate. Vă reamintim că România este parte dintr-un potențial grup de active ce ar putea fi vândut, care va contribui chiar mai mult raportat la obiectivul rămas de 4,4 miliarde de euro, oferind programului un grad necesar de flexibilitate”, se arată în răspunsul primit de la grupul italian.

Presa a arătat că State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de distribuție de energie electrică din China, este principala favorită pentru tranzacționarea afacerii Enel din România și că negocierile au început cu mult timp în urmă.

Compania italiană este prezentă pe piaţa din țara noastră din 2005, fiind în prezent cel mai mare investitor privat în domeniul energetic. Compania are peste 4.000 de angajaţi pe plan local. La nivel global, Enel este cea mai mare companie italiană în domeniul energiei electrice şi cea de-a doua companie europeană de utilităţi în funcţie de capacitatea instalată. Grupul operează în 40 de ţări din întreaga lume şi comercializează electricitate şi gaze naturale către 61 milioane de clienţi la nivel global, având aproximativ 74.000 de angajaţi. Enel este a doua mare companie italiană care anunță că părăsește România după ce Eni a vândut grupului Mol, la începutul lunii mai, benzinăriile Agip.

Acuzațiile procurorilor

La începutul lunii iunie, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul Enel Florin Gugu, pentru dare de mită.

Procurorii au afirmat că vicepreșe­dintele ANRE i-a pus în vedere directorului Enel că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor de oferirea unor contracte firmei SC ElectroAlfa International SRL. De asemenea, în referatul procurorilor se face referire asupra modului în care s-a făcut privatizarea, în 2007, a unor companii ale Electrica, ulterior Enel ajungând acționar majoritar la Electrica Banat, Electrica Muntenia Sud și Electrica Dobrogea.

Enel a precizat că a respectat toate prevederile contractuale din contractile de privatizare. În ceea ce privește pe directorul Gugu, compania s-a arătat deschisă să sprijine autoritățile pentru clarificarea situației.  

Cele mai citite

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...
Ultima oră
Pe aceeași temă