Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanța va ajunge, în perioada 22-28 martie, la Colegiul Vanier din Montreal, Canada, pentru a prezenta în cadrul unei competiţii o insulă artificială amplasată în proximitatea litoralului românesc al Mării Negre, la 30 de km de ţărm, într-o zonă aleasă în mod special pentru anumite calităţi.
Profesorul Ion Băraru, desemnat recent „Ambasador al Spaţiului”, dar şi profesorul Steluţa Andrei, sunt cei care susţin munca elevilor la acest proiect. „Va fi foarte interesant, pentru că vor aplica cunoştinţe dobândite în perioada în care au lucrat la staţii spaţiale locuite, la concursurile de la NASA. Activităţile urmăresc cercetare ştiinţifică, explorare şi exploatare maritimă, activităţi culturale şi medicină de viitor. Există resurse în Marea Neagră, de valoare deosebită, cum ar fi hidrogenul sulfurat, dar şi altele, care nu sunt exploatate”, declară prof.de fizică Ion Băraru.
Cercetare, dar şi relaxare
Membrii echipei „Euxinos” povestesc cu aplomb despre noul lor proiect pentru care s-au documentat câteva luni, acum elevii fiind în faza de redactare. Copiii au citit foarte multe informaţii despre Marea Neagră şi despre posibilitatea construirii unei insule artificiale. Adolescenţii doresc să construiască un complex de cercetare ştiinţifică, educaţional, turistic, balneoclimateric şi cultural.
„Insula noastră va fi populată în primul rând pentru scopuri ştiinţifice, de oameni din diferite domenii, dar va avea şi câteva hoteluri unde pot veni turişti”, ne-a spus Ana-Maria Strâmbeanu. „Eu m-am ocupat de activitatea ştiinţifică, de ceea ce putem studia cu cercetători adulţi, dar şi cu elevi, studenţi. Astfel dezvoltăm creativitatea ştiinţifică şi putea crea proiecte care să ajute dezvoltarea ţării noastre, dar şi restul naţiunilor. Ne folosim de resursele naturale ale Mării Negre care sunt foarte importante pentru noi. Hidrogenul sulfurat este printre cele mai importante şi încă nu înţelegem de ce nu este folosit, deoarece nu necesită costuri foarte mari”, a explicat Andreea Stanciu. La rândul său, Marina Cozma este de părere că „existenţa unei insule artificale în Marea Neagră este posibilă. Am pus accentul pe partea eco a acesteia, deoarece este o insulă care foloseşte în totalitate energie verde, lumina soarelui. Este prima insulă concepută în acest gen”.