13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialEmil Cioran, omagiat într-o expoziţie de portrete în Bucureşti

Emil Cioran, omagiat într-o expoziţie de portrete în Bucureşti

Filosoful român Emil Cioran va fi omagiat printr-o expoziţie de fotografii care va fi deschisă în perioada 15 septembrie – 31 octombrie în Bucureşti, la Biblioteca Naţională Română. Expoziția va cuprinde 18 portrete alb-negru ale scriitorului, realizate de fotograful mexican Rogelio Cuéllar.

Filosoful român a fost surprins de fotograf în intimitatea locuinței sale din Paris, în anul 1990, în diverse ipostaze: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful mexican Rogelio Cuéllar a ajuns la Emil Cioran prin intermediul traducătoarei de limba spaniolă a filosofului, Esther Seligson.

Expoziţia va fi organizată cu prilejul aniversarii a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Mexic și Romania.   

„Dorim să prezentăm publicului român câteva dintre legăturile culturale mai puțin cunoscute care unesc Mexicul și România și să evităm celebrări lipsite de conținut. Sunt convins că românii vor fi plăcut surprinși atunci când vor admira portretele fotografice ale lui Emil Cioran realizate de Rogelio Cuéllar”, spune Agustín Gutiérrez Canet, Ambasadorul Mexicului în România.

De asemenea, Rogelio Cuéllar va susține un seminar cu titlu gratuit despre fotografia de portret. Denumit „Fotografia lui Rogelio Cuéllar – De la Gabriel García Márquez la Cioran”, seminarul este inclus în festivalul internațional de fotografie Bucharest Photo Week și va avea loc pe 14 septembrie la ora 18.30, la magazinul F64.

Rogelio Cuéllar face parte din avangarda fotografiei mexicane, fiind cunoscut pentru portretele realizate unor personalități din cercurile artistice și literare ale Americii Latine, precum Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Juan Rulfo, Carlos Fuentes, Julio Cortázar sau Mario Vargas Llosa.

În cadrul seminarului, Rogelio Cuéllar va vorbi despre traiectoria sa artistică de 46 de ani, cu referire la temele principale abordate de-a lungul timpului: peisajul urban și cel rural, nudul fotografic și portretistica personalităților din domeniul literaturii și al artelor plastice. Renumitul fotograf mexican va explica diverse tehnici ale fotografiei analogice și digitale, oferind detalii și despre diferitele modele de aparate folosite pentru fiecare în parte. Acesta își va ilustra expunerea cu fotografii din arhiva personală și din albumele publicate.

Totodată, cu ocazia seminarului, participanții vor putea afla detalii și vor putea testa noile imprimante foto Epson dedicate fotografilor profesioniști.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă