Emil Boc a declarat azi că moţiunea de cenzură nu are nici o şansă din două motive. În primul rând, prim ministrul spune „că moţiunea nu are nici o legătură cu codul muncii, cu asumarea pe care am făcut-o în faţa Parlamentului.”.
El mai spune că menţiunile care se fac la codul muncii sunt fie contradictorii, fie sunt minciuni, iar peste două treimi sunt doar atacuri politicie şi reprezintă sloganuri populiste, răsuflate şi demagogice.
Prim ministrul consideră că alianţei „nu îi pasă de locurile de muncă a românilor, pentru că dacă îi interesa acest lucuru, ei propuneau o moţiune de cenzură pentru codul muncii”.
„Aţi amânat in anii când aţi fost la putere reformele statului şi aţi dus România pe marginea prapastiei, am fost nevoiţi să luăm măsuri drastice pentru a salva ţara de la colaps„, spune Boc.
„Oricât de mult ar deranja alianţa socialistă, semnele pozitive din economie se înmulţesc, am reuşit să stabilizăm economia, să realizăm cel mai mare volum al exporturilor din ultimii 20 de ani şi a avut loc o uşoară creştere economică. Aceste semne sunt încurajatoare. Acum este nevoie de un nou cod al muncii care să inlesnească posibilitatea angajatorilor de a crea noi locuri de muncă”. spune Boc.
El consideră că noul cod al muncii este necesar pentru a permite relansarea economiei, a atrage investitori şi pentru a crea noi locuri de muncă.
„Cei care se opun codului, mă refer aici la alianţa socialistă le refuză oamenilor posibilitatea de a alege între mai multe locuri de muncă. Ei spun: mai bine să nu aveţi locuri de muncă şi să veniţi la noi la stat să întindeţi mâna. Codul muncii îi apără pe cei care muncesc corect, nu am văzut o frază în textul moţiunii despre munca la negru”, declară Emil Boc.
De asemenea, premierul îi acuză pe cei din alianţa socialistă de plagiat pentru că aceleaşi prevederi din cod se regăsesc în moţiunea de cenzură. Boc spune că în viziunea alianţei „şi morţii ar trebui să lucreze„. ” Moţiunea este o minciună, o intoxicare care vrea să ofere oamenilor o informaţie greşită despre codul muncii.”
Boc spune că instituţia contractului de muncă a fost denaturată de cei care nu vor să se aprobe noul cod. „Contractul de muncă pe durată nedeterminată rămâne regula, prin excepţie este posibil să se încheie contracte de muncă determinată. Noutăţie sunt să crească durata de la 24 de luni la 36 de luni şi să nu se depăşească 5 ani, nu 9 ani cum afirmă alianţa socialistă.”
El s-a adresat membrilor alianţei socialiste cerându-le să renunţe la „la intoxicările pe care le-aţi făcut ducând opinia publică în eroare privind codul muncii.”