ENEL România a decis în ultimii ani să înlocuiască mii de becuri cu filament din mai multe zone rurale cu becuri economice. Motivul: compania vrea să ajute familiile din respectivele comunități să reducă costul facturilor de curent. În plus, becurile economice, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele clasice, au o durată de viață cuprinsă între 7 și 10 ani și nu conțin mercur sau cadmiu, substanțe periculoase pentru mediul înconjurător.
Practic, din 2011 până în prezent, peste 7.000 de gospodării din România au ajuns să folosească becuri economice primite din partea ENEL în schimbul becurilor incandescente utilizate anterior.
Doar în cazul comunei Prundu, noile becuri vor aduce economii anuale de peste 100.000 RON, atât la nivelul administrației locale, cât și la nivelul gospodăriilor de pe raza localității.
Povestea unui proiect sustenabil, gândit pentru oameni și mediu
ENEL a lansat programul în 2011 și a avut ca țintă comunitățile sărace din anumite zone rurale. ENEL nu se rezumă doar să meargă în acele localități și să discute cu primăriile și consilierii locali, ci își propune să responsabilizeze cetățenii oferindu-le informațiile și suportul necesar ca aceștia să știe cum să-și optimizeze consumul de electricitate și să-și reducă costurile facturilor de curent.
Concret, Enel le oferă oamenilor informații practice despre consumul eficient de energie și, odată cu schimbarea becurilor, îi ajută să își schimbe și ei atitudinea cu privire la mediu.
Pentru a se apropia de comunități, ENEL România, cu sprijinul autorităților locale, organizează spectacole de muzică și dans și concursuri atractive de fiecare dată când ajunge în respectivele zone pentru a motiva locuitorii să vină să-și schimbe becurile vechi.
Comuna Izvoarele, din județul Giurgiu, a devenit prima localitate din România care folosește exclusiv becuri economice, urmată de Valea Ciorii din județul Ialomița, Tortoman, județul Constanța, Colibași, județul Giurgiu, și acum de Prundu.
„Este un proiect la care ținem foarte mult, un proiect de responsabilitate socială. În același timp este un proiect de dezvoltare durabilă pentru că oferim oamenilor din această comunitate becuri ecologice. Becurile ecologice au o dublă calitate. Îi ajută pe oamenii din gospodării să facă economii pentru că aceste becuri consumă mult mai puțină energie electrică și au și o durată de viață mult mai mare. În același timp, proiectul nostru are și o valență educativă pentru adulți, pentru copii, pentru că odată cu acest transfer de becuri le oferim consultanță specializată și le explicăm de ce e important să păstrăm un mediu curat și să avem un comportament sustenabil raportat la consumul resurselor planetei.
Concret, proiectul nostru se pliază perfect cu viziunea oricărei comune care dorește să devină europeană și care vrea să se dezvolte armonios și într-un echilibru perfect cu resursele naturale“, a explicat Radu Coșarcă, directorul ENEL România.
În localitatea Prundu au fost schimbate becurile din peste 1.300 de gospodării. Inițiativa companiei a fost felicitată de cei 3.500 de locuitori din comună.
„Suntem bucuroși de această inițiativă a Enel în satul nostru. Locuitorii din Prundu sunt onorați să ia parte la acest program și să devină mai responsabili utilizând becuri economice. Această inițiativă arată respect pentru mediul înconjurător și, totodată, susține comunități ca a noastră. Dorim să mulțumim Enel pentru implicarea lor și pentru selectarea localității Prundu ca cea de-a 5-a care beneficiază de acest program“, a spus Cătălin Corbea, primar Prundu.
Și pentru că un proiect de mediu nu e sustenabil dacă nu ai grijă și cum colectezi, toate becurile vechi adunate prin acest program vor fi reciclate de Recolamp, organizație non-profit autorizată pentru reciclarea deșeurilor de echipamente de iluminat, prin parteneriatul pe care aceasta îl are cu Enel.
Știați că…
– Doar 15% din energia consumată de becurile clasice cu filament este iluminare, restul se transformă în energie termodinamică datorită particulelor de mercur, cadmiu și altor metale fluorescente și se încing precum siguranțele unui radiator electric?
– Becurile ecologice au o durată de viață cuprinsă între 7 și 10 ani, un consum redus de energie și nici nu se încălzesc, iar toată energia este folosită DOAR pentru iluminat?
– Becurile economice pot ilumina o gospodărie fără să fie stinse între 6.000 și 15.000 de ore, față de 900 de ore cât rezistă becurile cu filament?