15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialEmisiunea Transgaz bate recordurile Bursei

Emisiunea Transgaz bate recordurile Bursei

» 1,8 miliarde euro, valoarea subscrisa pentru Transgaz printr-o oferta publica primara de actiuni.

» Sumele de bani in exces vor fi returnate investitorilor in termen de zece zile de la inchiderea ofertei.

» Actiunile Transgaz vor fi alocate prorata, respectiv vor fi repartizate in functie de sumele subscrise.

Oferta publica initiala pentru 10% din actiunile Transgaz este cea mai mare din istoria listarilor unei companii romanesti, iar valoarea subscrierilor a fost de aproape 1,8 miliarde de euro. Au fost inregistrate peste 12.000 de subscrieri, cel mai mare numar inregistrat pana acum pe piata romaneasca.

Gradul de suprascriere a fost diferentiat

Mecanismul de alocare prorata a actiunilor Transgaz presupune returnarea banilor plasati de investitori in cadrul subscrierii. Banii vor fi returnati intr-un interval de zece zile lucratoare de la inchiderea ofertei, adica incepand cu 14 decembrie. Clientii Raiffeisen Capital&Investment, care a intermediat oferta, vor primii banii in conturile indicate la momentul subscrierii, in ordine alfabetica.
"Se preconizeaza ca sumele de bani in exces, comparativ cu valoarea alocarilor efective, sa le fie returnate investitorilor in termen de zece zile lucratoare de la inchiderea ofertei, iar prima tranzactionare a drepturilor de alocare va avea loc cel mai probabil in 19 decembrie", ne-a declarat Iulian Panait, analist financiar la KTD Invest.

Indicele de alocare se calculeaza raportand valoarea ofertei la valoarea totala a subscrierilor pe fiecare transa in parte. Pentru transa mica, volumul de cumparare (actiuni) a fost 5,334 milioane, iar indicele de alocare 11,32767. In schimb, la transa mare, volumul de cumparare (actiuni) a fost de 27,536 milioane, iar indicele de alocare de 38,97958.
"Gradul de suprascriere a fost diferentiat, in functie de tipul de transa. Pe transa investitorilor mari (orice subscriere mai mare de 500.000 de lei), unde a fost alocat un pachet de 60% din numarul total de actiuni, care au facut obiectul ofertei, subscrierile au fost de aproape 39 de ori mai mari. Pe transa investitorilor mici si care au subscris in valoare de maximum 500.000 lei/investitor, nivelul suprascrierii a fost ceva mai redus, dar la fel de spectaculos, de circa 11,4 valoarea totala alocata acestei transe", a precizat Panait.

S-au vandut 1,177 milioane de actiuni
Transgaz a pus in vanzare, la 26 noiembrie, circa 1,177 milioane de actiuni, la un pret de 191,92 lei pe titlu. Subscrierile au putut fi realizate la sediile companiilor de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment si Intercapital Invest, precum si prin unitatile Raiffeisen Bank, pana vineri, 7 decembrie.
Actiunile oferite de Transgaz vor fi alocate prorata, respectiv vor fi repartizate proportional, in functie de sumele subscrise. Fiecare investitor va primi un numar de actiuni rezultat din totalul celor subscrise si divizate la un coeficient calculat in functie de cate ori a fost suprasubscrisa oferta.
Emisiunea Transgaz este cea mai mare oferta publica initiala de vanzare de actiuni realizata pana in prezent de o companie romaneasca, valoarea totala fiind de 225,9 milioane de lei (circa 64,2 milioane de euro). Compania nationala de transport al gazelor naturale a vandut in cadrul ofertei publice initiale 1,177 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social.

Cele mai citite

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...

Iconist: O bijuterie arhitecturală ce îmbină eleganța istorică cu designul modern în inima Bucureștiului

În inima Bucureștiului, pe o stradă plină de istorie și farmec, se află „Iconist”, o clădire remarcabilă ce reunește influențe arhitecturale neo-franțuzești din „Micul...

S-a stabilit arbitrul de la meciul PAOK – FCSB, din Europa League

Neamțul Sascha Stegemann va conduce partida dintre PAOK și FCSB din etapa a doua a UEFA Europa League. Meciul dintre PAOK Salonic și FCSB, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă