Pentru că marii crescători de porci europeni nu mai pot exporta marfă la Moscova, piața românească a fost invadată de carne ieftină. Finalul de an vine, ca de obicei, cu nemulțumirea crescătorilor de porci, care descoperă din nou că prețul pentru un kilogram de carne de porc în viu nu este atât de mare pe cât sperau.
La unul dintre cele mai mari târguri din sudul țării, din comuna Smârdioasa-Teleorman, tradiția spunea că în anul în care prețul cerealelor este mic, carnea de Crăciun este scumpă, deoarece fermierii își permit să întrețină animalele până găsesc cumpărător. Acum însă, regula nu a mai fost respectată, deși recolta de cereale a fost bună, iar kilogramul de grâu sau porumb a fost ieftin. Lipsa cumpărătorilor, dar și oferta bogată de porci, i-a făcut pe crescători să scadă prețul până aproape de minimul istoric.
Astfel, un kilogram de porc în viu se dă cu maximum 10 lei, dar unii fermieri mici și mijlocii, speriați de faptul că vor rămâne cu animalele nevândute până în Crăciun, au scăzut prețul chiar și până la șapte lei pe kilogram. „Ne este teamă că după sărbători nu mai cumpără nimeni porc viu. Iar dacă mai trebuie să le asigurăm hrana în următoarele două trei luni de iarnă, atunci când nici animalele nu iau în greutate foarte mult, ieșim și mai mult pe pierdere”, ne-a declarat Ilie Roată, un crescător prezent în târgul de la Smârdioasa.
Faptul că românii nu mai investesc prea mulți bani în porci pe care să-i taie de Crăciun este arătat și de faptul că acum cele mai căutate animale au fost la Smârdioasa, dar și la Călugăreni, un alt mare obor din apropierea Bucureștiului, cele de maxim 80-90 de kilograme. Mai mult, mulți dinte cumpărători au luat un porc împreună cu altă persoană, invocând bugetul redus. În schimb, prețul animalelor de peste 150 de kilograme, foarte căutate în alți ani, dar acum aproape ignorate, a scăzut cel mai mult, ajungând și până la șase lei pentru un kilogram.
”Cresctorii se plâng degeaba”
Concurența mare a fost un alt motiv pentru care prețul porcilor a stagnat sau chiar a scăzut anul acesta. La Călugăreni, de exemplu, în mai toate curțile de lângă târg erau sute de porci tăiați sau vii și scoși la vânzare. Comercianții te rugau să cumperi chiar și un sfert, venind cu oferte care să-i îmbie pe doritori: 9 lei pe kilogram pentru un porc întreg, tăiat pe loc, pârlit, spălat și tranșat pe efortul vânzătorului.
”Anul trecut prețul a fost mai bun. Dar acum a apărut un element care nu exista anul trecut, embargoul Rusiei. Am avut și noi multe discuții, la nivel de autorități ni s-a spus că nu avem motiv să ne plângem, că oricum noi nu exportăm în Rusia. Da, este adevărat, dar am fost victime colaterale, deoarece a apărut o masivă creștere a ofertei pe piața europeană”, a explicat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși, un motiv pentru scăderea prețului.
Acesta a afirmat că guvenul nu a făcut nimic pentru a-i proteja pe fermierii locali de invazia de carne care înainte mergea în Rusia, dar din cauza embargoului a fost redirecționată spre România. „ Noi, din august încoace, lucrăm pe pierdere. Soluția este legată de cum își dirijează fiecare țară, fiecare guvern sprijinul pentru sectorul respectiv. De exemplu, guvernele țărilor mari exportatoare de porc, Danemarca și Olanda, s-au străduit să găsească piețe alternative, altele decât Rusia”, a precizat, pentru România liberă, Ioan Ladoși.
Pe de altă parte, Sorin Minea, președintele Asociației Române a Cărnii, pare mai puțin îngrijorat și susține că fermierii exagerează când afirmă că merg pe pierdere. „Nu există preț mic sau preț mare, ci este cel fixat de piață. Prețul de acum din România este aproape de cel din comunitatea europeană, ba chiar e un pic mai mare la noi. Prețul nu e mult mai mic decât anul trecut, nici mai mare. Dar sigur că întotdeauna unii or să vină și o să spună: „Domnule, e prea mic”. Și cine poate să fixeze prețul, ministrul să vină să-l stabilească?”, a replicat Sorin Minea.
Acesta susține că indiferent de prețul de pe piață, crescătorii de animale se plâng. „Dar dacă eu nu mă înșel, prețul la porc, fără TVA, este undeva pe la un 7,8-7,9. Cu TVA ajunge pe la 8,50. La 120 de kilograme, cât se taie la minimum, înseamnă cam 90 de kilograme în viu. Înmulțit, face circa 760 de lei. E prețul normal, prețul pieței. Și eu vreau să vând mai scump, dar piața nu îmi dă voie. Iar crescătorii de porci, de când îi știu eu, sunt nemulțumiți. Dacă prețul ar fi 27 de lei pe kilogram, tot ar spune că e prea mic. Nimeni nu îi împiedică să-l mărească, dar nu ne permite piața”, a susținut Sorin Minea.
Basarabenii câștigă din embagou
Embargoul impus Rusiei de către Uniunea Europeană îi afectează pe fermierii români, însă aduce profituri uriașe pentru transporatorii basarabeni. O familie din Republica Moldova care deținea zece tiruri, inscrise în România, pentru că astfel pot circula în toată Europa, s-a reprofilat și efectuează transporturi către Moscova, după cum a explicat României libere, deoarece prețurile au crescut enorm pe această piață. „Singura sursă de legume și fructe pentru Rusia a rămas Turcia, după ce Grecia, Spania și alte țări nu mai pot exporta către această zonă.
Până acum, primeam pentru o cursă din Turcia maxim cinci mii de euro. În ultimele luni, rușii au oferit și peste nouă mii de euro. În plus, ne mișcăm destul de repede, pentru că respectarea timpului de condus nu prea este obligatorie decât în Uniunea Europeană”, a afirmat transportatorul basarabean.
6 lei, minimul istoric
Prețul cărnii de porc a ajuns la un minim istoric în România în 2010, atunci când s-a vândut și cu 5-6 lei kilogramul în viu. „ Criza a lovit cu putere crescătorii de porci. Aceştia au fost nevoiţi să lase foarte mult din preţ. Pe de altă parte, clienţii „înfometaţi" aleargă după chilipiruri şi acceptă să cumpere animale cu provenienţă dubioasă”, nota România liberă în urmă cu patru ani. Prețurile au scăzut cu 2,5 lei chiar în ultima lună de dinainte de Crăciun, contrar obiceiului ca acestea să crească de sărbători.
Cifre
– 1.000.000 de porci consumă românii de Crăciun, conform Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România;
– 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curţile oamenilor
– 20 de kilograme de carne de porc consumă anual un român, la jumătate faţă de media europeană.