3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialElevii din Siria şi Albania s-au acomodat la Constanţa

Elevii din Siria şi Albania s-au acomodat la Constanţa

Şase elevi străini, de origine albaneză şi siriană, învaţă, în prezent, limba română la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa.

În orele în care nu merg la şcolile la care sunt înscrişi, copiii vin la centrul de predare în fiecare săptămână. În zilele de marţi şi joi, timp de două ore, adolescenţii se deprind cu studiul alfabetului românesc. Chiar şi după numai trei luni, reuşesc să vorbească bine româna, deşi, spun ei, nu este aşa de uşor.

„Au fugit din Siria din cauza războiului”

Giovana s-a desprins de locul său natal, Albania, şi învaţă de şase luni româna. Este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Pedagogic şi locuieşte în internatul şcolii. La Constanţa nu este singură. Sora ei este studentă la Universitatea „Ovidius”, instituţie de învăţământ superior la care şi Giovana îşi doreşte să ajungă pe viitor. Tânăra ne-a spus că îi este dor de părinţii rămaşi în Albania, însă s-a acomodat în oraşul de la malul Mării Negre. „În România este mai bine. Sora mea este şi ea aici. Mi-a fost greu să învăţ limba română. Mă descurc cu profesorii, colegii. Mi-am făcut şi prieteni”, este de părere fata. Alţi elevi străini au sosit la Constanţa cu părinţii lor, adulţii hotărând să îşi protejeze familiile îndepărtându-se de zonele de conflict din lumea arabă. Gihad este din Siria şi s-a înscris tot la Colegiul Pedagogic, în clasa a VII-a. „Eu am venit din Siria. Sunt cu toată familia aici în Constanţa. Părinţii îşi caută de muncă. Au fugit din Siria din cauza războiului. Înţeleg lecţiile predate de profesori”, spune Gihad. Mohamed a sosit şi el din Siria. „Este bine în Constanţa. M-am acomodat. De un an învăţ limba română. Sunt elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional”, a completat elevul.

Cursuri predate comparativ, ­engleză-română

În clasa la care dascălul predă limba română, printre elevi sunt şi doi fraţi, frate şi soră. Anul pregătitor trece repede şi copiii îşi doresc să se exprime cât mai bine. Orele de învăţare a limbii române se desfăşoară sub forma unui suport de curs, obţinut de la Universitatea „Ovidius”, din cadrul catedrei de limba română. Unii elevi învaţă la Năvodari, alţii la Liceul Internaţional de Informatică şi la Colegiul Pedagogic.

„Copiii sunt inteligenţi, au învăţat destul de repede, menţinem un curs bun, în sensul că ne putem lăuda cu o performanţă a lor, de înţelegere şi de vorbire a limbii române. Sperăm ca programul să continue şi ei să devină elevi ai învăţământului românesc. La început mi-a fost şi mie greu, după aceea ne-am obişnuit şi am luat-o mimetic, pentru că unii dintre elevi ştiu engleza şi este mult mai simplu să predai comparativ engleză-română, dar este şi foarte greu atunci când nu se cunoaşte limba engleză. Metode speciale nu avem. Folosim suportul de curs, dicţionare, discuţiile”, a precizat unul dintre profesorii pregătitori, Coralia Stan.

La Colegiul Naţional Pedagogic din Constanţa învaţă şase elevi străini

Cele mai citite

Superliga, lovită de criză financiară! Alte două cluburi din Liga 1 se confruntă cu dificultăți majore

Hermannstadt și Poli Iași traversează momente critice, adâncind instabilitatea financiară din fotbalul românesc. Probleme financiare grave la Hermannstadt și Poli Iași Începutul anului 2025 aduce vești...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Robbie Keane, numit antrenor principal la Ferencvaros!

Fostul atacant legendar al Irlandei și al lui Liverpool revine pe banca tehnică, preluând echipa de tradiție din Ungaria. Robbie Keane, noul antrenor al Ferencvaros Robbie...
Ultima oră
Pe aceeași temă