Trei elevi din Galaţi participă în aceste zile la finala World Robot Olympiad – Olimpiada Internaţională de Robotică, de la Jakarta, unde ţara noastră este reprezentată de trei echipe, una din Galaţi şi două din Bucureşti. Este o olimpiadă gigant, la care echipa gălăţeană formată din Cristian Chirac, George Dan Mitescu şi Dorin Clisu – echipa care s-a plasat pe primul loc la prima ediţie a Olimpiadei Naţionale de Robotică , va concura, cu roboţelul construit din piese de Lego, alături de 16.000 de echipe, din peste 40 de ţări. Cei trei gălăţeni, elevi la colegiile naţionale „Vasile Alecsandri” şi „Costache Negri”, sunt însoţiţi la Jakarta de doi profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos”, Luigi Mistodie, preşedintele Comitetului ştiinţific World Robot OlympiadTM România şi Carmen Rusu.
Ideea organizării la nivel regional şi apoi naţional a competiţiei World Robot OlympiadTM România a pornit de la Galaţi, în urma unui proiect iniţiat de Facultatea de Mecanică a Universităţii „Dunărea de jos” şi Parcul Industrial. „Ideea a fost să facem o astfel de competiţie şi în România şi am avut şansa de a lucra cu kit-urile Lego Educations, o firmă care nu are interese comerciale în România. Suntem singurii din România care lucrăm cu ei. Ni s-a dat apoi OK-ul de la World Robot să facem o fază naţională în România. După ce anul trecut am făcut competiţia-pilot la Galaţi, am reuşit anul acesta să facem această competiţie naţională, iar din Galaţi şi Bucureşti au fost cei mai mulţi copii. Cei trei elevi gălăţeni au câştigat şi faza regională de la Galaţi, iar la Bucureşti s-au impus detaşat. Ei lucrează în echipă, sunt de la licee diferite, fiecare are o anumită viziune, fiecare are anumite competenţe în zona informaticii, matematicii, fizicii, sunt olimpici la aceste discipline la nivel naţional şi chiar internaţional. Acum, au dat o valoare acestor calităţi, pentru că fac ceva practic”, a declarat Luigi Mistodie.
Un roboţel performant
Proiectul elevilor gălăţeni constă într-o platformă dreptunghiulară, pe diferite nivele, pe care se află bile roşii şi albastre, robotul trebuind să selecteze bilele roşii, iar pe cele albastre să le lase pe loc. Robotul face departajarea în timp şi în aceste condiţii s-au confruntat cu provocarea de a face un robot foarte rapid, ceea ce a impus mai multe optimizări la construcţia robotului şi la programarea acestuia. De la faza regională la cea naţională a olimiadei de robotică, pe care au şi câştigat-o, cei trei elevi din Galaţi au reuşit să înjumătăţească timpul.
Mai multe firme au sponsorizat deplasarea la Jakarta
Pentru că numai biletele de avion pentru o singură echipă costă 3.000 de euro, bugetul total al participării celor trei echipe româneşti la olimpiada de la Jakarta fiind de 15.000 de euro, mai multe instituţii publice şi firme din Galaţi şi Bucureşti au sponsorizat deplasarea. „Nu i-aş numi sponsori, ci mai degrabă parteneri, pentru că este vorba de sprijinirea educaţiei. În primul rând vreau să mulţumesc conducerii Şantierului Naval Damen Galaţi, pentru că a sprijinit pentru prima dată această idee, de a organiza competiţia la Galaţi. Apoi, vreau să mulţumesc conducerii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, pentru că dânşii au contribuit anul acesta la cumpărarea biletelor către Jakarta. De asemenea, sunt cele două universităţi din Galaţi care ne-au sprijinit. Universitatea Dunărea de Jos, prin Facultatea de Mecanică, este şi organizator şi de fapt, cea care a pus pe picioare această competiţie, pe care a şi sponsorizat-o efectiv. Ne bucură faptul că Universitatea Danubius, care nu are învăţământ tehnic, a sprijinit de asemenea proiectul, echipa din Galaţi în special. Avem sponsori de la Bucureşti – Nuclearelectrica, de asemenea Ductil Buzău s-a oferit să ne sprijine”, a declarat Luigi Mistodie.