3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialElevii vor ingheta de frig in salile de clasa

Elevii vor ingheta de frig in salile de clasa

Din cauza lipsei acute de fonduri, foarte multe unitati de invatamant din mediul rural nu vor putea achizitiona combustibilul necesar incalzirii unitatilor de invatamant pe timpul acestei ierni. Ca si in anii anteriori, elevii se vor chinui sa-si ia notite cu manusile in maini, gecile de iarna pe ei si caciulile indesate pe cap.

Pana la aceasta data, unitati scolare din 14 comune de pe raza judetului Constanta nu dispun de combustibilul necesar asigurarii caldurii in salile de clasa pe timpul iernii. Conform unui raport incheiat de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si trimis Ministerului Educatiei si Cercetarii, aceasta situatie se intalneste in cadrul unitatilor de invatamant din comunele: Gradina, Castelu, Mereni, Albesti, Amzacea, Costinesti, Dumbraveni, Independenta, Mircea Voda, Pecineaga, Saligny, Saraiu, Seimeni si Vulturu.
Cu toate acestea, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta sunt optimisti, afirmand ca pana la inceputul iernii combustibilul va fi asigurat pentru aceste unitati de invatamant (aici fiind vorba nu numai despre licee, scoli de arte si meserii sau scoli generale, ci si despre gradinite).

Doar 16 comune pot asigura incalzirea scolilor

Nici macar un sfert din numarul total al comunelor de pe raza judetului Constanta nu pot asigura incalzirea integrala a unitatilor de invatamant pe toata perioada iernii. Astfel, vor fi incalzite in procent de suta la suta doar unitatile scolare aflate pe teritoriul a 16 comune constantene: Agigea, Alimanu, Chirnogeni, Cobadin, Deleni, Ghindaresti, Istria, Horia, Limanu, Mihail Kogalniceanu, Mihai Viteazu, Pantelimon, Sacele, Silistea, Tortomanu si Topalu.
Alte unitati din 8 comune ale judetului sunt aprovizionate cu combustibil in procent de 50%-99%. Asadar, o buna parte a iernii va fi calduroasa pentru elevii care invata in scolile sau gradinitele din comune precum Baraganu, Cumpana, Dobromir, Pestera, Poarta Alba, Targusor sau Tuzla.
Un numar de 7 comune vor incerca sa incalzeasca unitatile de invatamant cu ceea ce a mai ramas din combustibilul distribuit anul trecut. Cantitatea ramasa nu poate acoperi mai mult de 10% din necesarul real de combustibil pentru ca elevii sa nu degere in salile de clasa. In aceasta situatie critica se afla, la ora actuala, unitatile de invatamant din 7 comune. Este vorba despre Adamclisi, 23 August, Ciocarlia, Cogealac, Garliciu, Lumina si Nicolae Balcescu.
Pe langa problema legata de incalzire, cateva unitati de invatamant se confrunta si cu neajunsurile create de datoriile catre furnizorii de energie electrica si apa care nu au fost achitate de consiliile locale. De asemenea, lucrarile de reparatie nu au fost efectuate tot din cauza lipsei de interes a unor primari.

La Castelu, primarul intoarce spatele scolii!

Un exemplu elocvent este cel al Grupului Scolar Agricol Castelu. Conform informatiilor puse la dispozitie de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, consiliul local al acestei comune nu a achitat facturile pentru consumul de apa inregistrat la nivelul unitatii de invatamant inca din anul 2003. RAJA nu a avut alta solutie decat sa intrerupa pentru o scurta perioada de timp (in vacanta de vara) furnizarea apei, insa, cu ajutorul Consiliului Judetean Constanta, problema este momentan rezolvata. Datoriile trebuie insa achitate. Conform raportului intocmit de ISJ si transmis Ministerului Educatiei si Cercetarii, Primaria Castelu nu a alocat fonduri nici pentru repararea acoperisului grupului scolar, nici pentru refacerea cantinei si a caminului.
Conform ISJ, toti directorii unitatilor de invatamant din judetul Constanta au inaintat solicitari catre consiliile locale privind identificarea nevoilor de reparatii curente. 172 de unitati de invatamant au incheiat deja protocoale de colaborare cu Politia in vederea asigurarii pazei si protectiei. Unitatile de invatamant sunt igienizate in proportie de suta la suta, insa exista puncte slabe din cauza carora cateva unitati nu au primit, pana in prezent, autorizatia sanitara de functionare din partea Directiei Judetene de Sanatate Publica.

Controale sanitare in scoli si gradinite

Pana pe 30 august echipele Directiei Judetene de Sanatate Publica au efectuat controale sanitare in cadrul a 553 unitati de invatamant, 19 internate scolare, cinci camine studentesti, 17 cantine scolare si doua cantine studentesti. Dintre acestea, 355 de controale s-au efectuat in mediul rural – 164 in gradinite, 183 in scoli si licee si cate patru controale in cadrul cantinelor si internatelor scolare.
In urma controalelor efectuate de echipele Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, au primit autorizatia sanitara de functionare 295 unitati de invatamant de stat si 15 particulare. Nu au primit avizul favorabil 256 unitati de invatamant de stat si alte 12 particulare. Un procent de 40% din cele 146 de gradinite din mediul rural care au facut obiectul controlului echipelor DSPJ nu au un sistem bun de asigurare a apei potabile. In aceeasi situatie se afla si 33% din cele 166 de scoli si licee controlate. In ceea ce priveste unitatile de invatamant din mediul rural, aprovizionarea cu apa nu ridica nici un fel de probleme. In jur de 47% din gradinitele controlate din mediul rural inregistreaza deficiente in privinta dotarii si functionarii grupurilor sanitare, problema cu care se confrunta si 46% din scolile si liceele verificate din mediul rural.
Cu aceste probleme cu care se confrunta unitatile de invatamant, nu se poate spune ca noul an scolar 2005-2006 va incepe si se va derula in conditii foarte bune. Aici se adauga si amenintarile cadrelor didactice cu boicotarea anului scolar, satule fiind si ele de atatea probleme pe care nimeni nu incearca sa le solutioneze.

Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă