Aparent, s-au terminat zilele senine pentru deponentii europeni, mari sau mici, care ani de zile si-au depus banii in Elvetia, la adapost de fiscul din propriile tari.
De la 1 iulie, depozitele vor fi taxate de bancile elvetiene in contul tarii de origine, ca urmare a unui acord semnat de Berna cu UE dupa ani lungi de negocieri. Acordul, care priveste tarile europene si cateva alte terte state, are drept scop stoparea evaziunii fiscale la nivel european.
Elvetia a acceptat sa joace rolul de perceptor in schimbul mentinerii sacrosantului secret bancar pe care este fondata prosperitatea sectorului sau financiar.
Insa directiva are numeroase lacune. Astfel, numai anumite tipuri de plasamente vor fi taxabile si este suficient sa schimbi componenta portofoliului pentru a scapa de impozit. Bancile elvetiene nu sunt ingrijorate catusi de putin si nu se asteapta la un exod de capital, strainii apreciind nu numai secretul bancar, ci si eficienta bancilor si stabilitatea sistemului politic.
De altfel, bancile elvetiene au si dezvoltat o strategie de implantare in strainatate, pe piete financiare cum ar fi Singapore, neafectate de directiva europeana.