Cetăţenii elveţieni sunt chemaţi duminică să se pronunţe în legătură cu posibilitatea expulzării imigranţilor care comit infracţiuni, o iniţiativă a dreptei populiste care prefigurează un rezultat strâns la un an de la interzicerea minaretelor, informează AFP, citat de Mediafax.
Iniţiativa populară, supusă votului în acelaşi timp cu un proiect menit să instituie un prag minim de impozitare pentru veniturile mari, a fost lansată în 2007 de Uniunea Democratică de Centru, care s-a aflat şi la originea interzicerii minaretelor.
Prin noul proiect, care vizează retragerea permiselor de rezidenţă străinilor care comit infracţiuni, UDC continuă linia tematică având accente „xenofobe”, afirmă un lider al Partidului Socialist, Rene Longet.
Deşi expulzarea străinilor care comit infracţiuni este deja posibilă în anumite cazuri, proiectul merge mai departe, propunând retragerea automată a dreptului de şedere al imigranţilor care comit violuri, tâlhării, trafic de droguri sau abuzează de sistemul social.
Majoritatea formaţiunilor condamnă iniţiativa, afirmând că intră în contradicţie cu dreptul internaţional într-o ţară în care 21,7 la sută din populaţie sunt străini. Potrivit textului, o menajeră de origine străină care face ore suplimentare la negru riscă să fie expulzată automat la fel ca un violator recidivist.
Amnesty International avertizează că refugiaţii riscă să fie trimişi în ţări care practică tortura sau pedeapsa cu moartea. „Este contrar dreptului internaţional şi inadmisibil. Nu este corect ca un infractor să plătească de două ori pentru acelaşi delict”, afirmă un reprezentant al organizaţiei, Alain Bovard.
Guvernul a lansat un contraproiect, care ţine cont de gravitatea delictelor şi care va fi supus votului cetăţenilor. În opinia Amnesty şi a socialiştilor, contraproiectul este o versiune mai moderată a iniţiativei UDC.
Potrivit statisticilor oficiale, condamnările au fost în creştere în ultimii ani şi implică din ce în ce mai mulţi străini, responsabili de 59 la sută dintre crimele comise în Elveţia în 2009.
„Percepţia insecurităţii s-a accentuat mult mai rapid decât realitatea”, apreciază analistul Pascal Sciarini, avertizând că „Elveţia a devenit mai conservatoare, mai naţionalistă şi mai xenofobă”.
Potrivit unui sondaj al Institutului gfs.bern, 54 la sută dintre elveţieni sunt în favoarea proiectului.