17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialEliberare suspecta a unui lider mafiot rus cautat de FBI

Eliberare suspecta a unui lider mafiot rus cautat de FBI

» Semion Moghilevici, presupus sef al crimei organizate rusesti cu ramificatii internationale, aflat si pe lista FBI a celor mai cautati infractori, a fost eliberat din detentie de un tribunal din Moscova.

Eliberarea pe cautiune a lui Moghilevici si a complicelui sau, fostul "rege" al cosmeticelor din Rusia Vladimir Nekrasov, anuntata inca de sambata de cotidianul "Kommersant", a fost confirmata ieri oficial de avocatul omului de afaceri si de Ministerul rus de Interne. Arestati in ianuarie 2008 in timp ce luau cina intr-un restaurant de lux din Moscova, cei doi se aflau de 18 luni in detentie, in asteptarea procesului pentru evaziune fiscala in valoare de peste 1,5 milioane dolari. Moghilevici este acuzat ca ar fi autorul schemei infractionale care a permis sustragerea de la plata acestei sume de catre compania de desfacere a produselor cosmetice Arbat Prestige a lui Nekrasov, care in 1997 se mandrea cu 95 de magazine in Rusia si Ucraina si cu vanzari de peste 475 milioane dolari, dar care astazi este falimentara.

In mai, cei doi s-au oferit sa plateasca pentru a fi eliberati o cautiune in valoare de 7,5 milioane dolari (de cinci ori mai mult decat suma la care s-ar ridica evaziunea fiscala), dar cererea lor a fost respinsa. La scurt timp dupa aceea insa, in luna iunie, tribunalul a retrimis dosarul procuraturii pentru investigatii suplimentare. Termenul de detentie inaintea procesului a expirat vineri, iar procuratura nu a mai cerut prelungirea lui. Avocatul lui Moghilevici, Zeev Gordon, din Israel, sustine ca in dosarul retrimis procuraturii "nu exista dovezi" impotriva clientului sau.
Eliberarea a relansat speculatiile potrivit carora Moghilevici ar fi fost unul dintre oamenii de incredere ai actualului premier rus, Vladimir Putin, implicat ca intermediar in complicatele afaceri cu gaz dintre Gazprom si compania ucraineana RosUkrEnergo.

Din 2003, Moghilevici figureaza si pe lista FBI a celor mai cautati infractori, sub acuzatia de frauda bursiera prin manipularea actiunilor unei companii din Pennsylvania, YBM Magnex Inc., care a dat faliment in 1998. Potrivit unei declaratii din 2005 a directorului FBI, citata de AP, Moghilevici ar mai fi acuzat ca a condus o organizatie de crima organizata care se ocupa cu traficul de arme si droguri, proxenetism, spalare de bani si fraude bursiere.

» Omul lui Putin?
Intr-un articol publicat in luna martie in "Eurasia Daily Monitor" sunt amintite dovezi ale legaturilor dintre Semion Moghilevici (sau Serghei Shneider, cum mai este cunoscut) si actualul premier rus, Vladimir Putin, avansandu-se ipoteza ca arestarea ar fi fost o manevra a administratiei ruse prin care Putin incearca sa se delimiteze de un partener de afaceri dubios. Intr-una dintre convorbirile inregistrate pe celebrele "benzi Melnicenko" (dupa numele unui fost bodyguard al presedintelui ucrainean Leonid Kucima), benzi care dezvaluie detalii si despre complotul pentru asasinarea ziaristului Gheorghi Gongadze, fostul sef al Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) Leonid Derkaci ii spune lui Kucima ca Moghilevici "este in relatii bune cu Putin.

Sunt in legatura inca de cand Putin era la Leningrad", cei doi "avand afacerile lor". Un raport al politiei austriece datand din decembrie 2005 citeaza informatii furnizate de FBI privind legaturile dintre Moghilevici si omul de afaceri Dmitri Firtas, coproprietar, impreuna cu Gazprom (compania de suflet a lui Putin), al RosUkrEnergo. FBI ii identifica pe cei doi ca actionari ai unei companii suspectate de fraude in livrarile de gaz din Turkmenistan catre Ucraina.

Cele mai citite

Barajul de la Bozia, Fălciu, parțial afectat de viitură în zona Cârja

ISU Vaslui anunță că nu a fost informat în mod oficial despre nici un baraj rupt ISU Vaslui a anunţat, luni, că, din cauza precipitaţiilor...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...
Ultima oră
Pe aceeași temă